Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość p0p0p0p0p0

okropne bole glowy po cesarce?

Polecane posty

Gość p0p0p0p0p0

jestem miesiac po cesarce i dokuczają mi codzienne bole glowy ..juz njiewiem jak sobie z tym radzic,biore paracetamol ale on nie pomaga wzielabym cos mocniejszego ale karmie czy tez tak mialyscie?

to nie jest normlane idz jak najszybciej do lekarza i zgłósc co ci dolega

Gość p0p0p0p0p0
wlasnie czytam na necie ze te bole glowy to skutek uboczny znieczulenia i ze czesto sie pojawiają wiec moze mi to przejdzie :o

Gość monifffa :)
ja tez mam okropne bole glowy, jestem tydzien po cesarce i biore ketonal ktory zapisal mi lekarz, nie karmie. Po kalim czasie bol powinien ustapic ?? pomozcie

Gość sipxii
ja tez mialam. U mniw yszly juz w szpitalu. Pomagalo jedynie lezenie plackiem. To jest jedyna metoda leczenia tego bólu. Paracetamol nie pomagal ani troszkę, jak przy zwykłym bólu. Pzez to nie mogłam mieć swojego dziecka przy sobie :( A wiec tak. Wyrzuc poduszkę z łóżka. W dzień bedzie ci tudno bo masz dziecko, ale w nocy leż na zupełnie płaskim łóżku najlepiej na plecach. Po kilu lub kilkunastu minutach powinny minąć. Jednak jest to pomoc chwilowa, jak wrocisz do pionu bóle wracają. To były zalecenia anestezjologa który mnie znieczulał.

Gość gość
Ja tez miałam okropne bóle głowy,ale pomagało tylko leżenie bez poduszki i trochę pomógł mi eferalgan codeine,ból po 2 tygodniach minął.:)

Gość gość
Położna mówiła, że bóle głowy nie są skutkiem ubocznym zzo, ale zbyt szybkiej pionizacji po cc. Ile godzin leżałaś po cc? Tak czy inaczej idz konieczni do lek.

Gość Luckaaa3790
Hm. Szczerze to nie wiem. Rodzilam siłami natury, ale moja siostra tez tak miala. Była u lekarza przepisał tabletki i przeszło. Radzę ci się do niego udać. Życzę powrotu do zdrowia! :)

Gość gość
moze i racja ,ja po cesarce musialam lezec plackiem 24 godz, wydaje mi sie ze dzisiaj za wczesnie kaza wstawac, acha i nigdy bolu glowy nie mialam

Gość gość
ja po cc leżałam około 22 godzin , nie kazali nawet na chwile podnosic głowy bo własnie od tego potem bardzo boli głowa.

Gość gość
A to dziwne, ja rodziłam w prywatnej klinice i po cc wstałam po 4 godzinach, głowa mnie nie bolała w ogóle i bardzo szybko doszłam do siebie. Zaraz po cesarce jak przywieziono mnie na salę i położyli synka obok to mówili żebym głowy nie podnosiła przez te 4 godziny ale zapomniałam się i kilka razy podniosłam głowę żeby widzieć synka godzinę po cc.

Gość gość
A ja rodziłam w prywatnej klinice, miałam cc i kazali mi po niej przez 12 godzin leżeć płasko, bo mówili, że jeśli nie będę leżeć - mogą pojawić się bóle głowy jako efekt uboczny znieczulenia. Leżałam i żadnych bóli nie mam, a dziecko ma już 6 lat.

Gość gość
gosciu 16:37 sama bredzisz: samo zzo nie ma skutków ubocznych, tylko zbyt szybka pionizacja (podnoszenie głowy też) lub gdy niedoświadczony anestezjolog poda za dużą dawke... patrz dwa wpisy wyżej. jak ktos lezy płasko przez zaleconą ilość godzin nie ma migren.

Gość gość
Absolutnie zadna pionizacja nie ma tu nic do rzeczy. Sama mialam okropne boleglowy po dwoch cc. Trwaly ok 7-10 dni. I to nie jest efekt zadnej szybkiej pionizacji bo zarowno po jednej jak i drugiej lezalam plackiem dlugo, nawet na chwile nie podnioslam glowy. Bol glowy jest spowodowany wkluciem miedzy kregami w kregoslup. Robi sie wtedy przerwa spowodowana igla i stad te bole. Po pierwszej cc mialam potworne bole jeszcze w szpitalu, to nie byl normalny bol glowy tylko potworny. Wezwali do mnie anastazjologa i ona wyjasnila mi skad ten bol. Jezeli nie minal by samoistnie po 2 tyg konieczny bylby zabieg wstrzyniecia mojej wlasnej krwii w miejsce wklucia znieczulenia to sie nazywa tzw. blokada czy tez latabz krwii. Na szczecie bol glowy mijal.

Gość gość
17.23 nie ma skutkow ubocznych???Skutkow ubocznych jest bardzo duzo a bol glowy to jeden z nich.

