Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość uchylam rombka sukienki

Za tydzień organizuję pierwszy obiad dla teściów proszę o rady dotyczące menu

Polecane posty

za tydzień , w niedzielę postanowiłam zaprosić teściow i rodziców na obiad, na razie mam w planach takie menu: 1 danie - rosół wieprzowo-cielęcy z makaronem 2 danie - śledzie w śmietanie z ziemniakami deser - ryż na słodko (ze śmietaną i dżemem) kawa/herbata proszę o sugestie :)

Gość przedziwny zestaw
sledzie w smietanie to rozumiem, ze na sledzika? ale nie moga byc na drugie w obiedzie, bo zimne, tylko na przystawkę.

ale często widzę na blogach właśnie taką potrawę : sledzie z ziemniakami

Gość żenada roku
śledzie w śmietanie na niedzielny obiad?!?! pogieło cie? jakbym była twoja tesciowa to bym sie zniesmaczyła bo sledzie to do kolacji do zimnej płyty mozna podac a nie na obiad:o musi być konkretniee jakies miesko, ziemniaczki pieczone albo kopytka czy kluski i jakas kapustka albo sałatka(surówka)a nie śledzie

Gość wiedź z piekła rodem
no to masz już z tym menu przesrane

Gość żenada roku
a wogóle pomyśl sobie po rosole wpierdalać śledzie:o chcesz zeby wszyscy mieli problemy żołądkowe?

a jak się ziemniak piecze?

Gość to zamiast śledzi zrób kotlety
panierowane z ziemniakami i surówką lub karczek nadziewany...

Gość alina kutasiewicza
sledzi nie podawaj lepiej jakies dobre miesko...mzoe de wolaje z kurczaka..

Gość żenada roku
pieczone ziemniaczki możesz kupic gotowe w kształcie łódek, kulek lub zwykłych pokrojonych ziemniaków jak nie wiesz jak zrobic.... rozgrzewasz piekarnik i pieczesz tak jak podane na opakowaniu;) są pyszne do każdego mieska (najlepiej z sosem czosnkowym)

Gość ryz z dzemem
na deser ???? ale klasa

Gość kurczak albo schabowe
ale przeciez nie sledzie, cos ty:-O rosol a potem sledzie to jakos nie pasuje a kurczak,pieczen albo schabowe zawsze pasuja.

Gość 45667676
Mi też się nie podoba. Śledzie w śmietanie i na deser znowu śmietana? Nie za dużo tej smietany?? Rosół ok, na drugie lepiej jakiegoś kotleta, ziemniaki i buraczki np. albo pieczeń lub gulasz plus jakaś fajna surówka... na deser może ciasto??

sledzie n adrugie to porazka - popieram jak wyzej - jakies mieso do tego salatka, kopytka z sosem lub ziemniaki zamiekane nad rosolem tez bym sie zastanowila - rosol to danie, ktore pokolenie naszych rodzicow, czesto jada, wymysl jakas oryginalna zupe - np. cebulowo-serowa z 'chinskim' makaronem (taki ienki, bialy, zalewa sie go wrzatkiem, nie gotuje)

Gość szczaw
dam Ci radę: nigdy nie podawaj śledzia na obiad ani ryżu z dżemem na deser zwłaszcza na obiad dla teściów, bo bedziesz spalona!!!!! najlepiej podaj na drugie danie jakieś mięsko (karkóweczka, kotlet drobiowy lub schab, roladki z farszem), a na deser najlepiej ciasto typu szarlotka.Na pewno posmakuje:)

Gość 3 taka
jakbym była Twoją teściową to kazałabym Twojej mamie nauczyć Cię gotować i komponować posiłki !

