Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Lady Pretensja

300 zł za prad za dwa miesiace-czy to duzo???

Polecane posty

Gość to zalezy ile osob mieszka w
domu. Ja mieszkam z chlopakiem i na miesiac placimy 80zl za prad. Woda ogrzewana elektrycznie (pryznic bierzemy 2 rzy dziennie), uzywamy czajnika elektrycznego, 3 laptopy "ida" non stop, tv wieczorami, pralka raz na 2 dni, odkurzacz codziennie... Dla mnie 300zl to duzo ale jak masz dzieci to nie wiem jaka jest "norma" :p

mieszka nas 3 ale 20godzin na dobe telewizor nie jest wlaczony Dziecko w szkole a my w przcy wiec przed wyjsciem wylaczamy:)

Gość gratuluje szwagierki
Vipera Berus ----ja to obstaje za tym,ze woda ciepla na prad to duzy koszt.My od kiedy mamy wode ogrzewana na gaz a nie na prad,placimy duzo mniej. Cholernie zre kase terma-niestety... Poza tym tv z duzym ekranem,komp,swiatlo w pokojach...

Gość mieszkam w Poznaniu
mieszkanie 50m2, 3 dorosłe osoby + dziecko, do niedawna mieszkał z nami jeszcze tata, niepełnosprawny, leżący (łóżko elektryczne 24h/dobę, codzienne pranie przescieradeł itp.) teraz niestety zmarł; 2 komputery, 2 telewizory, nie mamy zmywarki, żarówki energooszczędne, pralka dość stara (ok. 10 lat) - czyli nie spełnia raczej współczesnych norm energetycznych pracujemy do nocy (np. 3,00 nad ranem) przy komp. i rachunki juz od bardzo za 2 miesiące już od długiego czasu oscylują wokół 200zł nie mam odczucia, że oszczędzamy

Gość panna spokojna
Nas jest dwoje, ale telewizory "grają" non stop 3. To już takie upodobanie (nie do zwalczenia) mojego połówka. :D Komputery różnie, tzn. mój non stop, bo żyję na kafeterii, ale on też trochę siedzi przy kompie, bo lubi pograć.

Gość gratuluje szwagierki
Aha jeszcze alarm troche ciagnie.

Licznik pracowniczy to licznik dla pracowników ZE.Tam podają nam ile mielibyśmy zapłacić a ile placimy po zniżce.

Gość panna spokojna
No my w nocy i na czas pracy też wszystko mamy "pogaszone". Naprawdę żarówki zmniejszyły opłaty o ok. 30 zł na miesiąc. Z tym, że u nas ciągle się wszędzie świeci, bo nikomu się nie chce wstawać i gasić, jak zapomni.

amita placimy tak normalnie-nikt z nas nie pracuje w energii,nie mamy znizek i jedna taryfe taka ogolna:)

Gość Majka.........2010
Brzydula co Ty opowiadasz.Sam kompute jeżeli nie jest włączony 24/h miesięcznie wychodzi 70 zł.

majka przeciez nie tylko ja tyle place.W temacie kilka osob pisze,ze placa podobnie majac nawet kuchenke elektr:)

Gość rura wydechowa...
230 zł za 2 miesiące/ mieszkanie 56 m2

Gość ja place kraków
ok 220, mam wszystko na prąd.

Gość ja place kraków
oczywiście na miesiąc.

To może ktoś poradzi co zrobić przy kosmicznych rachunkach? Jak sprawdzić czy ja faktycznie płacę tylko za ten prąd który zużywam? Czy liczniki dobrze chodzą? Nie ma jakiś dodatkowych opłat? A może ktoś ma jakieś przejścia z Enionem?

Gość nie przejmuj się
Ja mam rachunek na 338 PLN :/ (Enea), przy czym ogrzewacz nie był używany, a poza tym same 40-stki (W) w kloszach, zmywarka, pralka, suszarka, lodówka, kuchenka (piekarnik i zegar), telewizor, choinka (ledwie parę nocy), kombiwar i drugi telewizor, ale sporadycznie (jakąś 1h dziennie) a na święta tylko trzy osoby, zero gości, a rachunek wysoki, no ale co poradzić ;). Trzeba zacząć myślę o alternatywnych i własnych źródłach energii (np. turbiny wiatrowe, mam ku temu warunki, no bo wieś i 0,30 ha pola-nieużytku). Choć przyznam że i tutaj można spotkać poważną barierę i złodziejstwo, bo niestety nasze stare, komusze prawo nakazuje odsprzedawać nadwyżkę energii (od 1 KW), ale zawsze to jakieś odciążenie do tego 1 KW jest.

Gość rura wydechowa...
oj....Brzydula30 .....chyba ciągniesz na lewo :D:D:D

Gość rura wydechowa...
doczytałam , no tak jak was prawie cały dzień w domu nie ma to może rzeczywiście macie takie niskie rachunki:D ja to od samego rana mam TV właczoną ,chodzi zamiast radia:) no i komp.

syna nie ma 8godzin a pozniej komp,tv i swiatla wszedzie my wracamy poznym wieczorem albo noca generalnie malo przebywamy w domu ale jak juz sie zejdziemy do wszystko chodzi a licznik w porzasiu-byli niedawno sprawdzic bo skrzynke wymienialismy:)

Jest taki kalkulator,co mozna sobie policzyć zużycie.Nie mam linka,niestety.Ale policzyłam i tyle wychodzi.Co do taryfy-trzeba bardzo uważać,bo wtedy za zużycie poza taryfą płaci się ze dwa razy więcej.A rezygnacja z pradu na rzecz gazu to dwa abonamenty,dwie opłaty przesyłowe.

Gość bleblejaaaa
ej o co chodzi z tymi prognozami? przecież płaci się tylko za ten zuzyty prąd. ja nie wiem czemu wszyscy tak na czajniki i bojlery na prąd narzekają bojler najwięcej prądu pobiera jak się nagrzewa a jak jest cały czas włączony to nie tak dużo. u nas w domu mieszkają trzy rodziny a jeden rachunek- 12 osób wszystko na prąd- czajniki bojler 3 kuchenki, ogrzewanie pól na pół bo część domu ma co a część grzejnikami na prąd a rachunek w tym miesiącu gdzie dochodzi dużo lampek choinkowych 480 zł- zero oszczędzania wydaje mi się że mało... mamy dwie taryfy ale ta druga tańsza za bardzo się nie przydaje...

mi rachunek przychodzi na pol roku i tam jest prognoza po tym czasie odczytuja licznik i albo doplata albo nadplata i znowu prognoza na 6 miesiecy

Gość magiczna noc

Gość magiczna noc
no jak czytam wasze wypowiedzi to az wam zazdroszcze ja w teraz zapłaciłam rachunek na kwote 505 zł i cholerka nie iwem skad ale tak płace od 300 i idzie w góre.porazka normalnie