Gość gość
poco kaza lezecz plackiem?Bo jestes swiezo po zabiegu ,szyta macica ,szyty brzuch

Gość gość
Podobne, a wlasciwie identyczne znieczulenie jest stosowane nie tylko przy cc, ale rowniez przy innych operacjach, gdzie pacjeci sa natychmiast pionizowani, wiec te opinie nalezy wlozyc miedzy bajki.

Gość gość
Lezy sie po cc nie tylko ze wzgledu na samo ciecie i szycie. Ale tez z uwagi na samo wklucie. A niby czemu po pobieraniu szpiku tez sie lezy? Przeciez tam ciecia nie ma, szwow nie ma. Wlasnie z uwagi na dziure ktora sie robi miedzy kregami i wyciek plynu. Takze pomyslcie troszeczke. Ciecie to jedno a dziura po igle w kregoslupie to drugie.

Gość gość
WIna leży po twojej stronie, jmest to skutek uboczny tego że po cesarce za dużo podnosiłaś głowę. Po znieczuleniu nie wolno tego robić bo wtedy takie są skutki. No niestety trzeba leżeć te kilka godzin jak kłoda i to dosłownie.

Gość gość
Kolejna z tym lezeniem :-)

Gość gość
bo taka jest prawda a może jesteś na tyle mądra że wytłumaczysz nam dlaczego ją boli głowa?

Gość gość
Przeciez juz kilkakrotnie wytlumaczono powyzej... Przypadkowe naklucie opony twardej i wyciek plynu okolonerwowego. Calkowicie uleczalne iniekcja z wlasnej krwi. Owszem, przez dlugi czas zalecano lezenie po cc, mylnie sadzac, ze przedwczesna pionizacja jest jedyna przyczyna boli glowy. Przypominam, tak na marginesie, ze podczas "normalnego" porodu, gdzie rodzaca pozostaje aktywna imobilna rowniez stosuje sie zzo, tyle w temacie koniecznosci lezenia.

Gość gość
No i gosc z 21:32 chyba juz wszystko wyjasnil. Bol glowy nie ma nic wspolnego z jej podnoszeniem. To skutek uboczny samego wklucia i wycieku plynu a nie podnoszeniw czy nie glowy.

Gość gość
to bardzo dziwne że połozne w szpitalu mówią o tym bólu głowy a może waszym zdaniem one kłamią???

Gość gość
21:51 - naszym zdaniem polozne mowia rozne rzeczy, ja uslyszalam, ze nie wolno mi jesc nic procz gotowanych ziemniakow i pieczonego drobiu bo dziecko bedzie mialo kolke - hahaha, dobre. Posluchalam przy pierwszym dziecku ktore i tak mialo kolke. Przy drugim juz nie posluchalo i jadlam wszystko - kolki nie bylo. Jest cala masa mitow krazacych po szpitalach. polozna to nie wyroczna i, o zgrozo, polozna malo ktora ma ochote sie doksztalcac, wiekszosc woli sluchac swoich kolezanek albo tkwic w wiedzy sprzed 20 lat i ja powielac jak mantre.

Gość gość
Opracowanie naukowe z 2009 roku: "Do tradycyjnie zalecanych metod profilaktyki ZP należy pozostawanie przez pacjenta w pozycji leżącej od 30 minut do 24 godzin. Metoda ta stwarza duże niedogodności dla chorych, a większość osób nie przestrzega w pełni tego zalecenia, natomiast w badaniach niepotwierdzono skuteczności takiego postępowania wzapobieganiu ZP. Leżenie po NL jedynie opóźnia wystąpienie ZP." . I wszystko jasne. Nie potwierdzono związku. Proste?

Gość gość
Polozne mowia ... dobre :-). Teraz po cc zganiaja z lozka po 6 godzinach zeby jak najszybciej wstac bo im dluzej sie lezy tym wiekszy problem z wstaniem i szew bardziej ciagnie. Ja nie dalam rady wstac z lozka, mialam blokadr psychiczna, wydawalo mi sie ze zaraz wszystko tam popeka. I mijala 9 godzina a ja dalej nie wstalam to przyszla jedna z druga i gotowe byly do pionu stawiac. Ale jakos sama wstalam. Wiele kobiet mimo dlugiego lezenia tez maja bole glowy. Niestety efekt uboczny wklucia sie w przestrzen miedzykregowa i naruszenie jej ciaglosci.

Gość gość
do goscia z 21:51 kiedys polozne kazaly krmic piersia, pozniej zabranialy, teraz znow kaza... i to czesto te same polozne ;-) Swoja droga rece mi opadly jak posluchalam opini lekarza na temat poloznych, ze sa nie tyle niedouczone co zwyczajnie malo elastyczne i cholernie uparte, jak sobie cos wmowia, to sam ordynator moze im tlumaczyc, a one wiedza lepiej.

Gość gość
Są leki przeciwbólowe, które można używać w czasie karmienia, oczywiści po konsultacji z lekarzem.