Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ramka do zdjęc

antykoncepcja ,pytanie

Polecane posty

Gość Ramka do zdjęc

Kiedyś byłam z mamą u ginekologa i powiedziałam ,że chcę rozpocząc życie seksualne z moim chłopakiem i chciałabym się wcześniej zabezpieczyc aby nie było potem niespodzianki.Lekarz zbadał mnie przez odbyt i przepisał mi Yaz na 3 miesiące , brałam je ,moja miesiączka wreszcie była regularna ,jedynie piersi mi po nich urosły , skończyły mi się i poszłam po kolejne tabletki a ten widząc ,że nadal jestem dziewicą wypisał znowu 3 opakowania i powiedział ,że jak następnym razem nadal będę dziewicą to tabletek mi nie przepisze . Wnet mi się kończą więc mam pytanie ,poradźcie mi co mam robic , jakos jeszcze nie doszło do zbliżenia ,nadal jestem dziewicą a tabletki mi się kończą . Mama nie chce już ze mną isc Mam 17 lat Boję się tego ,że teraz jak nie będę miała tabletek a strace dziewidztwo mogę zajsc w ciązę .Czy jako 17 latnia dziewica mam prawo domagac się tabletek ?Czy lekarz powinien mi je przepisac ? Poradźcie !

Skoro nie zaczęłaś współżyć, to po co brałaś tabletki? Nie możesz brać sobie tabletek tak o. Jeżeli nie współżyjesz, nie masz problemów z miesiączkowaniem itp nie ma sensu ich brać, bo tylko niszczysz organizm. Skoro nie współżyjesz, a jeśli już zaczniesz, to nie będziesz robić tego często, to czy może nie lepiej wybrać inną metodę?

Gość bojabojaboja
Też nie rozumiem po co Ci tabletki, skoro nie planowałaś zbliżeń. Lekarz ma rację i ma prawo nie przepisać Ci tabletek, skoro nie widzi wskazań w tym kierunku. A z Twojej strony to nieodpowiedzialne, żeby przez tyle czasu bez potrzeby pakować w siebie hormony i to jeszcze w tak młodym wieku.

Tabletek nie zaczyna się brać, bo "może kiedyś zacznę współżyć". Jeśli chcesz być odpowiedzialna, to zawsze zdążysz się odpowiednio zabezpieczyć (no chyba, że zamiast rozmowy z partnerem, wolisz postawić na totalny spontan, ale to już skrajna głupota). Lekarz nie jest głupi, skoro nie chce Ci ich przepisać, to może zadałabyś sobie trud zrozumienia, że są jakieś racjonalne i medyczne podstawy do tego by nie łykać hormonów jak cukierki?