Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

gwiazdkagda89

Badanie IUGR-wewnątrzmaciczne zachamowanie wzrostu płodu

Polecane posty

Mamusie mam do was pytanie. Dzisiaj dostałąm skierowanie do szpitala na badanie IUGR ze względu na to że moja niunia jest za mała jak na 34 tydzień ciązy, Lekarz stwierdziłą ze ma za mały brzuszek i waży za mało bo tylko 1,8 kg a powinna powyzej 2 kg:( Jutro z rana pojade do szpitala ale jestem ciekawa czy zrobią to badanie od razu czy poprostu każą mi zostać na dłużej, Dodam też że lekarz zwróciła uwage ze od mieisąca mam ciśnienie 135 na 90 :/ Czy któras z Was miała takie badanie?

Gość uwazaj na to cisnienie
a o badaniu nie wiem nic

Gość
No co Ty, a ten lekarz to codziennie w domu rano mierzył Ci ciśnienie, czy jak, że taki pewien tego, że od miesiąca jest na tym samym poziomie? Kup sobie aparat do mierzenia ciśnienia i po sprawie. USG pokazuje +/- 500 g róznicy w wadze, poza tym mogłaś później zajśc w ciążę, niż wynika to z daty ost. miesiączki. Jak lekarz "tępawy" i ma kiepski sprzęt to jeszcze wyższa ta granica błędu. I powiem Ci, że moje dziecko też było mniej więcej na tyle oszacowane na tym etapie ciąży.

Gość mojeje bratowej synek
też podobno miał byc za mały tak przed porodem powiedział lekarz że warzy za mało bo ok 2,5 kg. a jak sie urodził to warzył 3300 tak że spokojnie :)

Gość penelopa pomponia
cześć! u mnie to samo tydz 33 a z badania wynika 31 :( na razie lekarka nie kazała sie martwic w przyszłym tygodniu mam usg i zobaczymy czy ten zastój wagowy się pogłębi czy moze te rozbieżnosci troszke się zniwelują. Jak bedziesz po tym badaniu to napisz prosze coś więcej. Ale nie przejmuj się póki co tak jak dziewczyny pisały wcześniej wynik tego badania z usg nie jest miarodajny i najwazniejsze zeby różnica w wadze sie nie pogłębiała.

Gość FELAMUZEALNA
Witaj, Mój synek też miał iugr stwierdzony od 25 tygodnia, dostawałam zastrzyki w brzuch clexane...ale nic to nie pomogło. Urodziłam w 33 tyg., przez cesarskie cięce..synek ważył 1,5 kg. Wszystko skończyło się dobrze, głowa do góry!!Nie miałam żadnego specjalistycznego gbadania na iugr, tylko tzw. usg genetyczne, podczas którego dokładnie mierzy się dziecko.

Gość gość
Fela Dlaczego poród odbył się tak wcześnie? były jakieś wskazania? złe przepływy? małowodzie? jakieś inne przyczyny czy zaczęło się coś dziać z dzieckiem? Pytam bo jestem w takiej sytuacji a ze szpitala zostałam wypisana do domu i nie wiem czego się spodziewać:(