Gość szczaw
no i oczywiście jakaś fajna suróweczka z kapusty pekińskiej lub buraczki czerwone

wg mnie rosól jest najbardziej odpowiedni, w naszej rodzinie to takie świąteczne danie, nie wyobrażam sobie podania jakiejś zupy cebulowej, tak jak i kopytka kopytka w niedzielę? nie bardzo :O ok, ze śledziami widzę, że kiepsko, a więc odpadają a tak w ogóle to nie krzyczcie na mnie, bo jestem początkującą kucharką :)

a co złego jest w ryżu ze śmietaną i dżemem??

Gość szaramara
A ja bym ci radzila z tych sledzi zrezygnowac. JEst takie danie, które mój tata czasem robi i jest pychotka. Nazywamy to podwójne schabowe. Trzeba utluc a schabowe i potem do srodka wlozyc papryke, pieczarki i ser. Potem takie cos zszywasz gruba nicia i smazysz (my nie dodajemy panierki tylko soli i pieprzu). Jak juz usmarzysz to te kotlety sie zlacza i mozesz wujac nitke. A jak nie jestes pewna czy sie w srodku usmazyly to wrzuc do piekarnika na chwile. DO tego podaj ziemniaki albo pieczone, albo puree i jakas surówke czy cos

Gość kurczak albo schabowe
co zlego z ryzem ze smietana i dzemem? nie kazdy lubi,ja n.p nienawidze:-O ciasto upieczone kazdy lubi wydaje mi sie. a poza tym rosol z makaronem,potem kartofle potem ryz = za duzo tego i nic nie pasuje:-O oraz 2 razy smietana... idz na kurs gotowania,sorki nie chce Cie obrazac. Zupek gotowych z torebeczki tez nie radze robic.Powinnas sama wszystko zrobic.

Gość szczaw
wiesz akurat ryż z dżemem to raczej nie jest ulubione danie mężczyzn (czytaj teściów, mężów, tatusiów), no chyba,że są wyjątki, ja sama nie przepadam za tym daniem,a w dodatku ze śmietaną i na deser? no nie raczej nie pasuje i nie wypada, teściowie mogą pomyśleć,ze poszłaś po najmniejszej linii oporu, gdy podasz im taki deser!

przeciez w wiekszosci domow po rosole są ziemniaki, nawet na weselach :O

Gość szczaw
ziemniaki tak, ale nikt nie podaje ich ze śledziami i jeszcze w śmietanie, ja zresztą nigdy takiej mieszanki niejadłam i nie brzmi to zbyt smakowicie!a jakiego miasta pochodzisz, tzn. gdzie podają takie dania?

Gość alina kutasiewicz
ale po rosole sledzie??sledzie to danie postne do tego ze smietana...na pewno nie nadaje sie na elegancki obiad jakim powinno byc przyjkecie tesciow.,zrob de vollaile z kurczaka z ziemniaczkami i surowka jakas dobrta a na deser jakies ciasto

Gość szczaw
a i jeszcze jedno do deseru podaje się kawę/herbatę więc sama pomyśl jak to smakuje ryż z dżemem popijany kawą?

Gość kurczak i schabowe
czy nie rozumiesz? w rosole makaron na drugie kartofle na deser ryz to sa wszystko dodatki do glownego dnia, je sie albo to albo to!Znam to ze owszem rosol z makaronem potem kartofle z czyms tam (napewno nie ze sledziem po rosole) ale przeciez nie na deser ryz! I smakowicie to wogole nie brzmi,niestety. Nie umiesz upiec jablecznika albo sernika?

z ciast dotychczas piekłam drożdżowe z kruszonką i murzynka z rodzynkami, może tego murzynka i poleję bitą śmietaną?? a pochodzę z terenów Wodzisławia, u nas to nie jest danie tradycyjne, śledź z ziemniakami, tylko często je widziałam w internecie

Gość szczaw
wpisz w google zestawy obiadowe przepisy i na pewno coś znajdziesz fajnego skoro jestes początkującą kucharką, posłuchaj naszych rad, a zobaczysz, bedzie dobrze.możesz zapytać męża co jego rodzice lubią jeść i co on sam lubi.Może ci ułatwi coś wybrać.powodzenia:)