Blue lips 0 Napisano Styczeń 30, 2010 Witam ;) Poszukuję sprawdzonego przepisu na b. dietetyczne ciasteczka owsiane. Może ktokolwiek słyszał, ktokolwiek piekł? :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Blue lips 0 Napisano Styczeń 30, 2010 no proszę Was.. :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
grazka 34 0 Napisano Styczeń 30, 2010 prosze to sa ciastka zgodne z dieta sb czyli IG jest wazny 0, 5 kg platkow owsianych gorskich 1 szklnka otrab 1 szklnka wiorkow kokosowych garsc orzechow 3 cale jajka 3/4 szklanki oleju 0, 5 szklanki fruktozy troche cynamonu wszystko razem zagniesc i formowac w dloni ciastka polowyc na blache i w 180 stopniach piec kolo 15 min mniej wiecej Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agawa_Agawa 0 Napisano Styczeń 30, 2010 A prosze Cię bardzo - podaję przepis oryginalny z gazety, chociaż ja piekąc wprowadziłam zdrowsze modyfikacje, które podaję w nawiasie: - 15 dag miękkiego masła lub margaryny (ja robie tylko z masła, ale muszę jeszcze spróbować kiedyś z masła ghee, bo zdrowsze) - 20 dag cukru trzcinowego (robiłam też z miodu i melasy - zdrowiej, a równie smaczne, ale trzcinowy tez jest ok) - 10 dag cukru kryształu (ja sobie ten element daruję) - 1 jajko - torebka cukru wanilinowego (to też sobie daruję) - 2 szklanki drobnych płatków owsianych (nigdy nie robię z tzw. błyskawicznych) - 15 dag mąki (ja robiłam i z pszennej i z żytniej razowej - dla mnie bez różnicy w smaku, ale z razowej duzo zdrowsze :-)) - 1/2 łyzeczki proszku do pieczenia - łyzeczka soli (w kuchni stosuję tylko sól morska) Masło włożyc do miski, dodać cukier (miód, melasę) + 2 łyzki wody = jajko. Zmiksować. Dodać płatki, makę, proszek i sól - dokładnie wymieszać. Dwie duże blachy wyłozyc papierem do pieczenia. Wykładać porcje ciasta wielkosci duzego orzecha włoskiego, zostawiając odstepy 5 cm. Każdą partie ciasteczek piec po 15 min. na złotobrazowy kolor w piekarniku 180 stopni. Gotowe zdjac z blachy i wystudzić najlepiej na kratce kuchennej. Ciastka są pyszne i mozna je długo przechowywać. Ja wkładałam też do ozdobnych słoików (lub puszek), przewiązywałam ozdobna kokardą i dawałam w prezencie - babci, cioci :-) Smacznego. Jak upieczesz, to daj znac, czy dobre wyszly. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agawa_Agawa 0 Napisano Styczeń 30, 2010 O, a ja skorzystam z przepisu Grażki, tylko zamiast oleju wezme jednak masło, a zamiast fruktozy - miód. Czytałam, ze sztuczna fruktoza jest tak samo niezdrowa jak biały cukier. Jedynie fruktoza w owocach czyli naturalna jest ok. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agawa_Agawa 0 Napisano Styczeń 30, 2010 Grazka - a te orzechy to całe, czy zmielone? I jakie otreby najlepsze? Z jkich Ty robiłas? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kkkol Napisano Styczeń 30, 2010 właśnie mam w piecu ciasteczka owsiane, zobaczymy czy wyjdą, bo nigdy nie robiłam. Przepis jest kompilacją róznych przepisów o któych czytałam. 1szkl.płatków owsianych górskich, 1szkl.maki razowej. 1łyzka oleju 2 jakaja mleko tyle aby moc wymieszać ciasto bakalie-ja dałam daktyle, rodzynki i słonecznik i cynamon do zapachu aaa i 2 łyżki miodu poki co ładnie w domu pachnie, zobaczymy czy będą smaczne:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
grazka 34 0 Napisano Styczeń 30, 2010 moze byc miod, nie slyszalam by fruktoza byla szkodliwa a jednak lepiej dodac olej ja zazwyczaj daje wiecej platkow, zamaist otrab Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
grazka 34 0 Napisano Styczeń 30, 2010 orzechy siekam i daje ziemne Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agawa_Agawa 0 Napisano Styczeń 31, 2010 Tylko autorka topku jeszcze sie nie pochwaliła, czy już coś upiekła :-) Ależ mi narobiłyście smaku ..... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kkkol Napisano Styczeń 31, 2010 moje wszyły całkiem całkiem, bardzo syte:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach