Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość obolaly zab 7

czy dentysta zrobil blad?

Polecane posty

Gość obolaly zab 7

Kilka tygodni temu poszlam do dentysty poniewaz zab mnie potwornie bolal. Jak sie okazalo byla ogromna dziura. Pozniej po zaplombowaniu zab mnie bolal przez 2 dni. teraz od czasu do czasu daje o sobie znac i pobolewa, jest wrzliwy na zimno. Stad moje pytanie: Czy dentystka powinna od razu zrobic kanalowe, sama powinna okreslic ze zab sie do niczego nie nada, czy zawsze sie probuje plombowac a w ostatecznosci kanalowe?

Gość obolaly zab 7
?

Gość 222222
czy ja wiem? może jak plombowała to naruszyła miazgę i dlatego teraz boli bo jest podrażniony swoją droga dla dentystów kanałowe leczenie to więcej kasy więc dziwię się że od razu nie wjechała głębiej :D

Gość dentystka
powinna ci go od razu wyrwać. Razem z tym co z niego jeszcze zostało. A swoją drogą jak można aż tak zaniedbać swoje zęby ? Nie wiesz co to higiena jamy ustnej ? Nie stać na szczoteczkę oraz 1 tubkę pasty na rok ? Pewnie i tak to był już twój ostatnio stały ząb.

Gość tak zrobiła
błąd, że w ogóle cię przyjęła. Ja takich pacjentów wywalam z fotela w ciągu 5 sekund. O zęby należy dbać cały czas a nie dopiero wtedy jak dziura jest większa niż sam ząb. Wstyd !.

Gość obolaly zab 7
o swoje zeby dbam, kontroluje raz na rok, byc moze ona wczesniej tego nie zauwazyla i dziura sie rozwinela. Z tego co piszecie kazdy kto ma lub bedzie mial kanalowe nie dba o zeby zastanowcie sie? to zalezy od wielu innych czynnikow, nie kazdy ma silne zeby.

Gość fizjo mania
od czego jest dentysta jak nie od leczenia???

Gość obolaly zab 7
do dentystki: jak tobie tubka na rok wystarcza to zycze powodzenia!!! ja jedna tubke mam na miesiac.

Gość to nie jest normalnebyć może
ząb wymagał kanałowego od razu!moja dentystka najpierw robi rentgen(ma własny) i dopiero ocenia przy dużym ubytku co robić,jest tak dobra,że w kolejce się czeka 3 miechy(nawet prywatnie),idź do dobrego dentysty,może Ci sie ropa gromadzi,stąd ten ból!

Gość sadasdasdasdasdasd
ja mialam kanałowe oczywiscie pierw zdjecie potem kanałowe, ale powiem Ci że też mnie od czasu do czasu pobolewa

Gość teztakmialam
przestancie pisac o zaniedbaniu zebow ja mialam zadbane i ciagle mnie jeden zab pobolewal a dentyska pocieszala mnie, ze jest po prostu nadwrazliwy na zimno i cieplo a co sie pozniej okazalo, z wierzchu zab byl ok. , byla tylko ledwo widoczna dziura ale za to w glab caly zab byl juz popsuty. Ledwo go uratowala i co???mam sie klocic ze wczesniej nie zauwazyl???

Gość kilka tygodni pobolewania
to na pewno coś jest nie tak!!!!

Gość obolaly zab 7
tez mnie to dziwi, ze tak dlugo pobolewa. Pamietam jeszcze, ze wtedy gdy mi robila ta plombe na wielkiej dziurze, na koniec gdy wywiercila przed wkladaniem leku wlozyla mi cos co sprawialo bol, zapytalam sie jej a ona powiedziala ze to zimne wklada. wam tez tak robia, bo ja sie wczesniej z tym nie spotkalam. nic nie mowila o rentgenie, sama sie dziwilam. lekarka jest ponoc dobra, mama do niej zawsze chodzila. czeka sie do niej dlugo ale moze akurat mi spartaczyla.

Gość obolaly zab 7
czy moze sama powinnam isc do szpitala zeby mi przeswietlili zab?

Gość z takimi
drobiazgami to raczej nie przyjmą cię do szpitala. A swoją drogą jak można być takim skąpiradłem, żeby pożałować 20 złotych na zrobienie zdjęcia rengenowskiego w najbliższej przychodni stomatologicznej ?

Gość obolaly zab 7
nie wiem czy nie pomyslalas ze nie kazda przychodnia ma rentgen, jestem z malego miasta wiec na rentgen do szpitala.

Gość mojego męża też długo pobolewa
ł ząb,w końcu zrobiła mu się przetoka,ropa przez dziąsło wychodziła,i tak miał kanałowe!

Gość obolaly zab 7
w tym tygodniu jus si enie dostane do dentysty a zaczelo bardzo bolec. macie jakis domowy sposob zeby przeszlo :( ?

