Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość katarzynaaaa lennnn

URZĄD PRACY MNIE WYREJESTROWAŁ!DLACZEGO?

Polecane posty

Gość katarzynaaaa lennnn

Jestem taka wściekła!!!Byłam zarejestrowana od września w PUP.Kazali mi przyjść 2 tygodnie po rejestracji,żeby sprawdzić czy jest jakaś praca(odhaczyć się).Poszłam,kobieta dała mi jedynie 2 oferty pracy.CV nie zaniosłam,ponieważ nie odpowiadała mi ta praca.Czekałam za jakimś listem,kiedy mam się zjawiać w Urzędzie pracy i cisza.Dziś dostałam list polecony,że straciłam status bezrobotnego,ponieważ NIE WSTAWIŁAM SIĘ W WYZNACZONYM DNIU,KTÓRY PRZYSZEDŁ LISTOWNIE.Co ciekawe,nic nie dostałam,żadnego pisemka.Mam 14 dni na odwołanie i chce to zrobić.Czy wiecie może,dlaczego mnie wyrejestrowali??Przecież chyba 3 razy można odmówić ofertę pracy,prawda?I dopiero wyrejestrują?A dlaczego wpajają mi,że niby dostałam jakiś list i nie wstawiłam się w danym dniu,skoro to nieprawda.

Gość katarzynaaaa lennnn
No właśnie,za potwierdzeniem odbioru,a ja nic takiego nie dostałam i to mnie dziwi.Albo mają bałagan,albo nie chce im się płacić:/ Nie dostałam żadnego wezwania,a tu nagle dziś list polecony,że już nie jestem bezrobotna,że mogę za 3 miesiące od nowa się zarejestrować.Czy oni mieli prawo?Pisać odwołanie?

Gość katarzynaaaa lennnn
A ile razy można odmówić?Czyli dlatego mnie wyrejestrowali?

Gość nie mozna odmowic ani razu
mozesz isc na rozmowe i jak nie chcesz pracy to sciemniac cos by cie nei przyjeli (przeciez Urzad Pracy ci jej nie zalatwia tylko daje adres gdzie masz isc na rozmowe)

Gość katarzynaaaa lennnn
No i jestem zdziwiona,dlaczego oni mi wysyłają taki list,że już nie jestem bezrobotna,skoro nic wcześniej nie przysłali,żadnego zawiadomienia,nie mają nawet mojego podpisu.

Gość a co można ściemniać
żeby nie zatrudnili? Zwłaszcza jak praca jest związana z dojazdami, a ja boję się wyjazdów?

Gość katarzynaaaa lennnn
Jedna praca była w hotelu na 3 zmiany,na obrzeżach miasta,w sumie na wylotówce,no i po prostu bałam się.Druga ,to jako telemarketer,a po namyśle stwierdziłam,że to nie dla mnie. Czyli jednak jest zmiana?Raz można odmówić pracy i później wyrejestrowują?Myślałam,że można 3 razy odmówić.

Gość poczytaj a dowiesz się
5. odmówił bez uzasadnionej przyczyny przyjęcia propozycji odpowiedniej pracy lub innej formy pomocy określonej w ustawie lub poddania się badaniom lekarskim lub psychologicznym, mającym na celu ustalenie zdolności do pracy lub udziału w innej formie pomocy określonej w ustawie; pozbawienie statusu bezrobotnego następuje od dnia odmowy na okres: * 120 dni w przypadku pierwszej odmowy, * 180 dni w przypadku drugiej odmowy, * 270 dni w przypadku trzeciej i każdej kolejnej odmowy; 6. nie stawił się w powiatowym urzędzie pracy w wyznaczonym terminie i nie powiadomił w okresie do 7 dni o uzasadnionej przyczynie tego niestawiennictwa; pozbawienie statusu bezrobotnego następuje na okres 3 miesięcy od dnia niestawienia się w powiatowym urzędzie pracy;

Gość jatezjatezjatez
ja tez bylam dzis pierwszy raz sie zarejestrowac w UP. i z tego co czytalam, jak odmowi sie pracy albo tez pomocy (typu staz szkolenie) to tracisz status bezrobotnego kolejno na 100dni a po kolejnych odmowach na dluzej. Zalezy Ci bardzo na pracy z Urzedu Pracy? Mi np. Nie. jak mi nie podpasuje oferta to odmowie, i tak nie trace najwazniejszego czyli ubezpieczwenia. nie przysluguje mi tez zasilek wiec nie maja mi co zabrac. a jesli chodzi o Twoja sytuacje idz i to wyjasnij, moze zaszla jakas pomylka albo moze nie doczytalas czegos.

Gość poczytaj a dowiesz się
w Twoim przypadku chyba pkt 5 wchodzi w grę

Gość a co można ściemniać
Dlaczego nie tracisz ubezpieczenia?

Gość piii
skoro traci sie status bezrobotnego, to ubezpieczenie chyba tez...

Gość dokładnie ...
jak sie traci status bezrobotnego to ubezpieczenie tez sie traci !!!

Gość svvfsss
Nie można odmówic lub nie stawic się na rozmowę ws pracy do ktorej skierował nas PUP nawet 1 raz . twoja wina bo masz jakieś stare informacje

Gość karoolek................x
Dokładnie tak - traci sie ubezpieczenie - przynajmniej tak było do stycznia 2009 chyba , ze sie coś zmieniło , wezwania są zawsze literm poleconym dostarczane , muszą miec ze doreczono by zastosowac negatynosc na twoje niestawiennictwo !

