Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość basia44

ciąża i zasiłki

Polecane posty

Gość basia44

Może ktoś ma wiedzę na taki tamat. Obecnie jestem zatrudniona w ramach robót publicznych na czas określony (przez ostatnie 2 lata z klikudniowymi przerwami co pół roku). Mam umowę do połowy przyszłego miesiąca tj. 15 lutego. Po tej dacie przysługuje mi zasiłek dla bezrobotnych. (6 m-cy). Jestem też w 3 tygodniu ciąży. Jeżeli skończy mi się umowa o pracę i pójdę na zasiłek, to stracę go po 6 miesiącach i pozostanę bez żadnych pieniędzy. Wymyśliłam cos takiego. Pójde na zwolnienie z początkiem lutego. Po wygaśnięciu umowy Zus przejmie obowiązek wypłaty zasiłku chorobowego. Pozostanę na nim około 2 miesięcy. Następnie zarejestruję się jako bezrobotna. Przez 6 mcy będę pobierała zasiłek. Jeżeli w 6 miesiącu pobierania zasiłku urodzę dziecko lub miesiąc po jego wygaśnięciu to będzie mi przysługiwał zasiłek macierzyński . Czy jest to możliwe?

Gość b gf
a masz umowe o prace? mozesz byc na zwolnieniu lekarskim do konca ciazy, umowa zostaje automatycznie przedluzona do czasu porodu

Problem może być w tym, że umowa się kończy. Radzę ci wydać 50zł na poradę prawną. Możesz nie trafić tu na nikogo kompetentnego. Mnie taka porada nie raz ratowała z opresji i pozwoliła zaoszczędzić mnóstwo pieniędzy. Np ostatnia sprawa - po macierzyńskim w MOPS powiedzieli mi że nie dostanę płatnego wychowawczego, więc już szukałam niani dla małej, ale okazało się że wprowadzili mnie w błąd, mydlili mi oczy, że pensja moja+męża/ilość osób w rodzinie (3) jest większa niż wymagane max 504zł netto by dostać wychowawczy. Okazało się że owszem podaję swoje dochody, ale one do niczego nie są brane pod uwagę więc jest liczony dochód męża/3osoby i załapaliśmy się. Nie wiem czy potrzebnie to pisałam, ale może pomoże ci to info w dalszych miesiącach.

Gość basia44
Do użytkownika b gf Umowa o pracę ulega przedłużeniu jeżeli bedę minimum w 3 miesiącu ciąży. Wtedy sytuacja jest prosta

Gość nie lubie nierobów i naciągacz
jutro napiszę ci w tym temacie bo wiem ze mam art w tym temacie w domu, a nie jestem pewna co do jego tresci