Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Blue_tear

Soczewki jak zakładać, przechowywać?

Polecane posty

Witam. Dzisiaj dostałam własnie paczkę z soczewkami. nie wiem jak mam je założyć i jak je przechowywać. Nie dostałam żadnego specjalnego pudełka do przechowywania. Czy ktoś pomoże? Pozdrawiam!

Gość bele de jour
odpisalam ci na tamtym topiku drugi raz nie bede produkowac:o

Gość fancyyy
powinnas isc do optyka - w fielmanie kosztuje 36 zl, plus pierwsze soczewki z plynem gratis. optyk by ci pokazal. zalezy jakie masz soczewki - jednodniowe po prostu zakladasz na jeden dzien jak mowi nazwa i potem wyrzucasz. miesieczne, trzymiesieczne, dwutygodniowe przechowuje sie w plynie, w specjalnym pojemniczku dolaczanym do plynu. ale idz do optyka, on ci powinien wytlumaczyc obsluge i higiene soczewek

co do tamtego tematu to się nie dodał... szukałam w spisie i nie ma go. Wiec jakbyś mogła bele de jour jeszcze raz napisać byłabym bardzo wdzięczna

Gość bele de jour
soczewki powinnas przechowywac w specjalnym pojemiczku ze specjalnym plynem. Mozesz kupic u optyka. Nie wyjasnie CI jak zakladac i zdejmowac soczewki bo kazdy ma inna technike. Mi pokazywal okulista, nie wypuscil mnie z gabinetu dopoki nie zalozylam i nie sciagnelam soczewek sama. Poczatki sa ciezkie. Soczewka jest po zlej stronie jesli jej krawedzie wywijaja sie na zewnatrz. Generalnie uwazam, ze powinnas isc do optyka. Sama dobieralas soczewki?

Ogólnie nie miałam pojęcia, że soczewki to aż tak coś wielkiego ;p Kupiłam przez internet soczewki dwutygodniowe, moc +0.00 kolorowe ;p

Gość bele de jour
nie jest latwo. Szczegolnie poczatki. Pamietam raz sie prawie poryczalam bo nie moglam zdjac przez 20 minut sie meczylam z jednym okiem:D

Wiec tak, uważaj żeby dobrze założyć, soczewka gotowa do założenia wygląda jak miseczka a wywrócona na lewa stronę bardziej przypomina talerz. Soczewkę zakładasz trzymając ja na placu i delikatnie przykładając do białka oka(nie patrz na nią!!) powinna się przykleić,potem zamykasz oko i palcem sunąc po powiece "ustawiasz" ja we właściwym miejscu. Jak masz soczewki zaopatrz się koniecznie w płyn!!! http://www.okofachowcy.pl/zestaw/2xOptiFree_AcuvueOasys.jpg W pudełeczku z płynem jest specjalny pojemniczek do przechowywania soczewek! http://www.soczewkowo.pl/images/pojemnik.JPG Ostrzegam ze soczewek nie zakłada sie zbyt łatwo pierwszy raz, ja się męczyłam 45minut! Już myślałam ze nie dam rady i koniec, a teraz założenie soczewek zajmuje mi kilka sekund. Pamiętaj o myciu rak!

te soczewki są w opakowaniu które ma w środku jakiś płyn, czy np mogę włożyć je tam z powrotem kiedy je zdejmę ? pudełko musi być szczelnie zamknięte czy nie ?

Raczej nie. On nie służy do przechowywania soczewek, poza tym tak, pudełeczko musi być szczelnie zamknięte...wsadzasz sobie soczewkę do oka, wiec do tego płynu nic nie może się dostać...

Gość bele de jour
plyn musisz zmieniac za kazdym razem, i musisz miec specjalne pudeleczko do soczewek. One musza byc w plynie caly czas inaczej wyschna i nie zalozysz.

heh no to fajnie, myślałam, że wystarczy tylko, że kupie soczewki i je sobie założe i wszystko będzie ok, a tu widze, że bez wizyty u optyka się nie obędzie.

a czy do przechowywania tych soczewek nie wystarczy jakieś sterylne pudełko? ( oczywiście z płynem do soczewek również)

Gość szuszka
a po co ryzykować? Tym bardziej,że taki pojemniczek nie jest drogi http://www.szkla.com/182_aseptyczny-pojemniczek-na-soczewki.html Masz pewność,ze płyn się nie wyleje itp. Nie lekceważyłabym tego. Poza tym chyba łatwiej jest kupic takie pudełeczko niż szukać odpowiedniego "sterylnego pudełka"( pamiętaj,ze musi być zamykane)

Ja bym chyba tez wolała taki specjalny pojemniczek kupić, bo na tym się naprawe nie zaoszczędzi, a można wiele stracić. Dwa razy więcej potem kasy wydawać się nikomu nie uśmiecha, a taki pojemniczek kosztuje naprawe niewiele. A no i rzecz jasna nie należy zapominać o płynie do przechowywania soczewek, bo za długo tez nie może stać, ale to już tak na marginesie.

Gość Co to w ogóle za pytanie ;)
Wejdź sobie na stronę szkla.com i tam masz filmiki. Jest tak mnóstwo informacji w necie na ten temat, że głowa boli. Ja też mam kolorowe ale korekcyjne :]

Gość nmkljj
jak konczy mi sie plyn ide do vision express i kupuje nowy, jest wraz z pojemniczkiem, starcza mi na ok. 3 miesiace [soczewki mam miesieczne]