Gość qrde....
zab z duzym ubytkiem mozna zaplombowac od reki pod warunkiem ,ze nie zakrwawiła miazga przy czyszczeniu.jak ubytek jest watpliwy a zebina miekka zaklada sie lekarstwo nie trucizne.po 10 dniach zaklada plombe.zab z lekarstwem wycisza sie . mozna tez zalozyyc na 6 miesiecy tlenek cynku ktory hamuje rozwoj prochnicy a daje łatwy dostep do zeba ktory boli bo jest srednio twardym wypelnieniem. reasumujac dentystka cos spierdzielila i tyle:O zadzwon i powiedz ,ze kwiczysz z bolu.MA OBOWIAZEK CIE PRZYJAC.i nie baw sie w kulture.niech ratuje co zniszczyla😠 a w sprwie duzej dziury w zebie. moja corka miala mała kropeczke na 6.poszlysmy wiedzione doswiadczeniem ,ze trzeba szybko reagowac.i co?wewnatrz byl caly pusty i zezarty przez prochnice!!normalnie jak karton.....na zwenatrz ok a w srodku dupa:(

Gość obolaly zab 7
wzielam przeciwbolowy, ona teraz mnie nie przymie wraca w poniedzialek, z ferii z dzieciakiem. wiesz ja jej powiem ze spartaczyla a ona sie nie przyzna powie ze wszystko robila prawidlowo. takim ciezko cos udowodnic.

Gość obolaly zab 7
mam nadzieje ze wytrzymam, czy w tym przypadku kanalowe jest konieczne, bardzo obawiam sie bolu.

Gość ja też tak
miałam!Poszlam do dentystki bo mnie bolł i zasugerowałam nawet czy to czasem nie kanałówka,a ona że nie,wyborowała,zaplombowała i..przez 2 tyg ból jak cholera,ide do niej a ta jakieś banialuki wciska że uwga uwaga! haha- halny wieje i dlatego :-O wróciłam do niej i mówie prosze mi tego zęba zrobic jak nalezy-rozwierciła kanałowe zrobiła...i co? do miesiąca bolał znowu-poszłam do innej dentystki,ta rozwierciła i aż zaniemówiła,pokazała mi taką kamerką co do zęba wsadziła-calutki spróchniały! heh ci dentyści.A i co do głupich komentarzy,to ja tak mam że zęby psują sie mi od środka,na zewnątrz maluśka dziurka,albo wcale ,a w srodku..czarnooo

Gość ja też tak
do obolały-najpierw zrób zdjęcie rentg. i idz do nij z tym zdjeciem,powiedz ze boli caly czas odkond wyszłąś od niej i cos jest nie tak,prosisz/domagasz się żeby zobaczyła co..trzymam kciuki,a i weż znieczulenie nie bedzie bolało

Gość wiesz dentysta nie wrozka
nie zawsze da sie wszystko przewidziec ja mialam odwrotna sytuacje-mialam okropnie gleboka dziure (poprzednia dentystka genialnie nie doczyscila zeba i go zaplombowala, nie bolalo wiec tak chodzilam:O) sytuacja wyszla na jaw pryz rutynowej zmianie plomby, juz mialam miec kanalowke ale dentystka zaryzykowala lekarstwo, mimo ze wszystko sugerowalo kanalowke teraz jest ok-tzn zab jest nieco bardziej wrazliwy i czasem pobolewa delikatnie przy zmianach pogody, ale przynajmniej nie mam martwego jeszcze przez jakis czas;) sadze ze u ciebie, jesli bardzo boli powinnas zdjac plombe, zalozyc lekarstwo i jak zab bedzie doleczony dopiero plombowac ponownie z tym ze ostrzegam ze mozesz sie tak bawic kilka razy:(

Gość nie czekaj
tylko wyrwij go sama. Do poniedziałku jeszcze dużo czasu a tak dostaniesz zapalenia okostnej i zemrzesz nie doczekawszy przyszłego tygodnia.

Gość obolaly zab 7
Ja jestem z malego miasta, wiec u nas tylko w szpitalu robia zdjecia, czy musze miec skierowanie czy nie potrzebne? Powiem jej jak mowilas z od czasu gdy ona mi plombowala mnie boli. Nigdy mi sie taka sytuacja nie zdarzyla ;/ a co do znieczulenia u niej sie nie mozna doprosic, ta wielka dziure mi robila bez znieczulenia bo twierdzila ze dla nie to lepiej bo nie bedzie musiala zatruwac cos w tym stylu. rozumiecie o co jej chodzilo? Z tym lekarstwem to ryzykowne chcialabym aby ona mi to raz a porzadnie zrobila.

Gość obolaly zab 7
?

Gość obolaly zab 7
dlaczego on boli i dlaczego jest wrazliwy na zimno? :(

Gość tak to ja tak zaszłam
często tak jest po głębokim plombowaniu, jest naruszona żywa tkanka zęba i dodatkowo uciska ją plomba, może pobolewać i być wrażliwy nawet przez 3 miesiące, jeżeli ból jest nie do wytrzymania to zrób przeswietlenie tego zęba i ze zdjęciem idź do dentysty, może ropa się zbiera albo coś innego a jak tylko pobolewa to kup pastę Sensodyne, polecam naprawdę jest skuteczna na takie dolegliwości, Sensodyne z fluorem, biało-zielone opakowanie

Gość tak to ja tak zaszłam
ze skierowaniem rtg jest za darmo, a bez skierowania chyba ok 20 zł się płaci albo nawet mniej