Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Blaniczka

Wrzesień/październik 2010r. jest już ktoś??

Polecane posty

Gość brokatowa
Ja jestem w 8 tygodniu i od kilku dni jestem na zwolnieniu lekarskim bo mam potworne mdłości. Prawie nic nie jem. Dostałam Torecan w czopkach ale staram się go stosować jako ostateczność. Generalnie marnie się czuję ale najważniejsze, żeby Maleństwo było zdrowe :)

brokatowa a pomaga Ci torecan? mnie przy poprzedniej ciazy nie pomagal :/ i nie wiem czy teraz cokolwiek mi pomoze ale rozumiem Cie i wspolczuje, ja jem tylko kisiel i herbatniki maslane :/i to dopiero kolo 12tej w poludnie

Gość Dżelka
Biedne...ja narazie mogę wszystko jeśc,nie wiem jak będzie później...gorzej z papierosami,bo ciągnie;/

Gość brokatowa
Myszsza-szczerze to średnio mi pomaga ale przynajmniej przez jakiś czas mogę w ogóle coś przełknąć- też tak jak Ty koło 12-tej dopiero. W dodatku mam obsesję zapachów- praktycznie nie wchodzę do kuchni bo odrazu mnie rzuca :( Kompletnie się tego nie spodziewałam- wiedziałam, że w początkowej fazie są poranne mdłości ale u mnie trwają cały dzień :(

brokatowa witaj w klubie, mnie tez zapachy pzreszkadzaja ale wiem ze za kilka tygodni bedzie jeszzce gorzej:/ w poprzedniej ciazy kolo 10tc nie moglam wejsc do sklepu bo wszystko mnie draznilo, nie moglam jezdzic samochodem, masakra, tak smao slabo mi bylo w tlumie, a rano musialam lezec w bezruchu bo rzygalam na widok ruszajacej sie firanki albo widoku meza pzrechodzacego po pokoju :/ niestety olo 12/14 tyg sie skonczyly te atrakcje przyszly inne i tak jzu do konca ciazy, to byly moje najgorsze 8 mcy w zyciu a teraz czeaja mnie kolejne 8 :((((((

Gość brokatowa
Współczuję i współodczuwam ;) Ja najgorzej znoszę zapachy związane z psią karmą i w ogóle moim psiakiem...wcześniej ciągle się do niego przytulałam a teraz muszę zamykać mu drzwi przed pyskiem bo po prostu nie mogę znieść tego zapachu :( To moja pierwsza ciąża więc jeszcze mocno się stresuję...nie wiem jak długo wytrzyma to mój mąż ;) Wszyscy pocieszają, że mdłości miną ale są dziewczyny, które przez całą ciążę czują się kiepsko. Nie brałam też pod uwagę zwolnienia lekarskiego już na początku ciąży (dostałam 3 tyg.) i muszę to jakoś oznajmić w pracy... :/

Ja dopiero się zatrudniłam więc muszę rzepracować 30 dni roboczych aby mieć płatne L4 na szczęście już mnie nie mogą zwolnić :) muszę jakoś wytrzymać te 25 dni :)chociaż nie jest łatwo :/ Miałam USg wyszło że to 5 tydzień a to było prawie tydzień temu :)

blaniczka sprawdz dokladnie czy nie moga cie zwolnic mnie jedna zwolnili w 6tc :/ bo mam umowe na czas okreslony i do 3mca wolno zwolnic :/ a zwolnili mnie tylko dlatego ze poszlam ledwo zywa do pracy i powiedzialam ze sie zle czuje i jutro ide po l4 wiec..

Jeżeli umowa kończy ci się rzed ukończeniem 3 miesiąca ciąży to mogą cię zwolnić albo jeśli umowa trwa 1 miesiąc to tak ale mnie już nie mogą zwolnić bo umowa kończy mi się kiedy będę miała 4,5 miesiąca ciąży oni są zobowiązani do przedłużenia mi umowy :) do dnia porodu

§ 1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie ciąży, a także w okresie urlopu macierzyńskiego pracownicy, chyba że zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z jej winy i reprezentująca pracownicę zakładowa organizacja związkowa wyraziła zgodę na rozwiązanie umowy. § 2. Przepisu § 1 nie stosuje się do pracownicy w okresie próbnym nie przekraczającym jednego miesiąca. § 3. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu. § 31. Przepisu § 3 nie stosuje się do umowy o pracę na czas określony zawartej w celu zastępstwa pracownika w czasie jego usprawiedliwionej nieobecności w pracy. § 4. Rozwiązanie przez pracodawcę umowy o pracę za wypowiedzeniem w okresie ciąży lub urlopu macierzyńskiego może nastąpić tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy. Pracodawca jest obowiązany uzgodnić z reprezentującą pracownicę zakładową organizacją związkową termin rozwiązania umowy o pracę. W razie niemożności zapewnienia w tym okresie innego zatrudnienia, pracownicy przysługują świadczenia określone w odrębnych przepisach. Okres pobierania tych świadczeń wlicza się do okresu zatrudnienia, od którego zależą uprawnienia pracownicze.

mnie sie umowa normalnie konczylaby w polowie lipca ciebie etz moga zwolnic jesli dadza ci wypowiedzenie np jutro to masz 2 tyg no moze 3 a skoro jestes w 6/7 tyg to za max 3 tyg nie bedziesz w 4 mcu

Żeby dać wypowiedzenie muszą mieć konkrety powód zwolnienia jeśli takiego nie mają możesz się odwołać do sądu pracy :)

umowy na zcas okreslony nie ma obowiazku uzasadniac :) zostalam na lodzie :/ jedyne co mi zostalo to blagac by mi anulowali to wypowiedzenie i isc na cale 8mcy na l4 radze ci zrobic to samo od razu dzis idz po l4 tak by cie nei mieli kiedy zwolnic

Gość ertu
Właśnie wróciłam od gina, niestety mam grzybicę pochwy. Obawiałam się tego, bo od 3 dni czułam świąd i pieczenie zwłaszcza przy próbie współżycia i dlatego wybrałam się do lekarza. Kurde, poczytałąm trochę o tej przypadłości w okresie ciąży i perspektywy nie są za ciekawe. Nie wolno stosować prawie żadnych leków, a te dozwolone są mało skuteczne :/ Ale plusem jest to, że po raz pierwszy zobaczyłąm na usg zarodek! Wygladał jak ciemna plamka (to dopiero początek szóstego tygodnia) i w sumie trzeba było dużo dobrej woli żeby go w ogóle dostrzec, ale był :) Dziewczyny, czy Wy też w początkach ciąży macie takie huśtawki nastrojów? Ja odczuwam coś jak poczwórny PMS...

Gość 4 października
Ja jestam w 7 miesiącu widzieliśmy już serduszko. A objawów zadnych nie mam tylko spac czesto mi się chce:)

Ja już nie mogę się doczekać poniedziałku :) mam drugie Usg i już powinno być słychać serduszko to będzie akurat na przełomie 7 i 8 tyg. Robiłam badania na toxoplazmozę i wyszła ujemna więc Huuurrrraaaaa :D już za 2 tyg idę na L4 i sie nie mogę doczekać jak się w końcu wyśpię :) wam też chce się tak bardzo wymiotować??

Gość Sylwussx
polecam fajną stronkę z której można ściągać dużo fajnych plików filmów, zdjęć, muzykę, a także zarobić pieniądze. Klikając w poniższy link http://chomikuj.pl/?page=175369