Gość katarzynaaaa lennnn
A ja nie dostałam żadnego pisemka,więc dlaczego mnie wyrejestrowali?

Traci się status bezrobotnego ale nie traci się ubezpieczenia. Dzieje się to dlatego,że ubezpieczenie ważne jest 3 miesiące od wyrejestrowania. Tak więc,jak wyrzucą kogoś z PUP to każdy wraca po karze 3 miesięcy i ubezpieczenie ma płynność.

Gość bezrobotni2011.fora.pl
Lepiej jest wziąść skierowanie i pójść do pracodawcy, udawać nieogarniętego itp. Podbije i napisze, że dana osoba się nie kwalifikuje do danej pracy i wracasz z tak podbitym skierowaniem do 7dni z powrotem do urzędu pracy. W ostateczności można też wziąść skierowanie i nie przyjsc po 7 dniach. Zostaje się w takim wypadku wykreślonym zawsze na 3 miesiące (w tym przez miesiąc obowiązuje jeszcze ubezpieczenie NFZ). W razie odmowy od razu w urzędzie jest to karencja: 4 , 6 lub 9 miesięcy.

Gość edzia ...
witam Nie rozumiem czegos. Byłam zarejestrowana w PUP i miałam sie wstawic 17.10.2011 r i sie nie wstawiłam, jest teraz 12.02.2012, czy moge w takim razie drugi raz sie zarejestrowac??

Gość gość
Witam Mam pytanie czy jest możliwość wziąść ponownie skierowanie do pracy które się dostało z UP? Gdyż oddałam skierowanie z powodu mojej odmowy ale nie dlatego że nie chciałam pracować tylko dlatego że miałam też w tym samym dniu inną rozmowę z której nic nie wyszło nistety i teraz mam z UP termin 7dni żeby donieść umowę a jak nie doniosę to mnie wyrejestrują z powodu odmównienia pracy na 3 miesiace gdyż to moje 1 odmówienie. I teraz nie wiem czy jest możliwość wziąść to skierowanie ponownie i jeszcze raz się zgłosić do pracodawcy czy nie można już? Proszę baardzo o odpowiedź i pomoc jeśli ktoś miał podobną sytuacje lub wie.

Gość gość
Co to znaczy dała ci oferty? Panie z urzędu działają na dwa sposoby. Otwierają stronę w swoim kompie i czytając i to co se sama możesz przeczytać w domu jak masz neta. Czyli oferty pracy czasem zgodne z twoim wykształceniem a czasem nie. Wyrecytują ci, jak nie wykazujesz zainteresowania wpisują ci do karteczki następny termin. LUB dają skierowanie do pracy. Odmówić możesz od razu chyba tylko raz już i to uzasadniając to jakoś. Jak tego nie zrobisz musisz iść, wstawić się na rozmowę po czym pracodawca ma ci dać potwierdzenie lub odmowę. Z tym idziesz do pań z urzędu i one ci nowy termin ustalają. Nie rozumiem też trochę twojego czekania na co? Nie dostajesz żadnej karteczki z terminami?

Gość gość
Zastosować negatywność, wstawić do urzędu, ludzie czy Wy języka nie znacie? Dostałaś pewnie kartkę z rozpisanymi datami stawiennictwa? Jeżeli tak to mieli prawo Cię wykreślić, nie musieli wysyłać osobnego wezwania.

Gość gość
A co jesli PUP dal mi oferty ja zlozylam CV a nie bylo zadnej odp od pracodawcy?

Gość gość
Ale między dać ofertę, a dać skierowanie jest różnica.

Gość gość
można odmówić jeżeli praca nie jest związana z twoim zawodem. Ja jak dostawałam listy z pup to bez potwierdzenia odbioru tylko normalnie do skrzynki. a tak w ogóle czy ty nie powinnaś mieć wyznaczonej daty następnego odhaczenia na miejscu? u nas jak idziesz to zawsze dają karteczkę kiedy trzeba przyjść następny raz a w innym mieście gdzie mam rodzinę z kolei jest tak że samemu trzeba przychodzić (bez konkretnego terminu) przynajmniej raz w miesiącu i jak w jakimś miesiącu cię nie było to wtedy wykreślają

Gość gość
Witam Mam pytanie czy jest możliwość wziąść ponownie skierowanie do pracy które się dostało z UP? Gdyż oddałam skierowanie z powodu mojej odmowy ale nie dlatego że nie chciałam pracować tylko dlatego że miałam też w tym samym dniu inną rozmowę z której nic nie wyszło nistety i teraz mam z UP termin 7dni żeby donieść umowę a jak nie doniosę to mnie wyrejestrują z powodu odmównienia pracy na 3 miesiace gdyż to moje 1 odmówienie. I teraz nie wiem czy jest możliwość wziąść to skierowanie ponownie i jeszcze raz się zgłosić do pracodawcy czy nie można już? Proszę baardzo o odpowiedź i pomoc jeśli ktoś miał podobną sytuacje lub wie.

Gość gość
MI dali skierowanie do prac na pracownika ochrony bo mam orzeczony stopien wyższe wykształcenie itp. Osoba do kontaktu odebrała mi telelfon po krótkiej rozmowie pytam się czy mogę sie umówić to stwierdził nie ma Czasu więc na skier.co był była inna forma kontaktu wysłałem CV i orzeczenie potwierdził że przeczytał Doradca zawodowym powiedział że nie muszę jechać tylko wystarczy wysłać Cv i miec wydrukowane wysłanie Cv i potwierdzenie dostarczenia