Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość PTC

Naturalna metoda-temp- proszę o pomoc

Polecane posty

Gość PTC

hej :) chciałabym stosować metodę termiczną. Niestety nie bardzo rozumiem jak ją interpretować :/ Na internecie jest tyle rozbieżnych informacji na ten temat. Stosuje ją dopiero pierwszy cykl, w zasadzie jeszcze nie zakończony ale chyba nie miałam owulacji :/ Gdyby ktoś się znał, czy mógłby pomóc? Zaczęłam od 2 dnia krwawienia 2- 36,7 3- 36,1 4- 36,2 5 - 36,1 6 - ? Nie zmierzyłam 7 - 36,5 8- 36,2 9 - 36,5 10 - 36,5 11 - 36,5 12 - 36,3 (i tu pojawił się śluz płodny) 13 - 36,3 14- 36,3 15 - 36,4 16 - 36,4 17 - 36,4 18 - 36,3 19 - 36,4 20 - 36,5 21 - 36, 7 I tu się zatrzymałam tzn. jeszcze nie do końca cyklu dojechałam :) Ale może ktoś doświadczony powiem mi w którym miejscu była tu owulacja- o ile była :( Z góry bardzo dziękuję. Może znacie jakieś strony WWW na których metoda ta jest mądrze wytłumaczona?

Gość /nvlsDG
ty sie normalnie o dziecko proszisz ;)🖐️

Gość PTC
Czyli nikt nie pomoże? o Dziecko się nie proszę :) Aczkolwiek, ponieważ planuje ją stosować będąc mężatką to nic takiego by się nie stało :) Choć chciałabym mieć wpływ na to kiedy zaszłabym w ciąże i postanowiłam chociaż spróbować. Jak się nie uda no to trudno :)

Spełniasz warunki? Mierzysz prz stylku z błonami (jedno miejsce), jednym termometrem, o stałej godzinie, zaraz po przebudzeniu i jeszcze przed wstaniem po nie mniej jak 3 godzinach snu?

a jak długie masz cykle? Jeśli prawidłowo mierzyłaś temperaturę, to o jakimkolwiek skoku można mówić dopiero w 21dc, o ile w 22 i 23dc utrzyma Ci się ta temp. Nie napisałać też nic o dniu szczytu śluzu (ostatni dzień śluzu o cechach płodnych). Jeśli chodzi o strony internetowe, to polecam www.npr.pl oraz www.naturalnemetody.fora.pl

Gość PTC
Cykle mam tak 26 dniowe, myślałam, że ten cały skok i owulacja to w połowie cyklu czyli ok 13 a tu żadnego skoku nie było. co do szczytu śluzu to z tym jest u mnie probmelm bo mam go naprawdę dużo i w zasadzie cały miesiąc. Tak spełniam wszystkie warunki

Gość PTC
i tak dla ścisłości - ja nie jestem w ciąży ;) chciałam spytać kiedy wystąpiła owulacja

No to może w tym cyklu coś Ci się poprzestawiało... albo będzie bezowulacyjny. I cały cykl masz śluz przejrzysty, rozciągliwy, jak surowe białko jaja? jakoś nie chce mi się w to wierzyć... ostatni dzień takiego śluzu,to właśnie szczyt śluzu. Polecam Ci też przejrzenie tamtych 2 stron www.

Gość PTC
Tzn. to jest mój pierwszy cykl który obserwuję w sensie mierzenia temperatury. a co do śluzu :) cóż poradzę, ale w zasadzie czasem to nawet jeszcze w pierwszym dniu okresu mam bardziej krew właśnie z tym śluzem i tylko po okresie w miarę nie mam tego śluzu. Czyli z tego wynika, ze owulacji nie było?

Na owulację wskazuje skok temp., a wyższa temp. utrzymuje się w zasadzie w całej fazie poowulacyjnej. Faza poowulacyjna zaś trwa 10-16 dni. Jeśli masz 26dniowe cykle, to wyjścia są 2: albo ten cykl będzie dłuższy, albo też jest on bezowulacyjny. Zakładam oczywiście, ze pomiary były dokonywane prawidłowo.

co do wyższej temp., to ma być o 0,2 stopnie wyższa od poprzedzających :)

Gość PTC
pomiaru dokonywałam codziennie o 7 rano przed wstaniem z łóżka tym samym termometrem w tym samym miejscu ale chyba zmienie miejsce (na pochwe) bo pod pachą to faktycznie moze w caly swiat czlowiek wklada tzn pewnie pod pacha w różnych miejscach jest rozna temperatura a ja nie jestem pewna czy zawsze trafialam w to samo miejsce. po prostu dopiero sie tego ucze :) za to chcialabym wiedziec wlasnie na czym to polega dokladnie itd zeby moc stosowac to efektywnie :)

Gość PTC
no to np 8 dc mialam temperaturke przez 3 dni wyzsza o 0,2 st ale pozniej znowu spadla..a mozliwe ze np owulacje mialabym tego np 20 dnia bo jest spadek, gdyby wyzsza temperatura trwala do okresu czy tylko to oznacza zblizajacy sie okres?

Gość PTC
poza tym pisza w caly swiat- czy ta temp poowulacyjna utrzymuje sie do okresu podwyzszona czy moze spasc?

Temperatury nie mierzy się pod pachą! Także cały pomiar w tym cyklu prawdopodobnie jest nic nie wart. Temperaturę mierzy się w ustach, pochwie lub odbycie (tym samym sposobem przez cały cykl) i tak jak napisałaś- codziennie rano o tej samej porze (do 7.30h), przed wstaniem z łóżka Co do zasady tem. poowulacyjna utrzymuje sie na tym poziome do okresu, ale moze się zdarzyć,ze spadnie wcześniej lub nawet dopiero w trakcie miesiączki.

Gość PTC
a no wlasnie :) dziekuje Ci kurcze widzisz na jakiejs stronce z tych metod pisalo ze mozna pod pacha no to mierzylam pod pacha... to juz nie wiem czy ciagnac to do konca... no chyba tak znaczy w tym miesiacu bo bez sensu nagle w pochwie choc w sumie co mi zalezy :/ dobrze ze chociaz ktos czlowieka uswiadamia :)

możesz po prostu ćwiczyć systematyczność pomiarów ;) radzę korzystać z tych 2 podanych przeze mnie stron - to są informacje sprawdzone.

jak zobaczyłam Twoje temperatury, to prawie spadłam z krzesła :) ale skoro mierzysz pod pachą to wszystko jasne :) okoani ma rację

Dla wykresu znaczenie ma temp. tylko mierzona przy styku z błonami (temp. wewnętrzna). Pomiar pod pachą to temperatura zewnętrzna i nie bierzemy jej pod uwagę w NPR. To jeden z błędów wykluczających prawidłowośc analizy. Zacznij od przyszłego cyklu, nie podjęłabym się interpretacji cyklu nie spełniającego warunki.