Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama emilki

jak przygotować pierwszą zupkę

Polecane posty

Gość mama emilki

czy warzywa gotujecie na samej wodzie czy też z dodatkiem mięska? dziecko skończyło własnie 4 miesiąc i chciałabym podać jej zupkę np z marchewki

na początek dajesz same warzywa bez miesa. mięso podajesz później, nie wiem czy dziecko karmisz piersią czy butelką, jak piersia to dobrze jest do 6 miesięcy tylko piersia karmić, bez zadnych zupek, jak butelką to już mozesz dać zupkę. więc gotujesz marchewkę, później tą marchewkę miksujesz na papkę, dodajesz 2-3 łyżki tej wody w którem marchew się gotowała i masz zupkę. na początek daj maluszkowi 1-2 łyżeczki i stopniowo zwiększaj ilość. kolejna zupka może być z dodatkiem ziemniaka, robisz tak samo, gotujesz marchew i kawałek ziemniaka, miskujesz, dolewasz troszkę wywaru i już. mięso dodajesz ok 7 miesiaca (jak karmisz piersią, butelkowego schematu nie znam). poczatkowo gotujesz oddzielnie warzywa i mięso i nie dodajesz do zupy wywaru z gotowanego mięsa (wodę wylewasz po prostu)

Gość mama emilki
dziękuję - jak zawsze jesteś pomocna :)) ja wiem że pewnie to było banalne pytanie ale to moje pierwsze dzieciątko i w niektórych sprawach jestem zielona :) jeszcze raz dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam