Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość smoczkowy potwor

nie chce smoczka...co robic?

Polecane posty

Gość smoczkowy potwor

moj synek ma niecale 2 mis. chcialabym nuczyc go ssac smoczek, poniewaz on caly czas ssa piers, a ja niedlugo wracam do pracy i mysle ze przy smoczku by sie uspokajal, ale on za nic nie chce smoka, macie jakies rady?

Gość Lusiaaaaaaaaaa
ja smoczka nie dawałam i nie daje. Po co przyzwyczajać? Niedługo będzie ssac paluszki to od cycki odpuści :P

Moja corka tez nie chciala. Kupilam kapturki do karmienia piersia i zaczelam ja najpierw karmic przez kapturki, a potem dawalam jej do buzi same kapturki (z moim- umytym!- palcem), takze Mala miala iluzje ssania piersi, a mleko nie lecialo- i przekonala sie, ze ssanie moze byc samo w sobie przyjemne. Kupilam tez rozne smoczki- o roznych ksztaltach i z roznych materialow i probowalam jej wyciagac i kapturek i wsadzac szybko smoczek. Jeden przypadl jej w koncu do gustu, ale musialam wytrwale probowac. U nas ta skomplikowana procedura zadzialala. Ale nie daje glowy, ze zadziala zawsze.

Gość mama mama mama
jeśli nie chce smoczka toi się ciesz :) pewnie jak będziesz w pracy a mały będzie miał potrzebę pociumkania skorzysta z smoczka ewentualnie wlanej reki :)

mój synek też jak był na piersi to nie chciał smoczka a wręcz jak go dostawał to się dławił. Jak odstawiłam go od piersi to i ze smoczkiem się przeprosił :)

lepiej żeby dziecko ssało smoczka niż palec od smoczka łatwo odzwyczaić od ssania palca już nie

Ja wlasnie tez gdzies czytalam, ze lepiej, zeby dziecko ssalo smoczek niz kciuka, bo smoczek zawsze mozesz zabrac, a kciuka przeciez nie obetniesz...

Gość Lusiaaaaaaaaaa
dzieci ciumkają paluszki i już tak jest... czy dasz smoka czy nie :P

Gość Lusiaaaaaaaaaa
i pierwsza podstawowa sprawa - opinia mojej lekarki - nie wolno wyjmować paluszków z buźki dziecka i dawac np. smoka. dziecko przez wkładanie wszystkiego do buźki poznaje świat... zaczyna od rączek ;)

Gość ja tak mialam
nie martw sie moj synek tez za chiny nie chcial smoczka- wypluwal i mial odruch wymiotny. trwalo to do konca trzeciego miesiaca, a potem mu przeszlo i bardzo go lubi. dodam ze nie karmilam piersia a on i tak nie chcial. co jakis czas podawaj mu tego smoczka, z ktoryms razem pewnie posmakuje :) powodzenia

Jak sa malenkie, to wszystko biora do buzi. Czy to jest ciumkanie?

Gość Lusiaaaaaaaaaa
ciumkanie? :) Dziecko wkłada do buźki paluszek, rączkę, 2 paluszki (siostry syn wkłada cała rękę) i gmerają w buźce ;) a przy tym masa śliny leci ;) moja ssała palec, smoczka nie chciała... teraz ma 5 miesięcy i nie ssie palca ani smoka... tylko te paluchy ciumka ;)

Gość smoczkowy potwor
ja juz probowalam roznych sposobow, a smoczkow mam az 9 roznych i zadnego nie chce zassac i tak jak piszecie jak mu wsadzam go do buzki do wrecz sie dlawi....wiem, ze lepij nie przyzwyczajac, ale jak raz zostawilam malego mamie bo musialam wyjsc w waznej sprawie to za nic nie mogla go uspokoic a moze jaky ssal smoka to nie byloby tak zle...Aga1979 dzieki za podpowidz musze sprawdzic:)

moja też nie chciała ;) próbowałam do 3 go miesiaca potem skapitulowałam. jest bezsmoczkowa ;) teraz przynajmniej nie mam problemu odstawiania smoczka :P

mojej kuzynki córka ma 10 lat i ciągle jak zasypia to z paluchem w buzi :) poważnie jak mi to kuzynka opowiadała to nie wierzyłam ale jakiś czas temu nocowała u mnie jej córka i widziałam na własne oczy

