Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MAM DOŚĆ TYCH OPŁAT

MASAKRYCZNE RACHUNKI ZA PRĄD CO ROBIĆ????POMOCY????????????

Polecane posty

A oprócz tego,że masz dość opłat to masz jakiś czarny nik,albo jesteś czestym gościem na kafe?Bo jedyne co mogę Ci zaproponować,to jak pisałam.dostanę fakturę...a! a może wklej maila,to Ci wyśolę swoje zużycie.

Gość MAM DOŚĆ TYCH OPŁAT
bogata to sie nazywa szaleństwo :D tez kiedys tyle płaciłam :(:(:( a sprzet w domu ciągle ten sam :(

Gość MAM DOŚĆ TYCH OPŁAT
zagladam tu czesto ale stałego nicka nie mam . @ podaję rwrw2009@o2.pl

telewizory czesto właczone cała noc bo jak pozasypiamy to sobie graja do rana :D laptop non stop w pradzie,komputer non stop na chodzie (nawet jak nikogo nie ma w domu)reszta sprzetów jak nie uzywane zawsze na czuwaniu,a i raz w roku przez ok miesiaca choinka swieci w dzien i w nocy :P

Nigdy nie kradnę,taki mam durny charakter.Oszukiwanie jest tylko na krótką metę.Wszystko jest podłaczone do systemu komputerowego.I jesli ciagle masz zużycie 340 kW miesięcznie,a tu nagle jest tylko 100 to myslisz,że tam idioci siedzą?Nie,od razu wyskakuje info,że zmniejszyło się zużycie.Tego nie polecam,bo energetyka ma dotkliwe kary.

Gość MAM DOŚĆ TYCH OPŁAT
aż Ci zazdroszcze :(

przykładowo na teraźniejszą chwilę włączone 2 tv,komp,laptop,2 zarówki,2 dekodery,reszta na czuwaniu pewnie jak zwykle pozasypiamy i zostanie tak do rana :D nie umiem oszczędzac :o Ale Ty autorko wyjasnij to w BOK bo taki rachunek za 1 miesiac nie jest mozliwy nawet przy takich szaleństwach jak u mnie

Gość MAM DOŚĆ TYCH OPŁAT
wybiore sie tam napewno tylko nie wiem czy jutro, najwyzej zadzwonie i niech przyjadą jeszcze raz i niech mi to koorwa na chlopski rozum wyjasnią, jak niby tv komp i lodowka moga wpierdzielac 342 khw mc :(

Gość mam enion niestety
I czekam na ich rozliczenie na kolejne 6 mc. Niestety mam prognozy i jakies srednie :/ Zlodzieje i tyle! Do tej pory placilam ok 220 za mc tyle ze mam wszystko na prad, bo nie mamy gazu. Az sie boje tego rachunku :/

Gość MAM DOŚĆ TYCH OPŁAT
na tym kalkulatorze teraz obliczalam zuzycie energii i napisalam ze tv chodzi 12 godz na dobe i komp tez a pralka 7 cykli i wiecie co, wyszlo że zużywam 242 khw mc. czyli 100 khw mniej niz twierdzi energetyk

Adres skopiowałam,przypomnij się czasem w "zagrodzie babuszki" tam bywam codzień.Chyba,że trafił by mnie jakiś nagły szlag ;) W razie gdybym zapomniała.

Gość MAM DOŚĆ TYCH OPŁAT
amita ok, dzieki wielkie, przypomne sie napewno czesto cie tu widuję :D

BARBIEEEE Cyt"są sposoby by oszukać licznik" nie ma czegoś takiego, można natomiast go spi......ć i w tedy, masz przes...ne, a więc cie łapią, przy odczycie. Pewnie się urodziłeś w elektrowni.

Gość coś dziwne to wszystko
autorko, żelazka, odkurzacza, ładowarki do tel. czy innych dupereli też nie używasz?? Nie twierdzę, ze w/w żrą mnóstwo prądu ale wszystko do kupy i się uzbiera, choć nie sadzę by tak dużo za m-c. Wyjaśnij to albo obserwuj licznik i spisuj wszystko co ile żre bo innego wyjścia nie masz!

Gość MAM DOŚĆ TYCH OPŁAT
bogata koniecznie musisz mnie adoptowac hahaha :D

Gość MAM DOŚĆ TYCH OPŁAT
żelazko odkurzacz mam ale w piwnicy :) nie uzywam tych rzeczy juz pisałam. A o ladowarce zapomnialam ale i tak tel laduje co 4 dni wiec to raczej 100 khw nie ciagnie :)

Gość MAM DOŚĆ TYCH OPŁAT
uciekam do łóżka , jak cos jutro załatwie to dam znac co i jak. dziekuje za pomoc

Właśnie,mój mąż,zawsze mówi"ty to przesadzasz,co to tam bierze prądu"a tu żaróweczka,tam ładowarka,maszynka do golenia,depilator,tam jescze jakaś pierdółka- i rachunek jak się patrzy.Bo osobno to są grosze,a w kupie siła :)

I ja spadam do wyrka,ale raczej nie sciągaj energetyki,bo Cię policzą jak za zboże.Wypytaj,owszem.A jak będziemy mieli inne fv to wrócimy do tematu.

