Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Persephone

Jasność a zmęczenie oczu przy komputerze

Polecane posty

Witajcie, pracuję sporo przy komputerze i od dłuższego czasu moje oczy bardzo się męczą. Stąd moje pytanie: jaką powinnam ustawić jasność monitora, żeby moje oczy męczyły się mniej? Dzięki za odp.

Gość z tego co wiem to
do czytania - np. e-booków powinno się troszeczkę przyciemnić ekran. Może spróbuj?Albo okulary - takie specjalne do komputera, antyrefleksy, nawet jak nie masz wady wzroku.

Dziękuję Ci za odpowiedź, okulary mam (z antyr.), choć wadę wzroku mam minimalną, ale mimo to oczy się męczą. Spróbuję trochę przyciemnić.

Gość przy bardzo długim siedzeniu
przed kompem - zwłaszcza przy "normalnym" monitorze, nie LCD i tak się oczy będą męczyć. Od samego patrzenia. Rób też sobie przerwy w miarę możliwości, ćwiczenia oczu (typu kółeczka, zezowanie itp. - okulistka mi poleciła).

Gość w tropical language
jak dasz maila persephone, to moge ci fajny zestaw cwiczen oczu przeslac, bo gdzies na mailu mam

Znam kilka zestawów ćwiczeń, ale może wpadnie coś nowego: persephone@tlen.pl I dzięki za rady.

Gość zmniejsz sobie kontrast
kontrasti i jasność w ustawieniach karty graficznej jak mam to zawsze obnizone bo lepiej mi sie wtedy patrzy, a poza tym oszczędzam matrycę :)

Kontrast na ok 75% (zależnie od stanu monitora) Jasność na ok 50% Jaskrawość (jeśli jest takie ustawienie) 50- 70% Ogólnie żeby było widocznie ale nie ostro. Przy takich ustawieniach najmniej będzie ci się wzrok męczył.

Rus1, zastosuję i zobaczę, czy będzie lepiej. Dziękuję Ci bardzo i jeszcze raz wszystkim.

Gość annnkowska
Ja z kolei mogę polecić suplementacje Luteiną Bio Complex. Naprawde daje konkretne efekty i jesli chodzi o zmęczenie oczu daje wielką i skuteczna ulgę.

Gość gość
Muszę koniecznie popytać o nia w aptece, bo pracuje przed kompem i czuję się tak jakby mi ktoś piaskiem w oczy sypnął.

Gość prawictwo pospolite125
Ja mam bardzo potęzny monitor ktorty daje wielka jasnosc Kontrast mam ustawiony na 40 % a jasnośc na 23 % i jest idealnie jak dla mnie To zalezy od monitora jaki masz i modelu .. Niektore nie maja takiej wielkiej jasnosci jak u mnie i tam musisz ustawic jasnosc na 40 %

Gość prawictwo pospolite125
Jesli nie masz pojecia jak ustawic monitor to lepiej wybrać zbyt mało niz zbyt dużo to bezpieczniejsze dla oczu W zasadzie kontrast 50 % i jasnosc 35 % powinno wystarczyc w wiekszosci monitorów .. Ale w moim to za duzo , bo mi sie oczy meczą.

Gość gość
Okłady z naparu świetlika, hydrolatu z bławatka, żel flosleku ze świetlikiem i bławatkiem. Jest sezon na jagody, więc jedz codziennie. Ja do czytania mam jasność minimalną na tabku, lubię pożółkłe stare książki ;), a monitor na pół gwizdka.

Gość onissskowa23
Na mnie takie rzeczy nie działają. Żadne kropelki, nie wiem zresztą czy to nie bardziej placebo. A czy moze któraś z Was przyjmowała jakies suplementy z luteiną ?

Gość Julia_778
ja przyjmowałam lutax amd plus gdy zaczęłam mięć problem rozmazanym obrazem. pomogło, tylko jak to suplement, dla uzyskania efektów trzeba stosować co najmniej miesiąc. ale pomogło, warto

Gość gość
Moje oczy od długiego siedzenia przed komputerem męczą się okropnie. Zaczynają mnie piec i mam uczucie piasku pod powiekami. Staram się więc je regularnie nawilżać kroplami starazolin hydrobalance, żeby łagodzić podrażnienia i dyskomfort.

Gość gość
Też używam starazolinu, bo bardzo skutecznie nawilża oczy i łagodzi podrażnienia, a po całym dniu przed komputerem, to zdarza się niestety często.