Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość uchylam rombka sukienki

Za tydzień organizuję pierwszy obiad dla teściów proszę o rady dotyczące menu

Polecane posty

Gość ja też jestem początkującą
kucharką. A podałabym: 1 danie: rosół, flaki albo zupa meksykańska 2 danie: schabowe w cieście ziołowym albo devolaje w cieście ziołowym (PYCHA), a robi się tak: kotleta schabowego tłuczesz na cienko, wcierasz w każdy plaster trochę przyprawy do mięsa i pieprzu ziołowego, następnie przygotowywujesz masę (2 jajka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżka świeżego koperku, łyżka świeżej pietruszki, łyżka tymianku, trochę soli) i obtaczasz w tym te schabowe i smażysz), a devolaje to tak, że ciasto te same, bierzesz piersi z kurczaka i rozcinasz na plastry, lekko rozbijasz, wcierasz przyprawę z obu stron (do kurczaka) i wkładasz do środka - kawałek szynki, ser, paprykę i ogórka, zawijasz, obtaczasz i smażysz. Gotowe i szybko się robi, a przede wszystkim smaczne. 3 deser - szarlotka z lodami! PYCHA. Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Dobre są piersi z kurczaka w panierce z krakersów: 2 pojedyncze piersi z kurczaka (może byc wiecej) Paczka dużych krakersów Maślanka Przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka, zioła prowansalskie Pierś kroimy na pół, myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy (na sitku np.) Maślankę wlewamy do miski, dodajemy przyprawy ( dajemy ich sporo), wrzucamy piersi i odstawiamy na 2-3 godziny. Krakersy rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków i po upływie 2-3 godzin posypujemy nimi kurczaka. Pieczemy 20 minut w temp. 200 stopni.

najlepszy rosół od zarania dziejów robi sie z trzech gatunków iesa z drobiowego,wieprzowego(szponder) i wołowiny na samej wieprzowinie bedzie wywarem wieprzowym a nie rosołem ;)

Zapomniałam o sałatce. Podałabym do tego sałatkę ze świeżych warzyw. Dajesz 2 pomidory, ogórka świeżego, paprykę czerwona i zieloną, cebulę, kapustę pekińską, kukurydzę i kroisz wszystko w kostke, skrapiasz sokiem z cytryny.. GOTOWE i bardzo DOBRE!

3 deser - szarlotka z lodami! PYCHA. popieram ciepła szrlotka plus lody i bita smietana

nie wiem jak Wam ale dla mnie pomidor i ogorek o tej porze roku nie smakuje wcale. Wszystko takie bez smaku tylko pelno wody, papryka zreszta tez jest niedobra.

Gość paprotka___
Ktoś zaproponował panierkę z krakersów do kotletów. Ja jadłam kiedyś kotlety w panierce z sezamu zamiast tartej bułki, też pyszne! Bardzo niewielki wkład pracy, a danie jest wykwintne i przepyszne!

Gość vcbcv bncg
"flaszki nie podam ale wino , białe, wytrawne, do murzynka potem kawka lub herbatka" wytrawne wino do murzynka? nie bardzo :P do drugiego dania tak do murzynka jesli juz to slodkie jakies

zupa-krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym rolada z piersi z indyka+ziemniaczki+surówka z pekinki galaretka z owocami i bita śmietana:D

Gość dzadzudzi
ja nie jestem dobra w gotowaniu, ale czegoś takiego na niedzielny obiad z teściami bym nie podała :O śledzik z ziemniaczkami dobry, ale może nie akurat na tą okazję. Ja bym zrobila zupę szpinakową albo szpinakowo-serową, ewentualnie meksykańską czy jakąś bardziej klasyczną np. pieczarkową (krem z pieczarek, mniam), jak sie upierasz na rosół to niech będzie, ale nie wieprzowo-cielęcy! toż to będzie tłuste jak cholera... drobiowy albo cielęcy, tylko nie wieprzowy... a co do drugiego dania to stawiałabym na klasykę, czyli ziemniaki/puree/ryż + mięsko + surówka. No chyba, że twoi teściowie nie są bardzo tradycyjni to np. lasagne, spagetti, kurczak w sosie słodko kwaśnym (polecam!), tyle że to do rosołu średnio pasuje. A na deser jakieś ciasto, np. czekoladowe czy jakieś inne, które lubisz. Albo sernik na zimno, lody z owocami i polewą...możliwości jest mnóstwo. Tylko nie ryż z dżemem :O do picia proponowałabym mimo wszystko sok/kompot, a deser podać troszkę później z dobrą kawką :)

Gość kurczak albo schabowe
a co to zupa czosnkowa??????:-O

Gość oijuohuihgyu
trutke na szczury

Gość dzadzudzi
trzydziestolatka, podaj przepis na tą zupę czosnkową, uwielbiam czosnek, chętnie sprobuję :)

