Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość onnnaw

dziwny okres

Polecane posty

Gość onnnaw

Witam, sluchajcie w tym miesiacuy zaczelam nowa prae troche stresu mnie to kosztowalo :( ost dzien plodny wypadal mi na 20 stycznia i w ta noc z 20na 21 stycznia kochalam sie z mezem , ale troszke pokochalismy sie bez prezerwatywy , ale wkoncu jej uzylismy i kochalismy sie dalej.Wczoraj dostalam okres ale taki slaby , prawie ze nic , i nie wiem dlaczego tak jest czytalam ze nawet ten klimat co zawital do nas ma znaczenie czy to prawda ?

Gość qwer
jak to jest uprawiac seks najpier bez prezerwatywy potem ja zakladacie i nzou dalje? bezsens moglas w tym czasie w ciaze zajsc a co do okresu to sama sobie odp na pytanie ze strs praca klimat odchudzanie

Gość onnnaw
no w polowie stosunku zalozyl maz prezerwatywe przepraszam za sformułowanie

Gość qwer
ale i tak wszedl w ciebie bez prezerw.to po ca ja zakladał?

Gość onnnaw
qwer ok widze ze nie rozumiesz , chcialam tylko sie poradzic,

A po czym wnioskujesz, że dzień płodny miałaś 20? Jeśli dzisiaj dostałaś @ to owulacja była 10-16dni temu- zależy to od długości fazy lutealnej

1. Jeśli miałaś dzień płodny i współżyłaś, a plemniki z preejakulatu dostały się Twoich dróg rodnych i dotarły do komórki jajowej jesteś w ciąży. 2. Po zapłodnieniu i zagdznieżdzeniu zygoty (ok. 6 dnia po zapłodnieniu) dochodzi często do krwawienia (zagnieżdżona morula vel blastocysta pokryta jest skrzepem krwi). 3. Stres i zmiany pogody oraz wiele innych czynników wywierają bardzo duży wpływ na cykl miesiączkowy, nie tylko na czas jego trwania, ale i na przebieg.

Gość niusiaaaa
zacznijmy od tego ze w preejakulacie plemnikow nie ma. gdyby byly to 95 procent kobiet/dziewczyn by bylo w ciazy.

Nie ma??? :D A skąd masz te dane mądralo? I nie sądzę, żeby 95% dziewczyn było tak głupie, żeby uprawiać seks bez prezerwatywy ze stosunkiem przerywanym. A ja znam takie, które używały tego zabezpieczenia i zaszły w ciąże. Hmmm... Ciekawe jak, skoro nie było plemników.. Chyba kolejne niepokalane poczęcia.

Gość niusiaaa
jesli sa to przed samym wytryskiem. do szkoly najpierw idz... a skoro zaszly w ciaze to musialy niestety nie poczuc, albo partner nie czul.

Gość niusiaaa
takie informacje wynioslam ze szkoly i od swojego lekarza rowniez. niepokalane poczecie to jest - ale bez wytrysku, hehe

Gość niusiaaa
a i jeszcze cos sobie przypomnialam. Jesli w preejakulacie by byly plemniki to przez petting mozna by bylo zajsc w ciaze nie rozbierajac sie a dotykajac swoich narzadow;p wiec troche pomyslunku proponuje

Dziewczę tak się składa, że skończyłam szkołę i jestem lekarzem, więc mam bardzo duże pojęcie o tych sprawach. I chciałabym uświadomić wszystkie dziewczyny, które uważają, że w ciąże można zajść tylko w czasie współżycia, kiedy on wytrysk będzie miał w Was.. W czasie pieszczot, gdy sperma dostanie się w okolice Twoich narządów rozrodczych i będzie tam też śluz estrogenopochodny (czyli ten płodny) o ciąże nie trudno. Bo to doskonałe środowisko dla plemników, które "po nim" dostają się do pochwy i dalej do macicy. Także nie wiem jaki lekarz naopowiadał Ci takich głupot, ale stosunek przerywany to żadna metoda zabezpieczająca i znam wiele osób, które się o tym przekonały.

