Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hmm..........

tak się zastanawiam dlaczego na kafeterii jest tyle złośliwych ludzi

Polecane posty

Gość oj...nieładnie
Nie ,no co Ty adres przy IP????

Gość tajemnicza damo
mnie również śmieszy co nieco widzenie świata tylko przez pryzmat dziecka no ale cóż dziecko szybko rośnie i trzeba się nim nacieszyć a na topiki takowych kobiet nie wchodzę bo nie mam tam o czym gadać ;)

Gość tajemnicza damo
adres IP jełopku to się tak fachowo nazywa ;)

Wolę mieć 30 razy złamaną rękę, niż urodzić pasożyta :O I dlaczego dziwne ? Czy dziwne jest to, że chcę mieć czas, ładne ciało, nie chcę przeżywać tego bólu itd. ? Jakiś ciemnogród tu panuje :O Co to ? Kobieta jest tylko od rodzenia dzieci ?? :O P.S. Pomarańczy nie czytam ;)

Gość tajemnicza damo
"pomarańczy nie czytam" czytasz ,czytasz a że widujesz paszteciochy z dzieciakami no cóż współczuję tyle że jak kobieta się zechce zapuścić to nawet fakt że nie ma dzieci jej nie pomoże

tajemnicza jeśli nie masz zamiaru mieć dzieci to twoja sprawa ale nie musisz krytykować tych co chcą je mieć.To jest indywidualna sprawa każdego co zrobi ze swoim życiem.Ja cie nie krytykuje za to że nie chcesz mieć dzieci ( nie ty jedna nie chcesz ),ale ja nie mam ochoty być krytykowana przez ciebie że chce je miec.

Gość tajemnicza damo
poza tym żebyś tak przypadkiem na emeryturce nogi nie złamała wyzwolona kobieto ;)

Gość
heh jak tyle złosliwych ? każdy jest na swój sposób złośliwy a tutaj jest to bezkarne heh a poza tym jesli ktos pisze bzdurne pytanie a oczekuje "głaskania po główce " i obchodzenia się z nim w białych rękawiczkach to cóz no ... nie na kafe heh a ja bywam miła jak mam dobry dzien :D

Gość
mnie zastanawia jakim trzeba byc pajatzem zeby przejmowac sie tym, ze ktos tu jest dla ciebie zlosliwy:classic_cool:

"Wolę mieć 30 razy złamaną rękę, niż urodzić pasożyta I dlaczego dziwne ?" Tajemnicza Damo szkoda że twoja matka tego nie wiedziała zanim cię urodziła..... Szkoda że nie zadbała o swoje ciało i wydała na świat tak tępą osobę jak ty.....

Nawet tutaj się chcecie kłócić ? Zlitujcie się :D Jesteście na tyle ''inteligentni'', że nie wyczuwacie ironii w moich wypowiedziach? :D Przecież ja się z Was cały czas nabijam, ludzie !! :P :D

no tak hymm......... masz racje niektóży naprawde szukają pomocy z spotykają sie z wyśmianiem