Zupa czosnkowa to rewelacyjna zupa :) generalnie zupa krem na duszonej i zmiksowanej wloszczyznie, z cebulka, duza iloscia czosnku oraz koncentratem pomidorowym (oryginalny przepis byl inny, ale ja zawsze musze cos zmienic). Na szczescie wszyscy zainteresowani uwielbiaja czosnek :P

To bylo jakos tak - peczek tak zwanej wloszczyzny (marchewka, por, seler) drobno pokroic, podsmazyc na patelni wraz z cebula (ja dodaje pieczarki), a kiedy sie zarumieni, dolac - w oryginale "zupy miso" - ja po prostu robilam wywar na ziolach i kotletach sojowych + odrobina koncentratu pomidorowego, gotowalam je osobno w garnku i dolewalam pare lyzek. Poza tym trzeba dodac czosnek - w oryginale 3 zabki (i bez przecieru pomidorowego :P) - ja dodaje cala glowke :) czosnek mozna dodac na poczatku, tylko uwazac, zeby go nie podpiec, bo bedzie twardy i gorzki, albo do duszenia. No wiec dusi sie kwadrans albo cos, wlewa do reszty zupy w garze, miksuje, podaje na goraco z "grzankami" (kosteczki chleba podsmazone na patelni) Ma jeden mankament - jest troszke "tlusta" z powodu tej oliwy uzytej do smazenia Z ziol uzywam majeranek + tymianek + oregano + bazylia + czubryca + pieprz caly + lisc laurowy + chili Mozna tez dodac smietane, a jak ktos lubi zupe zrobic na trupie, np na boczku :P Mam nadzieje ze nic nie zapomnialam

Gość dzadzudzi
brzmi nieźle, muszę spróbować :D

ja nie czaję jak można zrobić wywar na kotletach sojowych ???

troszkę za dużo krytyki dla autorki, przecież dziewczyna się chce poradzić i mówi, że dopiero się uczy. Nie myśl za długo nad menu i nie wymyślaj, spotyka się 6 osób, nie każdy musi lubić jeść to samo więc staraj się być uniwersalna. Tak jak radzą dziewczyny wcześniej, schabowy, coś z drobiu, jakieś ciasto, i koniec. Ciasto jest wygodne bo kładziesz na talerz i jak ktoś ma ochotę to do kawki bierze kawałek. Nie każdy musi lubić słodycze. Myślę, że nie ma większego znaczenia jakie to będzie ciasto. Murzynek jest ok. Pytałaś o ziemniaczki pieczone. Kroisz ziemniaki na półksiężyce , wrzucasz do miseczki i dosypujesz gotową przyprawę do ziemniaków lub doprawiasz na oko, nie bój się przypraw, dodajesz oliwy, mieszasz, odstawiasz na chwilę aż przejdą. Rozkładasz na blasze i pieczesz do miękkości. Możesz też ziemniaki podgotować na półmiękko i wtedy posypać przyprawą, dodać oliwy, wymieszać i podpiec w piekarniku aż będą miękkie i rumiane. Ale zwykłe purre też jest w porządku;) Do surówki niedawałabym fety na Twoim miejscu, ma wyraźny smak i nie każdy ją lubi, lepiej coś z białej kapustki albo mizeria lub buraczki, to takie bardziej tradycyjne i uniwersalne. W trakcie oiadu być może poznasz gusta kulinarne teśció i na kolejny obiad będzie Ci już łatwiej. A co do mięska, to może devolaj? filet z kurczaka rozbijasz doprawiasz wkładasz plaster sera albo pieczarki posmazone z cebulką, zawijasz i wrzucasz w panierce na głęboki tłuszcz. Lepiej jak będą mniejsza devolaje i cienkie, wtedy nie ma ryzyka że się nie dosmażą w środku;)

Gość mijan
oj ten makaron mi sie podoba - dzieki za fajny pomysl z owocami morza :)

Ja np bardzo lubię sos czosnkowy :-)

Z wegeterianskich (znow czosnek i cebula): papryki nadziewane ryzem z : cebulka smazona + ser zolty (najlepiej topiony wedzony) + czosnek + tymianek + troche smietany + pieprz (+ ew. dla miesojadow skwarki z boczku) + jesli ktos chce, kawaleczki suszonych grzybow Z bardzo prostych i srednio eleganckich: nalesniki (do ciasta dajemy ziola, np. majeranek, tymianek, kolendre, czosnek suszony, papryke) z jakas kielbaska owinieta w ser zolty) - zapiec w piekarniku, polac ketchupem / sosem pomidorowym Ja jadlam z parowkami sojowymi :P Pewnie bylyby tez dobre z nastepujacym nadzieniem: boczkiem, pieczarkami i kilkoma rodzajami sera, np. camembert + jakis zolty latwo rozpuszczalny :P Ja jestem malo elegancka i leniwa, wiec gosci racze takimi pierdolami :P