Rację ma Minia85 - coś szwankuje u Ciebie wyznaczenie płodnych dni. Chyba, że jest tak jak napisała Urocza21 - to nie jest okres, tylko krwawienie implantacyjne.

Gość niusiaaaa
no to w takim razie przez zabawy i podniecenie faceta polowa polski jest w ciazy jak wsadzi rece w majty i znajduje sie na nich preejakulat. Tez moge napisac ze jestem lekarzem.

To pisz, ale skoro nie jesteś to po co?? A skąd na rękach chłopaka preejakulat jak wkłada "ręce pod majtki" swojej dziewczynie?:D Aha najpierw sam siebie dotyka.. Proszę nie rozpatrujcie jakiś głupich sytuacji. Pisałam o spermie, w której plemników jest bardzo dużo. Uważasz, że jeśli jego wytrysk dostanie się w okolice Twojego krocza to nie ma możliwości żebyś zaszła w ciąże? Oczywiście, że jest. Trzeba mieć pecha i to mniej prawdopodobne od zajścia w ciąże po wytrysku w drogach rodnych, ale skoro są takie przypadki, które dowodzą tego co piszę, to po co na siłę wmawiać sobie, że to niemożliwe? Lepiej dmuchać na zimne i tyle.

A faza lutealna powinna trwać od 11 do 14 dni bez względu na kobietę. W przeciwnym razie trzeba się leczyć. Dlatego każda z nas powinna obserwować swoje ciało systematycznie. Wtedy też unikniemy niepotrzebnego stresu.

Gość Do Pani lekarki
Preejakulat, płyn ejakulacyjny (z łac. pre – przed + ejakulat) – wydzielina gruczołów opuszkowo-cewkowych oraz gruczołów cewkowych wydzielających śluz, wydobywająca się z penisa podczas pobudzenia seksualnego, pełniąca funkcję naturalnego lubrykantu. Ilość wydzielanego preejakulatu jest zmienna osobniczo; niektórzy mężczyźni w ogóle nie produkują ejakulatu, a inni nawet ponad 5 ml. Nie zostało dowiedzione, że preejakulat może zawierać plemniki, co umożliwiłoby zapłodnienie nawet, jeśli nie doszłoby do wytrysku. W badaniach klinicznych na małych grupach pacjentów (w których brało udział od kilku do kilkunastu osób) z prawidłową ilością plemników w ejakulacie stwierdzono, że preejakulat w ogóle nie zawierał plemników lub zawierał ich bardzo małe ilości, do tego o upośledzonej ruchliwości, które nie mogą spowodować zapłodnienia, a także plemniki martwe; w tym samym badaniu wykazano, że preejakulat może zawierać limfocyty CD4 i makrofagi, zatem może być w nim obecny wirus HIV. Autorzy zasugerowali, że ryzyko zarażenia HIV jest większe niż domniemane ryzyko ciąży w przypadku dostania się preejakulatu do pochwy, gdyż nigdy nie stwierdzono przypadku takiego zapłodnienia. Badania przeprowadzone w 2007 roku na Uniwersytecie Cambridge oraz New York Presbyterian Hospital pod przewodnictwem Davida Resnicka potwierdziły, że zapłodnienie poprzez płyn ejakulacyjny nie jest możliwe. Jednak, jak ostrzegają specjaliści zajmujący się edukacją seksualną i tematyką planowania rodziny, w preejakulacie mogą znajdować się plemniki pochodzące z poprzednich wytrysków, dlatego stosunek seksualny nie zakończony wytryskiem może stanowić ryzyko ciąży.