Gość Lusiaaaaaaaaaa
smoczkowy - Twoje dziecko jest maleńkie. Niektóre tak malutkie dzieci mają dużą potrzebę ssania... przejdzie mu z czasem... zobaczy ze paluszki są fajne ;)

Gość Lusiaaaaaaaaaa
smoczkowy - a malutkie smoczki kupowałaś? Moja na spacerach czasami ssała smoka, ale musiał być krótki i prosty (Avent ma takie) bo się dławiła

U nas nie bylo zadnego problemu z odstawieniem smoczka. Corka pogryzla jedyny tolerowany przez siebie smoczek, jak miala 18 miesiecy. Komisyjnie wyrzucilysmy go do kosza i jej powiedzialam, ze teraz juz nie ma smoczka, bo zepsula i jest w koszu. I po sprawie! Przez 3 dni jeszcze pytala przes snem, gdzie jest smoczek, to jej przypominalam, ze w koszu i sprawa szybko przycichla.

Gość Lusiaaaaaaaaaa
emilcia79 - to nie kwestia przyzwyczajenia... u tak dużego dziecka to raczej kwestie psychologiczne np. brak poczucia bezpieczeństwa....

to nie wiem kurcze moja jakaś taka nie ssąca ;) bo ani smoczka ani paluszków nie ssała i nie ssie :) z butli też szybko zrezygnowała

Gość smoczkowy potwor
Lusiaaaaaaaaaa kupowalam wiele smoczkow ale nigdzie nie moglam znalezc krotkiego, z awentu mialam butle z taka koncowka jak smoczek i z nic jej ie chciala takze smoczka juz nie kupowala,ale moze warto sprobowac...

Gość Lusiaaaaaaaaaa
ja mam krótki z Aventu (jest silikonowy i prosty - dla dzieci cyckowych), ale tez z Campolu - krótki i anatomiczny.

Gość Lusiaaaaaaaaaa
butelka z aventu ma inny smoczek- właśnie na nią patrzę ;) Smoczek jest płaski, prosty, butla okrągła. To smoczek odpowiedni dla dzieci które są na cycku ;) Zaraz w google Ci poszukam.

aga u nas tak samo było z odzwyczajeniem od smoka :) mały poprostu go pogryzł i wyrzuciliśmy do kosza i już nie ma smoka :) nie było z tym żadnego problemu. nie wiem czy u 10 letniego dziecka ssanie palca oznacza brak poczucia bezpieczeństwa moja kuzynka jest naprawdę kochającą matką, jest to naprawdę pożądna rodzina, kochająca swoje dzieci i z pewnością nic im nie brakuje

Gość Lusiaaaaaaaaaa
emilcia79 - podałam przykład. Pamiętaj ze nie jesteś muchą na ich ścianie. Wystarczy, że rodzice będą się kłócić, ewentualnie w szkole będzie coś nie tak.... potrzeba bezpieczeństwa ma różne wymiary... to nie tylko kwestia relacji dziecko rodzic.

no nie wiem może i masz rację tylko mi się wydaje że raczej jak już dziecko ssie tego palca to tak samo z siebie nie zrezygnuje ten palec cały czas jest i można go w każdej chwili włożyć a ze smoczkiem już jest inaczej

Gość smoczkowy potwor
Lusiaaaaaaaaaa dzieki,kupie aventa moze zassie:)

Gość Lusiaaaaaaaaaa
smoczkowy - tylko pamiętaj - szukaj krótkiego 0-3 mies. i płaskiego, prostego. On najbardziej brodawkę przypomina :) Moja jeśli ma być smok to tylko ten.

Gość Lusiaaaaaaaaaa
emilcia79 - dzieci ssa palec bo mają potrzebę ssania.... z czasem potrzeba ta zanika - jest wiele fascynujących rzeczy ;) .... paluszki to pierwsze zabawki dziecka... potrzeba ssania utrzymuje się tylko u niektórych dzieci.