Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Elizaaaa

Hmm jak to jest?

Polecane posty

Gość Elizaaaa

Jeśli zaczne rodzic, a nie bede wtedy ubezpieczona to należy mi się poród i połóg bez rzadnych kosztów??Miała już któras tak z dziewczyn. Jestem chwilowo nie ubezpieczona, i dokładnie nie wiem kiedy bede, prawdopodobnie za miesiąc, ale nigdy nic nie wiadomo, i jak bym zaczeła rodzić a bym jeszcze nie była ubezpieczona to czy należy sie darmowa opieka czy za wszystko sie płaci?

Gość nawet nie wyobrazam
jesli nie masz ubezpieczenia to sie zarejestruj w posredniaku, bo inaczej wezma Cie do szpitala, bo musza, ale na koniec wystawia sliczna fakturke :/

Gość Elizaaaa
Właśnie tylko jak oni zobaczą że mam pokaźny brzuszek to mnie nie zarejestruja bo stwierdzą że kobieta w ciąży nie jest zdolna do pracy- tak już poradziła mi tutaj jedna z dziewczyn

Gość nawet nie wyobrazam
hmmm w sumie tak :/ a czemu dopiero za miesiac bedziesz miala ubezpieczenie? Nie da sie tego jakos przesunac? Probowalas sie zarejestrowac? Moze jakos Cie zarejestruja :)

Gość Elizaaaa
Niby dopiero za miesiąc, ale nie wiem czy to tez bedzie za miesiąc. Mąż zmienił prace na lepszą i pracodawca powiedział że zarejestruje go dopiero za miesiąć, ale już miesiąc temu tak mówił że za miesiąć, a tu już ten miesiąć minoł i mówi że za miesiąc. Oczywiscie Mąż sie nie chce kłucić bo to nap[rawde dobra praca i ładnie płatna więcchce poczekać.

Gość Elizaaaa
eh troche pomieszałam ale może zrozumiesz?

Gość ccc - to dla mnie
ale idziesz do PUP i muszą cię ubezpieczyć ,nie ma że boli !!!! Walcz o swoje prawo !!

Gość Elizaaaa
Spróbuje sie zarejestrować. Tylko właśnie chciałam wiedzieć jak to jest czy jakaś dziewczyna tutaj przy porodzie nie miała ubezp a za darmo wszystko miała. Wszędzie w tv w gazetach piszą że kobiecie w ciąży należy się darmowa opieka w szpitalu, ale ciekawe jak to sie w praktyce stosuje.

Gość now u c now u dont
musza cie ubezpieczyc nawet jak sie u nich pojawisz z duzym brzuchem, nie moga odmowic. masz prawo do bezplatnej opieki lekarskiej i koniec. idz do PUP koniecznie i nie sluchaj rad kolezanki - ktora chyba nie wie do konca, co mowi.

Gość now u c now u dont
ja musialam miec przy sobie ksiazeczke ubezpieczeniowa. nie wiem jak to jest z tymi ciezarnymi, ale normalnie daja kilka dni na doniesienie dokumentow, a potem dostajesz fakture - i to nie bedzie kwota rzedu 100zl.

Gość nawet nie wyobrazam
do tej nade mna :) jesli mowisz, o mnie, ze nie do konca wiem co mowie, to sie mylisz :P albo nie umiesz czytac ze zrozumieniem :P Ja w UP rejestrowalam sie w 29 tc (w pierwszej ciazy) ale mi jeszcze wtedy brzucha nie bylo widac, moze delikatnie, dlatego nie wiem jak to jest, jak sie jest w koncowce ciazy. Ciezarnej nalezy sie wszystko w szpitalu za darmo JESLI JEST UBEZPIECZONA! A PUP nie ma obowiazku rejestracji ciezarnej kobiety tylko dlatego, zeby jej porod byl darmowy, dlatego pisze, zeby lepiej sprobowac, bo moze okaze sie, ze Cie zarejestruja i nie bedziesz musiala sie denerwowac :)

Gość
Jest taka ustawa mówiąca o tym, że kobietom w ciąży i w czasie połogu należy się bezpłatna opieka zdrowotna, podobnie jak wszystkim dzieciom w naszym kraju. O ile nie jest to jakaś prywatna klinika, mająca umowę z NFZ, to w każdym publicznym szpitalu przyjmuja kobietę do porodu. Zdarza się, że szpital wystawi rachunek, szukając frajerów, którzy zapłacą. Ale wtedy idziesz z tym do NFZ i wyjasniasz, powołując się na ustawę. Niemniej, nawet w NFZ zalecają wszelkimi sposobami zdobyć ubezpieczenie, co oczywiście jest tylko ich zaleceniem, bo jesli już go nie masz to zgodnie w prawem i tak należy Ci się bezpłatna opieka.

I kalinka ma rację. Tylko,że oczywiście dla szpitala jest łatwiej w rozliczeniach, żebyś była gdziekolwiek ubezpieczona, bo szybciej dostaną pieniądze z NFZ. Jednak przy rozliczeniu, poza ubezpieczonymi, jak wyżej wspomniała koleżanka, bezpłatna opieka przysługuje ciężarnym, w połogu i dzieciom do 18 r.ż.

Gość now u c now u dont
do tej pode mna - piszac "kolezanka" mialam na mysli kolezanke autorki, o ktorej pisze temacie. trzeba czytac ze zrozumieniem. to tyle.