Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasiulenkaolenka

co potrzeba dla dziecka?- prosze o rade wszystkie mamuski

Polecane posty

Gość kasiulenkaolenka

witam! wlasnie dowiedzialam sie ze jestem w ciazy. Jestem bardzo szczesliwa. Chcialabym prosic wszywtkie mamy o rade co potrzeba dla dziecka tak na pierwsze pół roku -rok zycia. chodzi mi jakie akcesoria, ubranka i ile, co wy kupywałyście na wyprawke? wiem ze łózeczko wózek ale jakie maja byc ubranka, butelki, i co jeszcze?

ej dopiero sie dowiedzialas:) wyprawke kup pod koniec ciazy:) masz czas zeby sie oswoic...dowiesz sie plci dziecka, i zacznij sie rozgladac dopiero za kilka miesiecy:) teraz chyba nie ma potrzeby:) a poza tym juz gdzies na forum jest temat o wyprawce wiec poszukaj;)

Gość jas i małgosia
Jeżeli chodzi o ubranka to na początek zainwestuj w pajace, pajace i jeszcze raz pajace. Sa one najwygodniejsze. Jeżeli przyjdzie Ci ochota na kupowanie bluzeczek, sweterków, jeansów ogranicz sie do 1 góra 2 sztuk, bedą potrzebne jak bedziesz gdzieś wychodziła i bedziesz chciał ze by dziecko fajnie wyglądało. A w domy bedą Ci potrzebne pajace no i jak urodzisz w lato to body.

kobietki, było masa tematów o wyprawkach. Mamy pisały co zbędne a co potrzebne. Poszukajcie w wyszukiwarce

ja znalazłam gdzieś coś takiego, więc sobie to skopiowałam: 1. Do szpitala: DLA RODZICÓW: - dłuższy T-shirt do porodu - 2/3 koszule do karmienia - podpaski Bella duże / majtki jednorazowe - chłonne podkłady na łóżko - termometr - kubek, talerz, sztućce - woda niegazowana - coś lekkiego do jedzenia dla mamy: np. biszkopty, pieczywo chrupkie - kanapki dla męża - herbatki ekspersowe - buty do przebrania dla męża + T-shirt DLA DZIDZI: - pampersy - oliwka - chusteczki nawilżające 2. Zakupić do domu: - 4/5 par śpiochów r.56 - 4/5 kaftaników r.56 - czapeczki bawełniane 2/3 - rożek (mięki jest lepszy) - mydło do mycia dziecka (lepsze niż płyn) - oliwka - krem do pupy - spirytus 70-75% - patyczki kosmetyczne - płatki kosmetyczne - gruszka - mięka szczotka do czesania - nożyczki 3. PIELĘGNACJA: - paznokcie obcinamy gdy dziecko śpi - dziecko kąpiemy codziennie - woda temp. 36-37 stopni - jeśli boimi się, że dziecko może w wannie się ślizgać na spód dajemy pieluche - w wannie powinno znajdować się nie więcej jak 1/3 wody - buźki nie myjemy w wannie! - staramy się kąpać o stałej porze Po kąpieli kładziemy dziecko na ręcznik (najlepiej by pod pupe podłożyć pieluche gdyż dziecki często zaraz po kąpieli sikają): * kremujemy (najwięcej kremu dajemy na pupe) * ubieramy * robimy pępuszek * myjemy buźke przegotowaną wodą - najlepiej obmywamy płatkami kosmetycznymi = Pieluchy zmieniamy - 10/12 razy na dobę = Oczka - jeśli ropieją, przemywamy solą fizjologiczną = Gruszka - przed włożeniem do noska - natłuszczamy ją = Gdy dzidzia ma ciemieniuche: smarujemy główkę oliwką, po ok. 2/3 godz. wyczesujemy mięką szczotką. Robimy to nawet jeśli dzidzia jest łysa. = Uszka - czyścimy rombkiem pieluchy, nigdy patyczkami! 4. Nadmiar pokarmu: a. wymasować pierś pod ciepłym prysznicem b. nakarmić dziecko (na nasze żądanie) lub odciągnąć pokarm c. pierś obłożyć lodem lub białą kapustą (myjemy liścia, tłuczemy go wałkiem i przykłądamy). 5. Skala Abgar = 10 pkt. a. kolor skóry 0-2pkt. b. napięcie mięśniowe 0-2pkt. c. reakcja na cewnik 0-2pkt. d. akcja serca 0-2pkt. e. oddech 0-2pkt. W 7 dobie życia dziecko powraca do wagi porodowej.

Gość kasiulenkaolenka
myslicie ze 1500 zł starczy na wyprawke dla dziecka?

łóżeczko, materac, pościel - wystarczy prześcieradło (2szt.) i kołderka, przewijak na łóżeczko - przydaje się bardzo, wanienka, ręcznik (2szt.) (z kapturkiem lub bez - zwykłe, średnio duże), kocyk gruby i cienki polarkowy), pieluszki tetrowe - na początku mało potrzebne, potem się przydają - ja mam 10szt.), pieluszki flanelowe - 2-3szt. - kładziesz na kocyk, i dziecko można już położyć wszędzie, termometr do wanienki - zbędny, termometr do mierzenia temperatury, pałeczki kosmetyczne (do uszków i do przemywania pępka), waciki do mycia twarzy, chusteczki nawilżane w pudełku (wymienia się później tylko wkład), pampersy 1 - 1-2op., krem na odparzenia lub zasypka - ja używam zasypki; płyn do kąpieli, mydełko - zbędne, gąbki do wanienek - siedlisko bakterii, to samo myjki! Lepsza jest pieluszka tetrowa położona na dno wanienki. 2-3 szt.koszulki - tylko na początku, bo dzieci są przeważnie podwójnie pieluchowane, więc trzeba już wkładać body; 5-6 body z długim rękawem (56 i 62 rozmiar - moja wyglądała jak sierota w 62, kupiłam jej zaraz po porodzie parę sztuk malusich), 5-6 szt. body z krótkim rękawkiem (pod pajacyk na noc lub w czasie dnia), 5-6 pajacyków - u mnie jako piżamka; używałam śpiochów bardzo krótko może miesiąc (najlepsze są bez stopek, bo dłużej służą), potem nakładałam body z długim rękawem i półśpioszki lub spodenki (dresiki - masa teraz tego. Wygodnie przewijać). Wszelkiej maści bluzy - na zimę mało przydatne, u mnie sprawdziły się na jesieni (była bardzo ciepła)... na spacer zimą nakładam body z długim rękawem, ciepłe spodenki, szaliczek, czapka, śpiwór i zawijam w kocyk. jeansy - głupota - moje dziecko w nich szaleje z nerwów.

a jeszcze szczoteczka do włosów, obcinacz do paznokci, gruszka - mi się przydało. Nie kupujcie kremów nawilżających dla noworodków - nie potrzeba. Położna mi powiedziała, ze pierwsze tygodnie należy kąpać w czystej wodzie.

Gość Aśka1989k
To zależy bo mój wózek kosztowal 1200 zl. Zalezy czy chcesz ubranka nowe czy używane, czy ktoś ci da troche rzeczy, jakie chcesz lożeczko i tym podobne..

Gość Aśka1989k
Ja kąpię w mydelku bambino a zawsze po kąpieli calą malą smaruje oliwką. To wystarczająco nawilża.

a rożek - przydaje się młodym mamom. dzieciaczki są strasznie wiotkie i wydają się być kruche - w rożku super się nosi, karmi, dziecko po powrocie ze szpitala może w nim spać (jest mu wygodnie i cieplutko).. potem służył mi jako kołderka na wyjazdy ;)

a jeśli chodzi o koszty - nie da się wyliczyć. Trzeba zbierać ciuszki od połowy ciąży (uniwersalne kolory). Ja tak robiłam i nie odczułam nawet, jak uzbierałam całą szafę kreacji ;) Duże rzeczy kupowałam na końcu - wanienka, materac, łóżeczko - bo dużo miejsca zajmuje. Na koniec równiez kosmetyki.

Dziewczyny, ja naprawde nie chce sie czepiac, ale tu codziennie pojawia sie taki topik :o Autorko, skorzystaj z wyszukiwarki, a znajdziesz dziesiatki tematow na ten temat. Nie widze sensu ciagniecia tego samego tematu na nowo po raz kolejny.

Gość fdnbsgujur
dziecka nie kąpie się codziennie !!!!!!!!!!1 barany