Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość emigrant niestety

Kto jest na emigracji i teskni za...Polska?

Polecane posty

Lilkas, to kwestia tego jak sie traktuje kogos na gorszym stanowisku, niezaleznie od tego jakiej jest narodowosci. Jak w PL traktowane sa sprzataczki, tanie nianie, kelnerki czy podcierajacy tylki staruszkom personel? Moim zdaniem wcale nie lepiej. Mysle, ze Twoje myslenie wynika wlasnie z faktu, ze wiekszosc Polakow ma taka a nie inna prace... Co do Turkow - naprawde mieszkasz w Niemczech i patrzysz na nich jak na rownych sobie? Ja tego nie moge powiedziec o sobie :( To nie tak, ze kazdego skreslam, bo mam 3 bardzo dobre znajome Turczynki, ale na widok typowego cwaniaczkowatego Turka robi mi sie slabo...

witam. mieszkam parę lat w de, znam dobrze język, mam znajomych różnych, ale i tak tęsknie za polską, chociaż to trochę dziwne, jak jestem tu dłuższy czas, to chce do polski, a jak jestem na urlopie w pl, to mnie znowu ciągnie tu. Człek jest ciągle taki rozerwany.Chociaz mam przyjaciół niemców, to trudno mi zrozumieć ich mentalność i potwierdzam to co mówi sterngucker. Też mi tego brakuje co tobie. Pozdrawiam wszystkich emigrantów

Adeleida, witaj 🌻 Tez bardzo dobrze Ciebie rozumiem. Jak jestem tutaj to tesknie za Polska, ale chyba bardziej za przeszloscia, za latami szkoly, za beztroska. Jak z kolei jestem w PL, tesknie za swoim domem :)

Gość agnieeeee
ja niestety w pracy nadziałam się od początku na minę w postaci grubego podstarzałego Niemca, który nienawidzi imigrantów a w szczególności Polaków. Już w moim pierwszym tygodniu pracy, gdy coś tam zginęło, pytał czy tego nie widziałam ("bo wiesz, w takich sytuacjach opowiadamy sobie kawały o Polakach ha ha ha"), potem mówił, żebym nie wypiła etanolu w laboratorium ("bo to dla was jak wódka") itd itp. Masz rację Lilly, że trzeba umieć się postawić, mi brakowało silnych łokci. Mam taki uraz, że ociągam się z szukaniem kolejnej pracy, boję się, że będzie tak samo. Samotność albo docinki.

W tej kwestii, to muszę powiedzieć, że ja się osobiście nigdy z szykanami ze strony niemiców nie spotkałam. Wręcz przeciwnie mówili, że Polacy dobrze, wszechstronnie pracują. Słyszałam tylko czasami krytykę na pijanych Polaków, ale ci sami dają świadectwo o sobie, krzycząc i rozrabiając na ulicy, więc to nie można było nazwać złościwością, tylko to była szczera, gorzka prawda o naszych niektórych rodakach

Ja tez ogromnie tesknie. I wiem, ze wroce, nie wiem kiedy - to nie wazne. Wlasnie swiadomosc tego powrotu dodaje mi sil. Mam plany na dalsze wyjazdy, znowu zmiana kraju, klimatu.. ale to wlasnie w Polsce jest moje miejsce i tam mam kawalek swojego nieba :) Moze nie bedzie to powrot do ludzi, bo po tylu latach nie mam tam juz wielu znajomych, rodzina tez sie rozjechala po swiecie ale miejsca - mysle, ze bardzo sie nie zmienia. Las pozostanie lasem itd., itp..... :classic_cool:

Witam, ale powiało tęsknotą i sentymentalizmem. Ja też napewno wrócę, ale pewnie dopiero na emeryturę. Za dużo mnie tu trzyma i nawet tęsknota tego nie zmieni. Praca, dom, zobowiązania... zycie nie jest bajka Niestety Miłego dnia

Gość Wakame
Ja tez tesknie.Dwa domy -tesknota zawsze bedzie.Pozdrawiam Wszystkich