Dobra idiotko pisałaś że studiujesz i że jesteś taka wyzwolona ale Matkę Polkę gnoisz. I to używając tego zwrotu w sposób świadczący o twojej niewiedzy. Jesteś tępą niedouczoną kretynką... Nie znasz [podstawowych pojęć z historii Polski a ich używasz. Jesteś płytka tępa i żałosna. A na studia w ogóle nie powinni cię z taką wiedzą wpuścić. Jakiś indolentny kretyn błędnie użył zwrotu a ty to podchwyciłaś i jak tępa papuga powtarzasz. A najśmieszniejsze że Matka Polka jest ideałem kobiety wykształconej świadomej swojej wartości i wartości jej macierzyństwa a co najważniejsze kobiety wyzwolonej i równej mężczyzną. masz tu cytat z tekstu na szybko znaleźnego. DOUCZ SIĘ KRETYNKO. "....O micie Matki-Polki i jego historii napisano już wiele. Jego korzenie tkwią w okresie, gdy Polska utraciła niepodległość. Jak pisze Bogusława Budrowska: "Kobiety stanęły wówczas przed rozmaitego rodzaju zadaniami. Gwarancją utrzymania tożsamości narodowej było odpowiednie wychowanie dzieci, stało się ono więc sprawą polityczną. (...) Kiedy mężowie przebywali w więzieniach bądź na zesłaniu albo brali udział w powstaniach, z których już często nie powracali, to kobiety zajmowały się prowadzeniem gospodarstwa bądź interesów. I wywiązywały się ze wszystkich tych ról nad wyraz dobrze. Konieczność podołania tym różnym obowiązkom doprowadziła do ukształtowania się syndromu bohaterskiej, potrafiącej udźwignąć każdy ciężar Matki-Polki" (Budrowska, s. 193). Istotne było włączenie tej figury w podtrzymywanie tożsamości narodowej. Matka-Polka dbała w czasach zaborów o ciągłość wiary, języka, kultury. Jak pisze Sławomira Walczewska: "Matka Polka to formuła udziału kobiet w polskiej wspólnocie narodowej. Przez macierzyństwo kobieta w Polsce wkupia się w tę wspólnotę. Macierzyństwo realizuje się w wypadku optymalnym przez urodzenie syna i wychowywanie go w duchu patriotycznym" (Walczewska, s. 53). Matka-Polka to jednak przede wszystkim figura, konstrukcja stworzona na użytek historii, pomnikowa postać poświęcająca siebie i swe dzieci dla dobra ojczyzny. Znamy ją głównie z literatury i obrazów, to pewien ideał, ale również wzorzec określonej postawy dla ówczesnych kobiet. Tym, co jest nieodłączne od tego wzorca jest potrzeba poniesienia ofiary, co bardzo mocno akcentował nasz wieszcz Adam Mickiewicz. W wierszu "Do Matki-Polki" poeta chwali kobiety wychowujące swych synów, by wiernie służyli ojczyźnie i byli gotowi oddać życie za sprawy wyższe. Wcieleniem Matki-Polki jest też mickiewiczowska Pani Rollison - postać tragiczna, cierpiąca po stracie syna i doznająca upokorzeń od prześladowców. Postać ta, jak pisze Magda Monczka-Ciechomska, to "prawdziwa polska Mater-Dolorosa" (Monczka-Ciechomska, s. 96). Nadrzędne założenie o konieczności ponoszenia ofiar przyświeca również "Wielkiemu zagadnieniu wyzwolenia kobiety" (17.06.1842). Mickiewicz miejsce kobiety widział w układzie rodzinno-patriotycznym, a najważniejsza jej rola to ponoszenie ofiary, co miało prowadzić ją do emancypacji. "Taka jest nieunikniona droga ludzkości: potrzeba najpierw ponieść ofiarę, aby nabyć jakieś prawo. Tym to sposobem wyzwala się w Polsce kobieta; ma ona tutaj większą wolność niż gdziekolwiek indziej, jest więcej szanowana, czuje się towarzyszką mężczyzny. Nie przez rozprawianie o prawach kobiet, nie przez obwieszczanie urojonych teorii zdobędą kobiety znaczenie w społeczeństwie, ale przez ofiary" (cyt. za: Janion, s. 96, 97). Wyraźnie więc polskie kobiety zostają przeciwstawione emancypantkom, które na Zachodzie Europy zaczynają walczyć o swoje prawa. Maria Janion podkreśla, że Mickiewicz w swych utworach tworzył legendę, do której Polki bardzo często dopasowywały się w życiu. "W efekcie romantycznych nakazów kobieta polska przyzwyczaiła się do dźwigania ciężarów życia rodzinnego i publicznego w cieniu i milczeniu, byle spełniła się ofiara" (ibidem, s. 99). ......" A z drugiej strony może lepiej żebyś nie miała dzieci bo widać że się tego panicznie boisz i cię to przerasta......

powinnaś w swoich złośliwościach mieć więcej taktu-nabijanie się z kogoś to widać u ciebie zabijanie nudy-sama jestem mamą 10 letniej dziewczynki i sama straciłam ciążę-to jest powód zeby ze mnie sie smiać?

Tajemnicza żeby się nabijać z ludzi trzeba najpierw mieć wiedzę i inteligencje a ty inteligencją nie błyszczysz. Wiedza też nie ta. Żałosne jest to że studiujesz medycynę a to zawód wymagający poświęceń poświęceń poświęceń i jeszcze więcej poświęceń. Ale ty nie zamierzasz się poświęcać a trzepać kasę bo przecież ty nie jesteś idiotką ;) Dobry lekarz który uważa że matki nie powinny "się poświęcać" i rodzić dzieci :D Na prawdę żenujące.....

a co tu sie dzieje? tu leja i ty mi powiesz ze nie jestes ciekawski?i nie ma cie wszedzie? :P

Gość do założycieelki tematu
Z powodu bezrobocia - ludzie dają upust swojej frustracji. Inni nie mają nic innego do roboty, bo na przykład książka parzy i wolą w internecie siedzieć i wydaje im się, że są niesamowicie inteligentni. Za dużo ludzi w firmie i niektórzy zamiast uczciwie pracować to siedzą w necie i czas zabijają, potem będą ździwieni że pracę stracili kury domowe - zbzikowane po ciągłej pracy 24 h na dobę

zeli :D a gdzie masz tu leje? ciekawe teorie tu maja co niektorzy ;) ja to chyba sie kwalifikuje do zbzikowanych kur domowych siedzacych 24h w domu lub Matek Polek :P

zauwazylam ;) ale sa ludzie i ludzie i my nic na to nie poradzimy zeli.co tam u ciebie zasypalo cie?

U mnie pogoda jest koszmarna :O A jeszcze ma być pogorszenie :( A poza tym mam jeszcze miesiąc byczenia się. A co u Ciebie?

Gość mysliciel nieudacznik na
babskim forum po jakiejs historii, socjologii czy innym kierunku dla kretynów

a u mnie zimno dzisiaj i pada snieg.i glowa mnie boli,gardlo i mam katar bo jakas choroba mnie bierze :O