Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość milenkka kaka

jednorazowa zapomoga po urodzeniue dziecka - oprocz becikowego

Polecane posty

Gość milenkka kaka

wiem ze jest cos takiego, przy dochodach ponizej jakiejs tam kwoty...jednak nie wiem gdzie isc w tej sprawie? gdzie sie zgłosić? wiecie moze dziewczyny?

Gość rtrectw
a jesteś może ubezpieczona w krusie ?

Gość do mopsu ale musisz
spelania warunki do przyznania zasilku rodzinnego, bo to dodatek do niego jest :)

Gość ZOŁZA12
Do roboty a nie zapomogi!!! Wiecznie mam uczymywać cudze dzieci przez co mnie na własne nie stać!!! Ruszać dupy do pracy a nie wiecznie na kaffe siedzieć i o zapomogi pytać!!!

chyba chodzi o mops i tam jest bodajże próg 540 zł dochodu na osobę ale nie wiem czy to nie zależy od miasta zapytaj u siebie w MOPSie

chyba chodzi o mops i tam jest bodajże próg 540 zł dochodu na osobę ale nie wiem czy to nie zależy od miasta zapytaj u siebie w MOPSie

Gość do mopsu ale musisz
Wez dochody netto (na reke) z poprzedniego roku na podstawie zaswiadczenie z urzedu skarbowego wszytskich czlonkow rodziny, zsumuj i podziel przez liczbe czlonkow rodziny...sprawdz czy sie lapiesz. jak idziesz potem na wychowawczy, to wtedy twoich dochodow sie nie liczy, ale dopiero jak na niego przejdziesz. O dodatek mozna starac sie do 12miesiecy od urodzenia dziecka...

Gość do mopsu ale musisz
Nie, to nie zalezy od miasta. Kwoty sa takie same w calym kraju, ale wiem ze niektorzy lapia sie dopiero w momencie rpzejscia matki na wychowaczy kiedy jej dochod sie traktuje jako utracony i nie bierze go pod uwage. Wtedy tez bedzie przyslugiwac jej: rodzinne+ok.400zł wychowaczego/miesiąc

Gość a jesli jestem studentką
i zaszłam w ciążę (nie pracuję bo to studia dzienne) to mogę liczyć na jakąś pomoc?

Nie trzeba isc do zadnego MOPS-u tylko zlozyc odpowiedni wniosek w gminie lub urzedzie miasta. Ja tak zrobilam i dostalam taka zapomoge. :)

Gość hhhhh
jednorazowy zasiłek z tytułu urodzenia dziecka jeśli dochody nie przekraczają 504 zł na osobę. Idzieś do Ośrodka pomocy społecznej i wypelniasz wniosek, trzeba mieć akt urodzenia dziecka, zaswiadczenie z urzedu skarbowego o dochodachty i mąż, zaświadczenie z gminy ze nie posiadasz działki rolnej ty i mąż, i jeśli mąż jest np zameldowany w innej gminie to musi mieć zaświadczenie ze swojego mopsu ze nie ubiegał się u nich o taki zasiłek

Gość a jeśli jestem studentką
odpowie ktoś?

To nie zapomoga, tylko zasiłek. Kiedyś taki zasiłek dostawało się do pensji, a teraz osobno :) Zapomoga to już inna inszość :D

Gość saleminka8
milenkka kaka ta zapomoga jest po złozeniu i rozpatrzeniu wniosku o rodzinne :) czekam właśnie na decyzje,bo składałam wniosek na początku stycznia. Na wniosku jest wspomniane o 1000zł i te rodzinne co miesiac(przez pewien okres czasu)

Gość saleminka8
JAGODA369 czyli są 3 tys :P 1 becikowe 2 to jest dugi tysiąc który się otrzymuje gdy się składa wniosek o rodzinne,bo z tego tytułu,że np.ktoś nie przekroczył pewnej sumy dochodu 3 to o czym mówisz...

Nie-są dw zasilki-becikowe-100zł na dziecko,a jesli masz rodzinne lub bedziesz miała przyznane(musisz miec zaswiadzcenie o dochodach za 209 rok z US) dostaniesz drugie 1000zł z MOPS- w niektórych miastach zalatwia to urząd miasta lub gminy,ale w większosci MOPS.

Gość hhmmmmff
a wniosek o rodzinne gdzie sie sklada?

Ale najpierw trzeba miec zaswiadczenie ze skarbówki i ztym idziesz do MPOS-u,tam wypelniasz wniosek-trzeba miec przy sobie pesele swoje,dzieci,NIP,dowód osobisty do skserowania,na odp czekasz do 30 dni od daty zlożenia wniosku

ale mozna sobie wyliczyc samemu-jesli dochod na osobe nie przekroczył 540zl to zasiłek bedzie-jesli przekroczył ,to nie ma po co iśc:(( np na 4 osoby nie moze byc wiecej niż 2160

Gość milenkka kaka
my mamy 0 zł dochodu wiec nie ma co przeliczać;) czyli podsumowując wasze cenne rady: - najpierw do urzedu skarbowego po zaswiadczenie - z tym do mopsu zlozyc wniosek o rodzinne - gdy bedzie decyzja znowu do mopsu po ten dodatkowe pieniadze tak? a cały ten proces ile moze trwac tak mniej wiecej?

Gość Jania kania i inni
jesli sie wyrobisz ze zlozeniem wniosku do 15 to chyba do konca miesiaca, a po 15 do konca kolejnego, jakos tak to bylo... jednym slowem ok 1 miesiac

http://www.dpt.am.szczecin.pl/userfiles/File/kadry/druk_i_for_z_zak_ubez_spo/wniosek_o_ustal_praw_do_zasilku_rodzinnego_oraz_dod.pdf to jest link do wniosku, który jest jeden na całą Polskę. i tu zaznaczasz, że nie tylko starasz się o zasiłek rodzinny ale też o dodatek za urodzenie dziecka i dodatek z tytułu opieki nad dzieckiem w czasie urlopu wychowawczego. A dokumenty tak jak dziewczyny mówiły

http://www.dpt.am.szczecin.pl/userfiles/File/kadry/druk_i_for_z_zak_ubez_spo/wniosek_o_ustal_praw_do_zasilku_rodzinnego_oraz_dod.pdf to jest link do wniosku, który jest jeden na całą Polskę. i tu zaznaczasz, że nie tylko starasz się o zasiłek rodzinny ale też o dodatek za urodzenie dziecka i dodatek z tytułu opieki nad dzieckiem w czasie urlopu wychowawczego. A dokumenty tak jak dziewczyny mówiły

Sakrbówka-tydzien czekania na zaswiadczenie,potem w MOPS ok 30dni od daty zlożenia wniosku-wyrównuja zza zalegly m-c np gdy zlozysz w styczniu to kase za styczen i luty dostaniesz w lutym

Gość martuuulka
w skarbowym daja od reki zaswiadczenie.