Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekawska przyszła mama

Ile kosztuje ciąża?

Polecane posty

Mam pytanie do mam :) Zastanawiam się ile powinnam odłożyć pieniędzy, żeby spokojnie przeżyć ciążę, tzn. chodzi mi o to ile (zakładając że nie ma komplikacji) jest wizyt u lekarza, ile razy usg, ile razy i jakie badania trzeba robić. Bo że witaminy trzeba brać to wiem :) Będę wdzięczna za poważne i rzeczowe odpowiedzi :)

Wizyty u lekarza co miesiac, w ostatnim trymestrze co dwa tygodnie.Za jedna prywatna zaplacisz 80 do nawet 200 zl.Usg robia 3-4 razy, jezeli sa jakies komplikacje to czesciej, natomiast prywatnie ok.100 zł. Jesli chodzi o badania to podstawowe: krew, mocz itd...

Gość ggerg
Mnie kosztowała tyle co suplementy diety. Za resztę płacił NFZ. Na jakość usług nie narzekam a wręcz przeciwnie, chwalę. Tylko trzeba pilnować rejestrowania się czy terminów bo są kolejki.

Co miesiąc? Nawet jak wszystko jest ok? Czy to nie przesada? Załóżmy jednak, że tak jest, to wychodzi, że powinnam się przygotować na....ok. 1500 zł bez badań, bo nie wiem po ile są u mnie... Masakra. Do tego endokrynolog drugie tyle na wizyty i badania :o Przerażające.

Gość justynek2009
Wszystko zależy do jakiego lekarza chodzisz-państwowy jest bezpłatny prywatny od 50zł do nawet 200zł za wizytę.Jedni robią usg w ramach wizyty inni każą dopłacać.Państwowy wypisze Ci skierowanie na większość badań a u prywatnego będziesz za nie płacić.Przy cenie ok 100zł za wizytę górna granica to chyba z 200zł z badaniami i witaminami...Ja płacę 65zł za wizytę i mam w tym comiesięczne badania krwi i moczu,wiatminy i żelazo w moim wypadku to góra 30zł na miesiąć,inne potrzebne badania(grupa krwi,glukoza itd)to ok 200zł.Tak więc mnie ciąża będzie kosztowała ok 1200zł..

Gość justynek2009
żle napisałam miało być 2000 a nie 200 z badaniami sorki,ale głowa do góry -znajdż sensownego lekarza na nfz

Gość justynek2009
ale namieszałam -jednak 200zł nie 2tys

ja nie płace :) abonament w prywatnej klinice opłaca zakład pracy, ginekologa mam rewelacyjnego. strach pomyslec ile musialabym wydac pieniedzy na prywatne wizyty, zwazywszy na to ze moja ciaza jest bardzo skomplikowanym przypadkiem i z reguły do lekarza chodze co tydzien ( jestem w 16 tc). badania krwi i moczu równiez mam gratis. do tego kontakt telefoniczny z ginka o kazdej porze, i wrazie potrzeby miejsce w swietnym szpitalu- juz korzystałam. do tej pory wydałam 120 zł na usg, no i miesieczny koszt leków to jakies 50 zł. dziewczyny pomyslcie nad takim abonamentem np. w medicover- wizyty i badania nielimitowane, i na pewno sie to w ciazy opłaca.

Ceny znam, chodziło mi tylko o to ile razy co przy ciąży bez zakłóceń. Zawsze chodziłam do ginekologa prywatnie, nie planowałam tego zmieniać, ale jednak wizyta co miesiąc i do tego badania, to już lekkie przegięcie. Musiałabym już zacząć odkładać kasę, a w ciążę zachodzić za jakieś dwa lata :o Albo poszukam jakiejś prywatnej przychodni z pakietem ciążowym, bo u mnie na bank za każde badanie i usg trzeba płacić osobno. Dzięki za odpowiedzi.

Gość werdende
na witaminach tez mozesz oszczedzic-kupujac te tansze. mi lekarz kazal brac na poczatku kwas foliowy,a potem zapisal tylko jod. niektore kobiety troche przesadzaja z badaniami.np.robia badania na zawartosc mineralow we krwi albo wydaja kase na usg i film w 3,4 D-bez tego tez mozna ciaze donosic. przy 1 ciazy na oglo wszystkie szaleja-przy drugiej juz nie.

Gość jak będziesz
2000 zł odkładała przez rok albo dwa to lepiej się wstrzymaj z tą ciążą :-o

Ja tylko dorzucę - dolicz sobie na ciuchy ciążowe ;)

Gość mama nie planujaca
a ja sie zastanawiam nad tym ze skoro nie stac cie na ginekologa i badania to jak wychowasz dziecko??? ty myslisz ze 10 zl miesiecznie to koszt utrzymania niemowlaka?!

Gość siasia86
dziewczyny,ja chodze do prywatnego gabinetu który ma umowe z NFZ ,chwale sobie i nie wydałam ani złotowki,a pani dr po porodzie chcemy podziekowac ogromnym bukietem kwiatów

Stać mnie na ginekologa i na badania, ale uważam, że co miesiąc wizyta a co dwa usg to przesada. Tak sobie chciałam policzyć ile to może być.

