Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 10 minut od centrum

Jakie prawdopodobieństwo ?

Polecane posty

Gość 10 minut od centrum

witam ;) moje cykle są takie raczej nie regularne , bo np przez ostatnie pół roku: 30 dni 25 dni 31 dni 29 dni 30 dni 27 dni dzisiaj mam 33 dzień cyklu i okresu brak kochałam się z mężem do końca, bez zabezpieczenia dzisiaj i wczoraj tj w 32 dniu cyklu jakie jest prawdopodobieństwo zajścia w ciąże skoro WYDAJE mi sie, że ok 25 - 26 stycznia mogłam mieć owulację bo zaobserwowałam śluz białko jajka i pobolewały mnie jajniki [nie prowadzę żadnych obserwacji typu mierzenie tempki itd] ale nie jestem pewna, zwłaszcza że gdyby to faktycznie była owulacja to powinnam już dostać okres nie ? :) no bo po 14 dniach od owulacji powinien okres być a u mnie nadal nic :( .

Gość jiyyyyyyyyyyyyyyyyyyy
ZRÓB TEST

Gość jiyyyyyyyyyyyyyyyyyyy
ZRÓB TEST

Gość BlackButterfly
Przy nie regularnych cyklach - DUŻE

Gość 10 minut od centrum
ale po co skoro gdybym jakimś cudem zaciążyła to stałoby się to wczoraj więc żaden test jutro tego nie wykaże :P :D pytam tylko czy istnieje a jeżeli tak to jakie prawdopodobieństwo że coś się mogło stać ? no bo żebym zaszła wczoraj to musiałabym mieć owulację czyli cykl musiałby trwać ponad 50 dni chyba nie ? a skoro mój najdłuższy w życiu cykl trwał bodajże 37 dni i miał miejsce jakieś 5 lat temu to chyba to byłby dziewiąty cud świata :D

Gość 10 minut od centrum
Black Butterfly - ale aż tak nieregularnych przeciez nie mam chyba :) :) :)

Gość BlackButterfly
No tak, ale owulacja moze sie przesunac i dni płodnych sobie nie wyliczysz... Bo tego nie da się zrobic..

Gość 10 minut od centrum
no wiem ale przesunięcie owulacji o ponad 14 dni to musiało by nie wiem od czego się stać :D chyba nie znam się w sumie :)

No cóż... żeby miec pewność, że wystąpiła już owulacja, to musiałabyś mierzyć temp. Śluz płodny nie jest gwarantem owulacji... Faza poowulacyjna trwa 10-16 dni, ale np. u mnie w cyklu, w którym miałam sporo stresów wydłużyła się do 20 dni. Aha- odchylenie 3-4 dni nie oznacza jeszcze nieregularności cykli.

Gość 10 minut od centrum
okoani - no czyli możliwe, że mi się ta faza poowulacyjna wydłużyła ;) a w sumie się w połowie stycznia przeprowadziliśmy do nowego mieszkania więc może to też miało znaczenie :) no nic, w każdym razie i tak od lutego planujemy rozpoczęcie starań o dziecko więc tak czy siak..... ;)

Gość 10 minut od centrum
tzn wiem, że luty już jest ale czekam na okres, żeby rozpocząć nowy cykl i celować nie po 30 dniu cyklu tylko znacznie wcześniej :)

Przesunięcie owulacji o ponad 14 dni jest jak najbardziej możliwe - przecież zdarzają się cykle 40kilkudniowe, a nawet o wiele dłuższe. Wystarczy, ze w danym cyklu było np. dużo stresów lub pojechało sie na wycieczkę na inny kontynent.

Gość 10 minut od centrum
eeee ale jakby mi się o 14 dni przesunęła to co to było 25, 26 stycznia gdzie wyrażnie miałam płodny śluz i kłucie w jajnikach ? :) piszesz, że bez mierzenia temp nie mogę stwierdzić, że wtedy była owulacja ale z drugiej strony czym to mogło być jak nie owulacją ? :D

Jeśli zamierzacie się starać, to dobrze by było gdybyś zaczęła mierzyć sobie temp., ale jeśli chciałabyś wyliczyć sobie fazę płodną, to tak: faza poowulacyjna trwa 10-16 dni (pierwsze 3 dni liczą się jeszcze jako płodne) max. przeżywalność plemników 6-7 dni - jeśli obserwujesz śluz, to rzeczywiście warto współżyć od momentu jego pojawienia się (plemniki będą w nim dłużej żyły)

Organizm czasami "przymierza się" do owulacji i wtedy może wystąpić płodny śluz i bóle okołoowulacyjne, ale ostatecznie do owulacji nie dojdzie np. z powodu jakichś czynników zew. i po prostu owulacja będzie później (dlatego czasami moze sie komuś wydawać, że miał 2 owulacje).

