Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaplanowanaa

za i przeciw posiadania dziecka w młodym wieku

Polecane posty

Gość zaplanowanaa

wpisujecie sie mlode mamy jakie waszym zdaniem sa plusy i minusy bycia mloda mama?:)nie mam tu na mysli 16 latek hehe bo chyba malo plusow jest w takim przypadku:)

Gość bleeeeeeeeeeety
w przedszkolu dzieci nie mówią "te Jasiu dziadek przyszedł po Ciebie" to jest plus oczywiście :)

młoda czyli jaki przedział wiekowy ? ja urodziłam jak miałam 24 lata odchowałam i teraz wracam do zawodu :)

Gość akurat argument o dziadku
jest zaden, bo dzieci w przedszkolu sie moga wszystkiego przyczepic, nawet koloru kurtki. Za: wiecej sily i sprawnosci , mniej sie czlowiek przejmuje,doczeka prawnuków , mozna potem nosic wspolne ciuchy z corką, Przeciw: mniej sie da dziecku inetelektualnie i finansowo, nie bedzie mu sie takim autorytetem (np jesli chodzi o pozycje spoleczna) jak starszy rodzic

Gość zaplanowanaa
no 24 to mloda chociaz uwazam ze to dobry wiek na dziecko:)mimo iz teraz da sie zauwazyc ze kobiety najchetniej rodza po 30 bo wiadomo kariera itp:)

Gość najprawja urodzilam
w wieku 23 lat. Mam teraz 24 lata i poltorarocznego babla. Mysle ze to byl dobry czas na urodzenie dziecka.

Gość nnfeee
a w szkole podstawowej powiedzą ci, ale twoja matka młodo się puściła, dobra była

Gość a ja urodzilam synka
majac 21,5 teraz bede miala 22 i mam 8 miesiecznego syna, tez nie zaluje tej decyzji, dziecko bylo planowane :)

jak na stare lata zrobisz sobie dziecko to niestety nie zobaczysz jak wraca z dyskoteki bo będziesz już ślepa ze starości

Gość zaplanowanaa
ale jakie widzicie plusy i minusy?

plus mam odchowane dziecko i moge teraaz wracam do pracy bede się rozwijać :)

myszka - jasne,ze roznie, ale jak masz te samo dziewczyne z takimi samymi ambicjami tylo w roznym momencie zycia, to prawdopodobnie i m bedzie starsza tym wiecej osiagnie zawodowo i finansowo, w zwiazku z tym na wiecej jej dzieci bedzie stac, lepsze warunki mieszkaniowe, wieksze doswiadczanie zyciowe - wiec swiadomosc tego, co sie moze dziecku w przyszlosci przydac, takie bardziej swiadome macierzyństwo. Choc bardziej męczace fizycznie i absorbujace psychicznie,

i jeszce z argumantow Przeciw: W mlodosci sie nie wyszaleje i moze miec poczucie,ze cos straciła ZA: w mlodszym wieku łatwiej wrócic do pracy

nie dokonca bo ja doskonale wiem czego chce od zycia i jakie mam cele :) i mój wiek nie gra roli po prpostu rozum mam :) i pewne doświadczenia w zyciu też

ja sie wyszalalm :P choc czasem chciałoby się gdzieś wyjśc

myszka - jasne rozum sie ma albo nie, ale przyznasz, ze doswiadczenie i tzw "madrosc zyciowa" przychodzi z latami.

Gość zaplanowanaa
ale mysle ze z tym wyszaleniem sie nie jest do konca tak.Wydaje mi sie ze nie zaleznie od wieku kobieta od czasu do czasu ma ochote gdzies wyskoczyc i sie zabawic

Gość 23_latka
nie wyobrazam sobie miec teraz dziecka;/ mam 23 lata co niektore mamusie sa młodsze ode mnie ale dla mnie dziecko to cos abstrakcyjnego nie dorosłam...

plusem jest to ze jestem mloda, mam sile zeby latac za dzieckiem i sie z nim bawic :), za jakis czas go odchowam i wtedy bede mogla spokojnie sie zajac praca. Faktem jest ze jednak trzeba miec warunki finansowe i moc sobie pozwolic na odchowanie dziecka. Mysle ze gdybym zaszla w ciaze pozniej, kiedy bym juz pracowala, po urlopie macierzynskim musialabym wrocic do pracy i kilkumiesieczne dziecko z zlobku zostawic a nie wyobrazam sobie tego. Jestem w o tyle dobrej sytuacji ze mieszkamy za granica i mozemy spokojnie sie utrzymac z meza wyplaty. W Polsce napewno by to inaczej wygladalo.

A co do wyszalenia sie. To fakt ze pierwszy mniej wiecej rok no i ciaze wiadomo trzeba sobie odpuscic. Ale pozniej? Nic nie stoi na przeszkodzie zeby mozna bylo wyjsc sie pobawic gdzies.

Gość zaplanowanaa
do ja urodzilam synka a gdzie obecnie mieszkasz w jakim kraju?

Gość bywaaa
jak się rodzi dziecko w wieku powiedzmy 20, 24 lat, to na początku nie jest zbyt fajnie, bo większość rówieśników w tym czasie szaleje, studiuje, a Ty nie możesz...no ale z czasem, jak dziecko ma już z 5 lat i więcej, to jest fajnie masz już spore, a jesteś jeszcze przed 30 i dużo możliwości przed Tobą. A twoi rówieśnicy dopiero myślą o dzieciach i się męczą z malutkimi...

Gość bywaaa
bywa że dziewczyna mając te 22 lata jest już w kilku letnim związku i dziecko się pojawia....no ale jak to przypadkowa wpadka, to przynajmniej na początku, to z reguły dramat...

ja mysle o takim wyszaleniu sie niekoniecznie nawet juz z mezem, mozna jeszcze go nie miec, wiecej sie pozna facetow, wiekszy w nich wybór, rowniez roznego typu zycia mozna zakosztowac - i potem decyzje podejmuje sie bardziej swiadomie . Ale i tak uwazam, ze trudno powiedzic, kiedy najlpiej miec dzieci, zawsze jest za i przeciw.

Gość bywaaa
Na pewno najlepiej mieć dziecko, jak się jest na to gotowym...

ja jestem przeciw. 30 stycznia moja najlepsza przyjaciółka urodziła dziecko jest ode mnie młodsza o rok (ma 19) a dowiedziała się o ciąży w 4mc-bo nie wiedziała,że jka się spuszcza do środka, to można w ciążę zajść oprocz tego 3 inne dobre koleżanki zaciążyły-kontakt już dawno się urwał, typowe matki polki sie zrobiły a wyglądają jak własne babcie:O

Dzieci najlepiej miec wtedy kiedy sie czuje taka potrzebe i stac na to. U kazdego jest z tym inaczej. Bo co z tego ze ktos ma np. 22 lata i chce dziecka skoro np studiuje, mieszka u rodzicow, nie pracuje. To co temu dziecku moze dac? Mieszkam w Irlandii.

Gość zaplanowanaa
ale to juz od kobiety zalezy czy dba o siebie czy nie mysl ze dziecko nie ma z tym nic wspolengo.