Gość maraskla45 Napisano Wrzesień 30, 2018 W tym wypadku rehabilitacja to najważniejsza kwestia, im szybciej zostanie rozpoczęta, tym większe szanse na to, że pacjent dojdzie do siebie. Oczywiście trzeba ogarnąć to prywatnie, bo na NFZ kolejki nie mają końca, a w tym wypadku czas jest najważniejszy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kostkakos Napisano Październik 1, 2018 Zgadzam się po udarze, rehabilitacja jest konieczna od razu po powrocie ze szpitala. Inaczej można zmarnować szansę… Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość nowakmonika3 Napisano Październik 1, 2018 Co do tego, że czas odgrywa najważniejszą rolę chyba nikt nie ma wątpliwości. My rehabilitowaliśmy dziadka w placówce http://pomorskirehabilitant.pl efekty naprawdę zdumiewające, w tym wypadku ważne są umiejętności rehabilitanta, ale również wola walki osoby chorej. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość netja Napisano Październik 2, 2018 Poczytaj sobie jak tlenoterapia odudowywuje neurony po udarze , jak masz orzeczenie o niepełnosprawności to fundacja pomaluj mój świat z bielska dofinansowuje taka terapie https://kopalniawiedzy.pl/tlenowa-komora-hiperbaryczna-HBOT-tlenoterapia-hiperbaryczna-udar-neurony-funkcja-impulsy-Shai-Efrati-Eshel-Ben-Jacob,17404 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kasiakasska223 Napisano Październik 10, 2018 Bardzo dużo informacji o udarze znajdziesz na stronie https://zycieseniora.com/zdrowie-seniora/udar-jako-powazny-problem-seniorow/ Udar mózgu jest nagłym wystąpieniem objawów neurologicznych, które powstały w wyniku ogniskowych albo globalnych uszkodzeń funkcji mózgu, na skutek zaburzeń krążenia mózgowego, trwających powyżej 24 godz. Wynika on z powodów naczyniowych, którymi są na przykład zablokowanie przez skrzeplinę tętnicy, wtedy mówimy o udarze niedokrwiennym, albo pęknięciem naczynia w wyniku czego dochodzi do krwotoku czyli udaru krwotocznego. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Październik 23, 2018 Moje dziecie zrobiło mega postepy po tlenoterapii, zaczyna zwracac uwage na rzeczy, puszcza mowa i robi sie bardziej otwarte! Fundacja pomaluj moj swiat ma taka komore 2 ata i robia dofinansowania jak macie orzeczenie. Najlepiej sami poczytajcie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość WojtekB Napisano Październik 29, 2018 Witam wszystkich, 19 października tego roku (2018) moja matka doznała udaru. Szczęściem w tym nieszczęściu było to, że bardzo szybko przyjechała karetka i niewykluczone, że dzięki temu jej stan nie jest gorszy. Obecnie matka przebywa na oddziale neurologii poudarowej w jednym z warszawskich szpitali. albo od razu potem, albo po jednym lub dwóch tygodniach ma być przewieziona na oddział rehabilitacji poudarowej. Obecnie lewą nogą porusza troszeczkę, natomiast lewa ręka jest kompletnie bezwładna. Natomiast mama mówi, jak na stan poudarowy, całkiem wyraźnie i zachowuje przytomność umysłu. Po powrocie matki do domu oczywiście zajmę się nią najlepiej jak potrafię, pojawiają się tu jednak dwa zagadnienia i stąd moje pytanie: czy maja Państwo jakieś doświadczenia w tej kwestii, czy są Państwo w stanie coś doradzić? Po pierwsze, matka w domu nie będzie miała oczywiście takiego sprzętu, jaki jest w szpitalu, takiego łóżka i takich urządzeń, a jakoś musi zarówno leżeć, jak i siadać w łóżku, jakoś trzeba ją myć, czy choćby obmywać, etc. jaki sprzęt, jakie urządzenia rekomendujecie Państwo jako całkiem niezbędne, a jakie - jako pomocne? Druga rzecz, to fakt, że mój urlop, w wymiarze, w jaki mi jeszcze przysługuje w tym roku, nie będzie trwał wiecznie, a zatem prędzej czy później będę musiał wrócić do pracy, nie mogę sobie bowiem pozwolić na niepracowanie. Oznacza to oczywiście, że potem potrzebna będzie mamie jakaś pomoc. Uprzejmie proszę o informacje, gdzie najlepiej taką pomoc załatwić. Z obydwiema powyższymi kwestiami wiąże się jeszcze i taka, że niestety moje sytuacja materialna nie jest, mówiąc delikatnie, za najlepsza, a - jak wiadomo - zarówno sprzęt czy urządzenia, jak i pomoc pielęgniarska i/lub rehabilitacyjna kosztują. Zatem dodatkowo mam jeszcze pytanie, czy a) istnieją jakieś wypożyczalnie takiego sprzętu i urządzeń i czy koszta wypożyczenia są tańsze (może mają Państwo jakieś przykłady) i b) czy istnieją jakiekolwiek zasiłki lub inne świadczenia pieniężne na pomoc w takich sytuacjach. Mógłbym rzecz jasna wziąć pożyczkę czy kredyt, ale jak wiadomo pożyczka czy kredyt mają to do siebie, że należy je spłacać, a mnie, jak napisałem, po prostu na to nie stać. Odrębnym pytaniem, jakie chciałbym zadać, jest kwestia radzenia sobie przy opiece nad osoba z udarem w sytuacji, gdy - tak jak w moim przypadku - chory ma wyłącznie jedną osobę do opieki, która to osoba, wziąwszy pod uwagę także konieczność zajęcia się domem (gotowanie. prasowanie, sprzątanie, pranie, a w moim przypadku także spacery z psem i przygotowywanie jedzenia dla psa) oraz pracę zawodową (po zakończeniu urlopu) nie jest w stanie sama sprostać zadaniu emocjonalnie, psychicznie, czasowo, fizycznie i materialnie. czy ktoś z Państwa jest lub był w podobnej sytuacji? Czy ktoś mógłby coś doradzić? Tak się w moim życiu z miliona różnych powodów (o których nie czas i miejsce mówić) złożyło, że nie mam partnerki życiowej, przyjaciół, drugiego rodzica, rodzeństwa ani dzieci. Zatem absolutnie wszystko spada na moją i wyłącznie moją głowę. Dalsza rodzina wyraziła wprawdzie ubolewanie i współczucie, ale od chwili, gdy mama trafiła do szpitala (w chwili, gdy piszę te słowa upłynęło już 10 dni) ani jedna osoba z rodziny jej nie odwiedziła, zatem nie sądzę, bym mógł jakoś szczególnie na nich liczyć. bardzo z góry dziękuję za wszelkie rady i informacje. Jest to dla mnie - jak dla wszystkich, których bliscy przeżyli udar - zupełnie nowa sytuacja, w której, na razie przynajmniej, nie mogę się (jeszcze?) odnaleźć. Pozdrawiam wszystkich i życzę, by Państwa krewni po udarze szybko wrócili do jak najpełniejszego zdrowia. Wojtek Warszawa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Październik 29, 2018 Jak masz fejsbooka wojtek to moze lepiej sie zapisz do jeden z tych grup zamknietych, jest ich sporo, typu opiekunowanie osób niepełnosrprawnych, i tam c***ewnie lepiej poradza niz tu, Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Jagoda Napisano Grudzień 6, 2018 Moja babcia niedawno również miała udar. Na szczęście niezbyt rozległy, ale spustoszenie zasiał. Dowiedziałam się wtedy, że poza intensywną rehabilitacją również bardzo ważna jest suplementacja. Długo szukaliśmy odpowiednich środków, które rzeczywiście realnie pomogłyby babci. Zrobiłam porządny research w internecie i znalazłam informację o Neuroaid. Babcia stosuje go już kilka tygodni, oczywiście równocześnie z rehabilitacją, i ja widzę dużą poprawę. Poprawiła się jej mowa, płynność ruchów, ale co najważniejsze- samopoczucie myślę, że wszystko zmierza ku lepszemu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Wiktor Napisano Grudzień 7, 2018 Jakieś doświadczenie z neuroAid? Wszelka pomoc się przyda Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Karolina Napisano Grudzień 9, 2018 Doświadczenia wyłącznie pozytywne. W przypadku mojej babci nauroaid zadziałało. Zaczęła kurację od razu po udarze i już 3 tygodnie później było widać zdecydowaną różnicę Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Donek Napisano Grudzień 13, 2018 Preparat jest bardzo bezpieczny, przynosi duże efekt poprzez wspierania procesów naprawczych w mózgu. Kuracja w przypadku członka mojej rodziny trwała 3 miesiące i teraz z perspektywy czasu wiemy że to była bardzo dobra decyzja bo funkcjonuje świetnie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mopsik Napisano Grudzień 15, 2018 brzmi na prawdę świetnie. Czy ten neuroaid zalecił mu jakiś lekarz czy sami znaleźliście ten środek? