Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cozriob

ciąża a początek pracy

Polecane posty

Gość cozriob

Witam, mam taki problem :( Od stycznia pracuję (jest to moja pierwsza praca), dostałam umowę na okres próbny, do końca marca. Dzisiaj dowiedziałam się, że jestem w ciąży i co mam zrobić? Powiedzieć pracodawcy czy poczekać?

Gość cozriob
A jak mi przedłuży to kiedy powiedzieć? Wogle będą należeć mi się jakieś pieniądze? bo jak poszłam na zwolnienie z powodu przeziębienia to kierowniczka powiedziała, że nie mam żadnego funduszu zdrowotnego i bym dostała małą wypłatę więc albo mam odpracować te dni lub wypisze mi zwolnienie

Gość cozriob
nie zwolnienie tylko urlop - sorki

cozriob mi się wydaje że jeżli masz już umowę o pracę a nie np. na zlecenie to pracodawca mimo że już się dowie że jesteś w ciąży to i tak nie może Cię zwolnić, bo coś mi się wydaje że kobiety w ciąży są chronione takim prawem i nie można ich zwalniać. Gratuluje dzidzi :) pozdrawiam :)

W przypadku umowy kończącej się przed ukończeniem przez kobietę pierwszego trymestru, czyli 12go tygodnia ciąży (zaświadczenei od lekarza) - pracodawca może takowej nie przedłużać bez względu na ciążę. W takiej sytuacji najbezpieczniej jest nie mwić pracodawcy o ciąży licząc na ewentualne przedłużenie umowy.Możesz także iść na zwolnienie (nie zachęcam - przedstawiam możliwość), jednak musi być ciągłość, byś otrzymywała świadczenia.jeśli pierwszy trymestr (12 tygodni) kończy się zanim wygasa umowa - pracodawca ma obowiązek przedłużyć ją do końca Twojej ciąży.

Jeszcze jedna istotne kawestia. Dotyczy końca umowy po 12tym tygodniu ciaży. Zwróć uwagę jaki termin wypowiedzenia obowiązuje pracodawcę bo jeśli powiesz na początku drugiego miesiąca a umowa obejmuje dwutygodniowy okres wypowiedzenia, to możesz zostać zwolniona.

Gość panna w białym kasku
nie mów nic, póki nie dostaniesz umowy pod koniec marca :P. A potem idź do lekarza i sru na L4 :classic_cool:

Gość dziwnyy jest ten swiat
a niby czemu ma isc na l4 jesli juz bedzie bezpieczna? wlasnie przez takie jak ty i tego typu rady kobiety ciezarne wylatuja gdy tylko pracodawca znajdzie luke.. srasz sobie do gniazda kolezanko...

Mam pytanie jeżeli jestem w ciąży w 24 tygodniu a dostałam umowę o pracę na czas nieokreślony miesiąc temu to czy pracodawca może mnie zwolnić bo zaszłam w ciążę przed podpisaniem umowy???