Rozpisałam się i mi wcięło :( W każdym razie Urocza ma zupełną rację w preejakulacie są plemniki, które w dogodnych warunkach mogą (a nie muszą ) byc zdolne do zapłodnienia- w śluzie płodnym. Jeśli nie ma tych warunków giną po kilku minutach m.in. dlatego nie przezywają na powietrzu, czyli na rękach. Też znam przypadki zapłodnienia przez stosunek przerywany :) Ludziom do łóżka nie zaglądam, więc nie wiem, jakie warunki były :)

poczytajcie literaturę naukową w e-czasopismach zagranicznych, a nie wikipedię :) Na wikipedii każdy może coś napisać :) Co grupa naukowców to inne wyniki badań. Jedno jest pewne najczęściej te plemniki są mniej ruchliwe :)

hej, a czy 2 dniowe krwawienie (tydz po okresie) może spowodowac opóźnienie następnej miesiączki?? dzięki za odp...

NIGDY W ŻYCIU NIE SZUKAJCIE INFORMACJI W INTERNECIE NA TEGO TYPU SPRAWY BO NIGDY NIE WIADOMO CZY SĄ ONE PEWNE. Ostatnio na moich zajęciach chłopaki przygotowali referat dotyczący endokrynologii. Były w nim takie bzdury, że ręce opadają. A korzystali z czego? Z internetu. Właśnie to bardzo ważne- plemniki poza organizmem żyją od kilku do kilkunastu minut, dlatego nawet jeśli któryś pan dotknąłby swojego penisa w zwodzie i jakimś cudem znalazłby się tam plemnik to prawdopodobieństwo, żeby dostał się do pochwy w ciągu kilku minut, był na tyle silny by przetrwać w drogach rodnych kilka dni a kobieta dodatkowo miała dni płodne jest bliskie 0 ;)

Może bo jest oznaką, że coś w Twoim organizmie jest nie do końca ok.. Może to stres, jakaś infekcja, zmiana pogody.. ;)

Gość niusiaaa
ja uwazam ze nie ma racji i bede sie upierac przy swoim. nie mowilam o wytrysku nawet w okolice. tylko o tym, ze w preejakulacie nie ma plemnikow.

niusiaaa nawet ktoś przytoczył wypowiedź z wikipedii i jasno z niej wynika, że plemniki słabe, ale są

Gość niusiaaa
nie ma plemnikow ktore sa zdolne do zaplodnienia. jesli tak to juz bym byla w X ciazach a patrz, jakos nie jestem.

Gość niusiaaa
a zgodze sie z tym, ze na wikipedii cuda wianki pisza.

niusiaa to uprawiaj dalej seks przerywany, tylko jak zajdziesz w ciąże koniecznie o tym tu napisz. Co Ty w życiu robisz, że masz taka małą wiedzę na te sprawy i jeszcze na siłę chcesz udowodnić, że masz rację? To, że jakiś lekarz naopowiadał Ci głupot nie znaczy, że miał rację. Nie zachowujmy się jak za komuny, że to co powiedział ksiądz, nauczyciel i lekarz to świętość i nie można tego podważać. Plemniki są w preejakulacie i to nie podlega dyskusji. Możesz się tylko sprzeczać czy są w stanie zapłodnić kobietę. A tak odnośnie tego, że nie każdy lekarz ma rację- jeden lekarz namawiał kiedyś wszystkie swoje pacjentki do stosowania antykoncepcji hormonalnej, zapewniając, że to zdrowe i niegroźne. A każdy kto się tym trochę interesuje wie jakie to brednie..

Kurcze dziewczyno ciesz się, że nie jesteś w ciąży bo wiele dziewczyn tego szczęścia nie miało. Z resztą skąd masz pewność, że w ogóle możesz mieć dzieci? Badałaś się w tym kierunku dokładnie?

Gość niusiaaa
moge miec. spokojna Twoja głoweczka. chyba nie do konca zrozumialas moje posty. ale nie bede z Toba wiecej dyskutowac. a takich "glupot" naopowiadal mi najlepszy mozliwy lekarz. Ktory na pewno lepszy jest od Ciebie. chociaz tak naprawde sadze ze ty z medycyna nie masz zbyt wiele wspolnego.