Gość coś dziwne to wszystko
Autorko, to jedyne wyjscie- wynieś wszystko do piwnicy, zamiast światła bierz świeczki i po problemie... ;)

Gość mieszkam sama
i tez mam 200 złoty miesiecznie heh, jedyne co chodzi komputer, pralka raz na tydzien i swiatlo nic wiecej, nie mam czajnika elektrycznego zadnych sprzetow, tyle teraz wychodzi normalka :O

Gość ARA196
u mnie zużycie dzienne to ok 8 kw. Zwiększa się jak używam zmywarki lub pralki do ok. 10. Bardzo dużo pożerają czajnik elektryczny i piekarnik. Zaczęłam sprawdzać zużycie 2 lata temu jak dostałam rachunek za pół roku ponad 1 tys. Wymieniłam pralkę i lodówkę na oszczędne, nauczyłam dzieci, że jak na chwilę/dłuższą/ odchodzą od komputera to wyłączają głośniki i monitor, telewizor włączony jest wtedy jak się coś ogląda a nie jak leci cały dzień.Do dziś nie dostałam tak dużego rachunku choć ceny podskoczyły już wiele razy.Nie da się porównać zużycia prądu na podstawie sprzętów jakie się ma w domu ale ich używania. Możesz zrobić jeszcze jedną rzecz tz. wyłączyć główny korek i sprawdzić czy kółko w liczniku się kręci jeśli tak to z licznikiem jest coś nie w porządku lub sąsiad z małym rachunkiem się podłączył. Na ogół jednak jest to nasze niestety nieświadome zużycie.

Gość a nas jest dwoje na 50mkw.
w domu trochę sprzętów: dwa tv, w tym jeden lcd, zawsze któryś włączony, jeden komp. stacj., dwa laptopy, zawsze przynajmniej jeden włączony, czasami dwa, drukarka, skaner, niszczarka, pralka dwa razy w tyg., zmywarka co drugi dzień, lodówka non stop, piekarnik raz-dwa w tygodniu, parowar kilka razy w tyg., żelazko kilka godzin/tydz., dwa telefony do ładowania, playstation, oświtlenie w trzech pokojach, kuchni, przedpokój, łazienka, częściowo energooszczędne. czajnik elektryczny zepsuty, więc nie działa. Staram się odłączać nieużywany sprzęt, ale raz pamietam a raz nie. Płacimy 200 zł/ 2 miesiące. Nasz dostawca to rwe stoen.

Gość monika..
Najlepiej zmienić sobie system rozliczania za prąd.Kilka miesięcy temu przeszłam na rozliczanie comiesięczne,t.zn. dzwonie podaje stan licznika i za kilka dni dostaje do domu fakture.Przynajmniej przy takim rozliczaniu nie będzie dopłat jak zawsze co roku.Fakturka wychodzi ok. 100zł miesięcznie.Największym pożeraczem prądu jest telewizor powyżej 40 cali,on zżera aż 210wat,przy czym zwykły mały 21 cali tylko 70 Wat.do tego komputer też swoje ciągnie,a ja jestem cały dzień w domu i przeważnie leci i komputer i telewizor.Wydaje mi sie że autorka tego tematu płaci zdecydowanie za dużo,coś jest nie tak.

Gość MAM DOŚĆ TYCH OPŁAT
cześć wszystkim byłam w energetyku i Pan powiedział że jest ok malo tego stwierdził że i tak mam za małą prognoze i powinnam płacic po 211 zł na mc :( az zdębialam jak to usłyszałam. No ale tak rano o 7 za nim jeszcze włączyłam sprzety stan licznika spisałam i sprawdzałam co chwile doslownie, malo tego specjalnie włączyłam suszarke, pralke 3 razy, tv i komp od rana do teraz i właśnie odczytałam licznik zuzycie z dzisiaj to aż UWAGA 7 KHW !!!!!!!!! 7 PRZY SZALENSTWIE BO NIE CODZIENNIE PIORE 3 RAZY ITD CZyli tygodniowo niech zuzyje 50 khw to daje 200 khw w mc a nie 342 khw. Cos jest ewidentnie nie tak do cholery. Jeszcze raz byłam dzis u sąsiadow ktorzy tak jak ja mają 4 os w domu sprawdzalismy książeczki i mają średnio od 196 do 220 khw naliczane na mc a ja to mam kosmos jakis. Postanowilam że przez tydzien poobserwuje licznik i jeśli ciągle zuzycie bedzie podobne czyli 7 lub 8 khw to wezwe tych patafianow do licznika i niech sprawdzają co jest nie tak.

MAM DOŚĆ TYCH OPŁAT ....witam Jeżeli chcesz wiedzieć czy licznik sam "nabija" (myślę ze o to Ci chodzi), to .... wyłącz wszystkie bezpieczniki na prądowe i spisz licznik i..... np. po 6-12h możesz sprawdzić licznik i porównać odczyt, jeżeli będzie różnica to masz dowód w ręku i wzywaj. Bardzo rzadko, ale czasami może licznik nawalić......jeżeli wezwiesz a licznik będzie OK to, do rachunku doliczą Ci usługę lub "skwitują" na miejscu.

Gość do monika...
To sie tak da zmienic rozliczenia? W jakiej firmie masz prad? Bo ja enion i mam prognozy. Wlasnie czekam na rachunki na pol roku z gory. Tez wolalabym podawac stan licznika a nie placic za jakies srednie z kilku lat!