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Grudzień 18, 2018 Hmm, jedyny sensowny kontakt w terapii technikami wizualizacyjnymi to Wanda Wegener. Jak jesteś w temacie wpływu umysłu na ludzi organizm, zachowanie, szczęście w życiu to na jej kursach mocno się rozwiniesz i zrozumiesz, dlaczego konkretne rzeczy działają, a inne nie. Spotkania zawsze 1:1 i to rozumiem. Zagłębia się w problem człowieka. Z żadnych innych kursów podobnego typu nie wyciągnęłam tyle. Zamierzam w następnym roku wrócić, ale już do innego panelu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Asia Kaleta Napisano Grudzień 28, 2018 Niestety, Wojtek ale jeżeli Twoja mama jest taka niewładna to raczej zostaje do tego czasu albo opiekunka do domu dochodząca, albo pobyt w prywatnym domu seniora. na balkonik lekarka wydaje skierowanie, po czym i tak trzeba cześc dopłacić. Moja babcia na szczescie był władna tzn miała problem z chodzeniem, aczkolwiek ładnie sie pionizowała. Potem była na rehabilitacji w prywatnym ośrodku RehaExpert. Rehabilitanci dojeżdżali do domu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Nikodem Napisano Styczeń 1, 2019 @mopsik mój dziadek też stosował ten środek i polecił nam go lekarze, też nie żałujemy stosowania bo dość sporo pomógł. Jeżeli chcesz coś więcej podpytać to śmiało Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Fekko Napisano Marzec 2, 2019 A ja mogę tylko potwierdzić, że neuroaid jest naprawdę dobrym preparatem do stosowania. W rodzinie zdarzył się przypadek udaru i dzięki niemu powoli wraca do zdrowia Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Beata SZ Napisano Marzec 6, 2019 U mnie w rodzinnie, co 2 pokolenia trawia się udar i to już w młodym wieku, koło 30 i zaczyna się... strasznie się bałam tego, widziałem jak te wszytstkie choroby meczą moją rodzinne... coś strasznego... jednak, znalazłam pomoc dla siebie i swojej rodzinny - sprawdzony test Omega u Dr Dethloff. indywidualne dobranie jadłospisu oraz suplementacji, która była konieczna mnie uspokoiła. Moje wyniki mimo 40 lat i krótkiego stosowania diety się polepszyły, możlwiość udaru spadła o niemal 40%, teraz zachęcam swoją mame, zeby na to poszła i jak zobaczyła moje wyniki kazała się do pani Dethloff zapisać haha ;-)! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość AGAPOL Napisano Marzec 11, 2019 Moja mama ( lat 62 ) już od pewnego momentu stosuje diete zaleconą przez ludzi z kliniki Dethloff za pomocą omega test - wszystko zaczeło się w momencie gdy mój tata a jej mąż zmarł przez udar... Nie udało się go uratować... i wtedy moja kochana mama zdała sobie sprawę jak ważna jest dieta, aby zminimalizować szansę na ewentualny udar! TRZYMAJCIE ZA NIĄ KCIUKI! WYNIKI WYCHODZĄ CORAZ LEPIEJ! UDAR JEJ NIE DORWIE!!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Yukona Napisano Marzec 13, 2019 Najgorszą rzeczą w życiu jest utrata bliskiej osoby, myślę że nigdy nie jesteśmy przygotowani na śmierć, nie jesteśmy jej w stanie zaakceptować, moja mama ma udar i powoli wraca do zdrowia po neuroaid. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość wirus Napisano Marzec 19, 2019 JA z doświadczenia mogę polecić kurację z NurAidII. Bardzo szybko pomaga osobie chorej odzyskiwać siły. Korzystał z tego mój wujek i działało to na niego bardzo dobrze. Polecam poczytać o nim trochę więcej Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Karolina Napisano Marzec 25, 2019 Moja mam miała udar i opieka nad taką osobą na pewno nie jest łatwa jeżeli osoba jest leząca. Ja tak własnie miałam i jak mama była w szpitalu to obserwowałam pielęgniarki jak mamę ogarniają ale była w rozterce czy ja sama w domu dam radę. Dobrze, że moja znajoma poleciła mi kontakt do nich ONKOMED opieka nad chorymi w domu . Kiedy moja mam przyjechała do domu zamawiałam pielęgniarkę przez jakiś czas, która pokazywała mi jak mam się z mamą obchodzić, żeby mi było wygodnie i mamie. Dzięki tym poradom i nauką byłam pewna , że opiekuję się mamą dobrze i nie zrobię mamie nieświadomie jakiejś krzywdy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gadeq Napisano Kwiecień 5, 2019 Podobne problemy mam w rodzinie, udar to często spotykana dolegliwość. przeczytałem o neuroaid na forach i jestem naprawdę zadowolony z jego działania. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Marika Napisano Kwiecień 22, 2019 Taka pomoc przy osobie leżącej jest bardzo pomocna i sama to przechodziłam 10 lat temu po tym jak mój tata op operacji guza mózgu stracił osobowość i był jak roślinka. Dzisiaj bez zastanowienia zamówiłam bym taką pomoc o jakiej pisała moja poprzedniczka z tego ONKOMED -u bo wiem gdzie to jest. Na pewno by o by mi lżej. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Aleksandra F Napisano Kwiecień 24, 2019 Bardzo ważna po udarze mózgu jest rehabilitacja. Właściwie to wszystko oczywiście tez zależy jakie zniszczenia zrobił udar. Najpierw hospitalizacja, leczenie, potem pionizacja i opieka nad taka osoba przynajmniej przez rok. ja wiem jak było z moją babcią. Pampersy, pomoc opiekunki, rehabilitacja, u nas bardzo dobre efekty przyniosła rehabilitacja z RehaExpert w Krakowie. Potem trafiła jeszcze na krótki pobyt do domu opieki by sie nia zajęli, bo niestety ze względu na pracę nie byliśmy w stanie. W koncu przeniosłam prace do domu i babcię zabraliśmy z mężem. Dzisiaj jest rok, jak babcia się uparła by wrócić do swojego mieszkania i sama już wszędzie chodzi Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Sasnon Napisano Maj 21, 2019 udar to straszna sprawa, a by go zwalczyć trzeba stosować odpowiednie preparaty oraz dużo odpoczywać, u mnie w rodzinie to był neuroaid, nie zawiódł naszych oczekiwań i osoba z rodziny jest już zdrowa i w pełni sił Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość anglea1009 Napisano Maj 25, 2019 Dnia 28.08.2018 o 02:18, janinajonik napisał: Najpierw konieczna jest wizyta u dobrego neurologa(polecam https://psychomedic.pl/neurolog-warszawa/ ) a następnie to już nasza ciężka praca nad powrotem do zdrowia. Wizyty u logopedy, fizjoterapeutów i nasza zawziętość dadzą nam efekty. Zaparciem można osiągnąć bardzo szybko odpowiednie efekty. W sieci ta klinika cieszy się naprawdę dobrymi opiniami więc coś to chyba musi oznaczać. Lekarze są mili, pomocni, zawsze służą radą i przede wszystkim znają się na tym co robią. Sporym ułatwieniem jest również fakt, że można się do nich umawiać nawet w weekendy. Dla wielu będzie to ogromnym plusem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość manemane Napisano Maj 27, 2019 Dnia 21.05.2019 o 11:15, Gość Sasnon napisał: udar to straszna sprawa, a by go zwalczyć trzeba stosować odpowiednie preparaty oraz dużo odpoczywać, u mnie w rodzinie to był neuroaid, nie zawiódł naszych oczekiwań i osoba z rodziny jest już zdrowa i w pełni sił To prawda z tym neuroaidem?? Mój lekarz prywatny polecił ten specyfik i mówił, że świetnie działa poudarowo. może warto się bardziej zainteresować tym tematem... w końcu w grę wchodzi ludzkie życie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość wisnia Napisano Czerwiec 2, 2019 Dnia 27.05.2019 o 10:54, Gość manemane napisał: To prawda z tym neuroaidem?? Mój lekarz prywatny polecił ten specyfik i mówił, że świetnie działa poudarowo. może warto się bardziej zainteresować tym tematem... w końcu w grę wchodzi ludzkie życie Warto spróbować. Preparat na pewno nie może zaszkodzić. Jest bezpieczny. Pamiętaj, że im szybciej działamy z udarem tym lepiej Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Moisture Napisano Czerwiec 15, 2019 Dnia 2.06.2019 o 14:24, Gość wisnia napisał: Warto spróbować. Preparat na pewno nie może zaszkodzić. Jest bezpieczny. Pamiętaj, że im szybciej działamy z udarem tym lepiej Znalazłem artykuły z poszczególnymi przypadkami klinicznymi poszkodowanych na skutek udaru, krwiaka spowodowanym zachwianiem triady Virchoffa, czy to z powodu wypadku (tam było o 28 letnim motocykliście) i na moje oko, ten preparat wygląda bardzo obiecująco. Mózg ma ogromne zdolności adaptacyjne i powinien ciągle być pobudzany do tej aktywności, by wytworzyć mechanizm kompensacyjny. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach