Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MAM DOŚĆ TYCH OPŁAT

MASAKRYCZNE RACHUNKI ZA PRĄD CO ROBIĆ????POMOCY????????????

Polecane posty

Ja grzeję wodę w bojlerze elektrycznym.Suszarka,prostownica do włosów,często frytownica.Światło praktycznie cały dzień w kuchni,bo nie cierpię robić nic po ciemku a mam taki układ kuchni,że okno daleko i to małe.No i się nabije.

Gość MAM DOŚĆ TYCH OPŁAT
No tak, jak masz tyle sprzetów na prad to faktycznie nie ma sie co dziwic. Ja teraz patrzyłam na licznik i zużyłam 30 khw od poniedziałku rana do teraz to raczej nie dużo . Nie wiem skąd oni te prognozy biorą chyba z kosmosu:( z tego co widze licznik dziala poprawnie wiec niepotrzebnie zaplace tylko dodatkowo 100 zl za sprawdzenie :( Mam chociaz nadzieje że tym razem jakas nadplata przyjdzie :(

Gość mnie też zainteresował temat
gdyż zauważyłam, że nieważne jak wysokie byłyby prognozy, ja i tak zawsze mam minimum 150 zł niedopłaty... Mieszkam w mieszkaniu od prawie dwóch lat, zaczynałam od podstawowych sprzętów i starego telewizora. Płaciłam grosze - 50 zł/2 mce. Dopłata była po pół roku 200 zł. Nowa prognoza 120 zł /2 mce. Kupiliśmy kilka nowych sprzętów, w tym tv lcd. Po pół roku znowu dopłata 170 zł. Nowa prognoza 150 zł, potem dopłata i kolejna podwyżka prognozy do 190 zł /2 mce. Teraz policzyłam sobie wg tej prognozy, jaki stan licznika powinnam mieć dziś, porównałam z rzeczywistym i jest oczywiście dużo wyższy. A więc do 31. marca znów przekroczę i znów dopłata i znów wyższa prognoza. A sprzętów już nie przybywa, na jesieni wymieniłam żarówki na energooszczędne, wyłączam wszystko czego nie używam, więc czemu ciągle przekraczam te prognozy?

Gość MAM DOŚĆ TYCH OPŁAT
Cześć a więc tak był Pan sprawdził licznik, 100 zł się pozbylam a licznik niby działa bardzo dobrze :( i faktycznie z moich obserwacji wynika że działa poprawnie do teraz wyciągnęłam aż - 140 khw. Przy czym mialam 3 ważne imprezy duzo gotowania prania itd :) wychodzi że w ciągu dnia zużywam ok 7,4 khw . I nadal nie mam pojęcia skąd takie prognozy :( coś jest posrane ale nie moge dojść do tego kto i kiedy popełnił bląd. :(

Chodzą słuchy,że UE przyczepiła się do prognoz.Są niezgodne z czymś tam,ale nie pytajcie z czym,bo pojęcia nie mam.Jest szansa,że ZE będą musiały wrócić do normalnych rozliczeń.Kiedy? Nie wiem,ale pewnie będzie się wiązało z podwyżką,bo ktoś musi zapłacić inkasentom.Ja sobie bardzo chwalę,że mam odczyt co 2 miesiące i płacę za zużycie.Wszystko mam jasne i przejrzyste.Cena za kilowat,odczyt poprzedni,bieżący,zużycie.Tylko wyniku mnożenia tych danych sobie nie chwalę,ale cóż zrobić?Korzystam,to zapłacić wypada ;)

Gość MAM DOŚĆ TYCH OPŁAT
amita Witaj ja też jestem zdania że trzeba placic za wykorzystany prąd itp ale kurcze ja musze płacic za niewykorzystany i jeszcze mam niedopłaty :( totalny absurd co do mc rozliczen to tak jak pisalam Pan powiedzial nie ma takiej mozliwości , drugi zaś facet z ZE twierdzi że mozna tak zrobic . I cholera ich wie co jest prawdą.

Gość mnie też zainteresował temat
Ja się wybiorę w poniedziałek do mojego biura obsługi, oczywiście znajduje się strasznym zadupiu, żeby przypadkiem ludziom nie było po drodze... i dowiem się czy ni emogłabym też przejść na ten system płacenia za faktyczne zużycie, a nie prognozy, które w niewytłumaczalny sposób mimo ciągłych podwyżek wciąż są za małe...

Gość mysglar
U mnie na identycznym metrażu mieszkają 3 osoby, używamy też 2 taryfy("nocnej"), na prąd jest ogrzewanie w zimie, takto lodówka A+, pralka A+, komputer, telewizor 21", kuchenka elektryczna z piekakarnikiem A+, bojler i czajnik elektryczny i cieszę się, jesli rachunki miesięczne spadają w okolice 300 zł, co zdarza się niezmiernie rzadko, takto standardowo płacę miesięcznie ok. 360-390 zł za prąd. Także kobieto, na co Ty narzekasz? Przy 4 osobach masz bardzo niskie opłaty za prąd, także nie szukaj już dziury w całym.

Gość MAM DOŚĆ TYCH OPŁAT
mysglar - ale Ty sie zastanów troche dobrze, po pierwsze połowy tych sprzetów co Ty nie mam, po drugie masz ogrzewanie i bojler na prąd a to jakieś 150 zł mc jak nie więcej. Ja mam ogrzewanie w czynszu i place za nie 180 zł za gaz płace 180 zł i za prad 180 zl to sobie policz kto płaci wiecej. Ty masz 360 zł a ja 3 x 180 zł. Płacisz za prad ale juz nie placisz tyle za gaz czy za centralne wiec myśl logicznie proszę :) zużycie pradu do dzis to 180 khw. Jakas masakra polowe zużyłam z tego co mam na prognozie.

Mam trójkę dzieci, piorę codziennie, mieszkanie 90m i rachunek ostatni 233 za dwa m-ce. Wyłączamy na noc sprzęd rtv z prądu i tyle. Kiedyś oglądłam program w "Sprawa dla reportera" o kobiecie , która płaciła masakryczne rachunki za prąd w domu. Po kilku latach doszła, że była podłączona z licznikem z sąsiadami.

Gość kapselkoz
Coś mi się wydaje że masz zepsuty licznik. Musisz sprawdzić kiedy licznik miał robioną legalizację bo często dystrubutor zapomina o legalizacji a efekty są takie że można mniejsze rachunki płacić bo licznik zaniża pomiar a może być też w drugą stronę gdy licznik zawyża pomiar i płacisz sporo więcej. W przypadku liczników tych starych indukcyjnych okres legalizacji 15 lat a elektronicznych 8lat. W przypadku gdyby ktoś Ci się podłączył wyłącz wszystko w domu żeby nic a nic nie pobierało i patrz na licznik jeżeli będzie się obracać tacza to albo ktoś Ci się podłączył lub masz zepsuty licznik. W najgorszym wariancie masz upływy prądu w instalacji np uszkodzona izolacja kabli w ścianie.

Gość kapselkoz
z którego roku jest mieszkanie? instalacja była jakaśzmieniana był jakiś ostatnio remont?

Płacisz 180 i narzekasz takie rachunki są śmieszne ja płace 380 za prąd co miesiąc 900 czynszu 80 za internet za gaz grosze bo 50 na kwartał.

Gość MAM DOŚĆ TYCH OPŁAT
ludzie ja rozumiem że jedni płacą wiecej inni mniej to logiczne , problem w tym że ja nie mam zamiaru płacic za prad z ktorego nie korzystam. Gdybym to zuzywala to wiadomo placic trzeba ale ja tyle nie uzywam. Ludzie ktorzy płacą po ponad 300 zl mają bojlery na prad i zapewne ogrzewanie itp to sie nie ma co dziwic że takie rachunki, za to rachunek za gaz jest mniejszy i centralne nie liczone czyli i tak wychodzicie na plus bo ja musze płacic za prad tyle, plus gaz, centralne itd i wychodzi 600 zł wiec wolalabym zaplacic 400 i miec spokoj. Jeszcze jedno - mam z kim porownac te rachunki i ewidentnie płace najwięcej ze wszystkich sąsiadów a przypomne że oszczedzam ten prąd jak cholera co zreszta widac po zużyciu .

Zaraz,bo się lekko zgubiłam.To w końcu zużywasz tyle co ci naliczają czy nie? Czy oszczędzasz i mało zużywasz a naliczają ci dużo kasy? Nie wiem czy próbowałaś policzyć ile zużywasz? wpisz w google nie wiem,np. kalkulator zużycia energii,ktoś kiedyś dawał taką stronę i łatwo można było sprawdzić.

Gość MAM DOŚĆ TYCH OPŁAT
czesc amita :D no mi chodzi o to że nie zuzywam tyle prądu , prognozy mam na 350 khw a zużywam maks 200 khw w mc - a ZE twierdzi że jest ok. Początkowo myslałam że licznik pieprznięty i nalicza za dużo ale po prawie miesięcznej "całoodobowej" obserwacji wnioskuje że licznik dziala poprawnie. Prawie codziennie męcze chlopa w energetyku telefonami i pytam o różne możliwości i ciągle slysze że jest u nich ok. Nie docierają do nich moje argumenty i mój faktyczny stan licznika. Caly czas facet twierdzi że prognoza jest dobra.

Gość MAM DOŚĆ TYCH OPŁAT
A DZIENNIE ZUZYWAM OK 7,4 KHW.

Gość jacobs
Poproś o pomoc Rzecznika Praw Konsumenta .Pokaż mu swoje zapiski ,na pewno ci pomoże

Amita tylko nie pisz,ze ciagne na lewo:P Mieszkanie 50m-komputer,laptop,pralka,lodowka,2 razy w miesiacu piekarnik,2 telewizory(jeden 46cal)iles telefonow i ciagle ladowane jakies radia,akumulatory,latarki,swiatla specjalnie nie oszczedzamy okurzam codziennie,suszarka do wlosow codziennie z 15min,pralka z 4-5 razy w tyg Place70-80zl miesiecznie:)

Gość kozetka
radze osobiscie udac sie do biura obslugi klienta, wyjasnic o co chodzi. A moze masz jakąs niekorzystną taryfe? Moi rodzice pracują w energetyce, moge zapytac co moze byc ewentualną przyczyną, ale to jutro najwyżej ;)

[zgłoś do usunięcia] Brzydula30 (brzydula31@o2.pl) Amita tylko nie pisz,ze ciagne na lewo Mieszkanie 50m-komputer,laptop,pralka,lodowka,2 razy w miesiacu piekarnik,2 telewizory(jeden 46cal)iles telefonow i ciagle ladowane jakies radia,akumulatory,latarki,swiatla specjalnie nie oszczedzamy okurzam codziennie,suszarka do wlosow codziennie z 15min,pralka z 4-5 razy w tyg Place70-80zl miesiecznie Mam podobnie, plus playstation do późnych godzin nocnych, od chuja halogenów, czajnik na prąd, normalne... ponad 200 złotych za 2 miesiące, czyli ponad 100 miesięcznie.

Gość MAM DOŚĆ TYCH OPŁAT
kozetko od 1 lutego w energetyku bylam juz z 10 razy i nie przynosi to żadnych efektów :( ciągle mi wmawiają że tyle zużywam gdzie stan licznika pokazuje zupełnie co innego. Juz mi nerwow brak a najbardziej te niedoplaty mnie wkoorwiają.

Gość kozetka
a powiedz jaka firma jest Twoim dostawcą? Moja mama pracuje w enerdze w dziale obslugi i sprzedazy energii wiec moge jutro zapytać ją.

Gość MAM DOŚĆ TYCH OPŁAT
ENERGIA PRO. Widzisz od 1 lutego dokladnie spisuje licznik i zapisuje kazde jedne pranie itp. i od 1 lutego do dzis zuzylam 180 khw a prognozy mam na 342 khw na mc . I za cholere nie moge wyprosic by mi zmniejszyli te prognozy bo twierdzą sukinsyny że liczą poprawnie mimo że licznik wskazuje cos innego :(

Gość MAM DOŚĆ TYCH OPŁAT
A ZAPYTAJ PROSZE CZY JEST MOŻLIWOŚC ZMIANY ROZLICZENIA Z PROGNOZ NA MIESIECZNE FAKTURY? I jesli jest to niech Ci Mama powie jak to załatwic bo ten cep u mni w energetyku twierdzi że nie da rady zmienic. Licznik jest sprawny , taryfe mam stałą tą normalną, wzywalam tez elektryka ktory mi sprawdzal czy nie ma żadnych przebic itd i nic z tych rzeczy nie ma miejsca, zreszta po liczniku widac ze nie zużywam tyle prądu.

Gość Moje rachunki to ok. 180-200
na 2 miesiace wiec ok. 100 miesiecznie. 2 osoby, na prad oczywiscie swiatlo, lodowka, kuchnia - piekarnik, pralka (nie ma tanszej taryfy, pierzemy co 2 dni), komputer (dziala 8 h dziennie)

Gość kozetka
Postaram sie dowiedziec jutro. Tylko nei wiem czy tamta firma nie ma innego regulaminu, bo mama moze powiedziec ze u nich sie da a w Twojej firmie moze mają jakies inne ustalenia. Ale zapytam, wrzuce temat na pasek i jutro jak sie dowiem to odpisze. Pozdrawiam i mam nadzieje, ze bede mogła pomóc :) ps. ewentualnie dopisz jeszcze jakies konkretne pytania, które moglabym zadac mamie ;)

Gość MAM DOŚĆ TYCH OPŁAT
DZIĘKI WIELKIE, narazie nic mi do głowy nie przychodzi ale jak cos to napisze :) Matko tak sobie teraz myzle jak to wszystko cholernie drożeje :( Juz nie mam pomyslu jak i naczym oszczedzac,