Gość siasia86
moja kuzynka rodzila prywatnie i sie płec nie zgadzała az byli bardzo rozczarowani ,a kolezanka urodzila i ciagle wszystko prywatnie ale słuchu jej córeczce nikt nie dał nawet za prywatne prowadzenie ciazy,nie wiedzieli do 3ciego miesiaca-jak mała juz tyle miała ze ona nie słyszy,bo tak ja badano prywatnie

Gość ghdhtyty
a wizyty dziecka u lekarza to może też przesada? obawiam sie ze nie jesteś po prostu gotowa na dziecko

Gość siasia86
no a po trzecie to pracowałam u chirurga w prywatnym gabinecie,który tez ma umowe z NFZ i wiem na czym to polega wizyta prywatna a na NFZ...więc juz jestem uprzedzona ze nie warto kasy im dopychac do usług bo jedynie beda z usmiechem cie witac w drzwiach a praktyka lekarska od kasy sie nie polepszy

Gość tyjrjr6uj
mysle ze z takim nastawieniem to ty na dziecko powinnas zdecydowac sie za jakies 30 lat skoro na 9 miesiecy ciazy musisz pracowac 2 lata....

Gość moze dla ciebie to przesada
ale w ciazy sie chodzi co miesiac do lekarza,a dziecko na pewno wiecej kosztuje niz 100zl miesiecznie, z nim tez sie chodzi czesto prywatnie+leki+inne rzeczy

Gość autorko autorko
dziwię się, że comiesięczna wizyta u lekarza to dla Ciebie przesada. Dziwne masz podejście...

Jezu wy jakieś nawiedzone jesteście. Zapytałam ile i jakich badań trzeba zrobić, zdziwiłam się że tak dużo, a wy na mnie od razu najeżdżacie, że nie powinnam mieć dziecka :o Co innego wydawać pieniądze na dziecko, jak już jest, a co innego latać co chwila do lekarza i na badania, nawet jak wszystko jest w porządku.

Gość a willow deeply scared
nas ciaza plus pierwsze 2 mies zycia dziecka kosztowaly pponad 10tys, i to nie jest przesada i nie jestesmy bardzo zamozni, wizyty u lekarza 150zl, wszystki niezbedne badania, wyprwka dla maluszka, nie jakas super, wuzek za 1500 a nie za 3000, zwykle lozeczko, kilka ciuszkow, pierwsze szczepienia wirus rota plus pnemokoki...mozna by tak dlugo wymieniac...ale prawda jest taka, ze jak juz zajdziesz w ciaze i urodzisz dziecko, to na wszystkim jestes w stanie oszczedzic byle nie na dziecku i jego zdrowiu,pzdr

autorko jeśli uważasz ze chodzenie na wizytę kontrolna w ciąży raz w miesiącu to owszem możesz iść nawet tylko 2 razy w ciągu całej ciąży ale gdy coś będzie nie tak miej pretensje tylko i wyłącznie do siebie. ja chodziłam do gin (państwowy) co 3 tygodnie w tym 3 skierowania na usg i co wizytę morfologie i mocz. jeszcze co do wizyt to zazwyczaj lekarz ci mówi kiedy masz przyjść na następna plus witaminy i np dodatkowe żelazo plus większe ciuchy

siasia86 współczuje kuzynce ja rodziłam w miejskiej placówce i dziecko tam miało wykonane darmowe przesiewowe badanie słuchu

Ja do lekarza chodzilam na nfz. 2 razy bylam na platnym usg 3 d. Na szczescie ciaza rozwijała sie bez powikłan. Porod w panstwowym szpitalu,jedyne za co zaplacilam to sala jednoosobowa i to,zeby moc byc z dzieckiem non stop- koszt 100 zł. Do tego oczywiscie witaminy,jakies 4 opakowania mi zeszly. Lekarze z nfzu nie sa zli,warto poszukac dobrego,a kase,ktora mialabys wydawac na prywatnego odloz np na dobry wozek,bo to inwestycja ;) pozatym sama zobaczysz, ze mase rzeczy trzeba kupic-kosmetyki,ubranka,lozeczko,pieluszki...Wydaje sie nie do ogarniecia,ale z czasem staniesz sie ekspertem od dzieciecych artykulow ;)

aaaa i jeszcze jedno-wizyty sa co miesiac,ja usg mialam moze z 4 razy. Pod koniec ciazy wizyty co juz co 2 tygodnie.W wiekszych miastach jedyne,czym rozni sie gabinet prywatny od panstwowego to kolejki-ja robilam tak,ze jak wychodzilam od mojego lekarza,od razu zapisywalam sie na nastepna wizyte za miesiac-dzieki temu nie musialam sie martwic,czy bedzie miejsce.pozatym u mnie bylo tak,ze ciezarne byly w razie czego przyjmowane poza kolejka,ale to zalezy juz chyba tylko od lekarza...

Gość kup ubezpieczenie prywatne
Ja kupilam sobie ubezpieczenie prywatne Vision,co miesiac kosztuje to mnie ok.150zl. Mam zwracane koszty korzystania z wszystkich lekarzy,wszystkie badania (tez ciazowe) w dowolnej przychodni w Polsce.Z przychodni partnerskich,m.in. Lim,Centrum Damiana i ponad 100 innych korzystam bez pieniedzy,z reszty jak korzystam mam zwracane oplaty na podstawie faktur.Prowadzenie ciazy i dentyste mam po 8miesiach kadencji,reszte od razu.Za pobyt w szpitalu placa mi 100zl/24.