Gość 10 minut od centrum
okoani - kiedyś próbowałam mierzyć temp ale wytrzymałam chyba 3 dni i skończyłam :) bo u mnie z systematycznością jest tak, jak u małpy z depilacją takżeee tegoooo :) nie ma szans raczej :D spróbuję tak, jak radzisz tzn zwiększyć intensywność działania w dniach kiedy WYDAJE mi się , że owuluję [ a wtedy też mam niesamowitą ochotę na seks, więc może też organizm sam nas pcha do rozmnażania kiedy jest plodny ? :D ] a jak nie będzie wychodziło to wtedy się zmuszę i zacznę mierzyć :)

Oczywiście, nie mówię, że u Ciebie do owulacji nie doszło w tym czasie, o którym mówisz. Może po prostu ten cykl będzie o te kilka dni dłuższy.

No cóz- opisywane przez Ciebie objawy raczej wskazują na ten odpowiedni dla starań moment, więc życzę powodzenia :) Żebyś się nie podłamywała przy ewentualnych nieudanych podejściach (choć życzę Tobie juz 1szego udanego), to pamiętaj, że współżycie w najbardziej płodnym momencie zwiększa szanse na ciąże o max. 25-40% i że dopiero rok nieudanych starań może oznaczać jakieś problemy zdrowotne.

Gość 10 minut od centrum
okoani - dzięki :) co do tego roku to już wiem, zostałam uprzedzona przez mojego świetnego pana ginekologa, który zakomunikował że mam nie chodzić do niego i nie panikować jak przez rok nam się nie uda ;) dopiero potem zacznie się ewentualne leczenie :) ale w sumie chciałabym od razu bo jestem z natury strasznie niecierpliwa i wiem, że im dłużej będzie trzeba mi czekać tym coraz bardziej będę zła, sfrustrowana itd :) :) a z tego co widzę to Ty z metodami naturalnymi za pan brat jesteś nie ? :) :) też jesteś w trakcie się "rozmnażania" ? :) czy już masz dzieci ?

W ciągu ostatnich miesięcy sporo na ten temat czytałam i staram się w miarę swoich możliwości pomagać innym :) Jestem również praktykująca - już się przyzwyczaiłam do porannych pomiarów temp. ;) Nie mam jeszcze dzieci, ale jak tylko zrobię kilka badań i zacznę brać kwas foliowy, to po 3 m-cach będziemy się z mężem starać o potomka :]

Gość 10 minut od centrum
o no to również życzę Wam powodzenia i zajścia za pierwszym razem :) :) :) ja kwas foliowy łykam już prawie 2 msce a badania robiłam na początku stycznia, ale nie wiem czy wystarczające bo zrobiłam: morfologię OB mocz tarczycę [łącznie z anty TPO] próby wątrobowe i tyle... nie wiem, pewnie jeszcze powinnam te toksoplazmozy i inne porobić, ale tak pomyślałam że tyle kobiet zachodzi bez badań to też nie bedę przesadzać a i tak chyba dużo zrobiłam :)

Ja oprócz tych co podałaś chcę zrobić jeszcze badania na toksoplazmozę i cytomegalię, a także sprawdzić przeciwciała na różyczkę (nie wiem na 100% czy na nią chorowałam). Wiesz - nie ma co wariować z tymi badaniami, bo przecież wiele dzieci "z wpadek" rodzi sie całkiem zdrowych :) Także jeśli bierze się kwas foliowy i do tego zrobiło się badania krwi i moczu, to nie wydaje mi się to "za mało" :] A co do samej toksoplazmozmy - wystarczy unikać kontaktu z odchodami kotów, myć dokładnie warzywa, nie jeść surowego mięsa i dokładnie myć ręce oraz deskę (najlepiej plastikową lub szklaną) i noże, z którymi surowe mięso miało kontakt.

Gość 10 minut od centrum
kurcze musze w takim razie o tej toksoplazmozie poczytać bo wszak kota nie posiadam ale mamy od dwóch lat tchórzofretkę a to gryzoń więc jakieś tam choróbska może dziwne mieć :/ także tego :) czyli nie dajmy się zwariować nie ? :D zyczę zatem powodzenia, starajcie się owocnie, a tymczasem uciekam bo o 6 pobudka do pracy :O dzięki za pomoc :)

Z tego co czytałam znacznie bardziej niebezpieczne jest surowe mięso czy niemyte warzywa niż kot :] Zatem miłych snów :) Dziękuję i Wam również życze owocnych i przyjemnych starań :)