Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bez_pseudonimu

Jak hamować na figurówkach?

Polecane posty

Gość bez_pseudonimu

Dziewczyny, które jeździcie na figurówkach powiedzcie, jak hamujecie! Ja próbowałam dwoma łyżwami na raz bokiem, takie agresywne hamowanie, ale do końca mi nie wychodzi... czy to może być dlatego, że łyżwy są za bardzo naostrzone... gdzieś wyczytałam, że lepiej się uczyć hamować na przytępionych. Może lepiej się na hokejówki przerzucić?

Gość bez_pseudonimu
moje zęby są za cenne, żeby je wykorzystywać w taki sposób :P szukam sposobu na SZYBKIE zatrzymanie się

Oj... wieki całe nie jeździłem na łyżwach... :P google i mamy... {Jak hamować na łyżwach? sob., 18/08/2007 - 02:26autor: Wielokropek Hamowanie sprawia dużo problemów początkującym, a jest dość przydatnym manewrem ;-) Mały podręcznik hamowania na łyżwach. Siła tarcia - to dzięki niej możemy zmniejszyć prędkość. Hamowanie na łyżwach to umiejętność zwiększenia tarcia wraz z zachowaniem równowagi. Kilka najpopularniejszych sposobów na hamowanie: hamowanie jedną łyżwą - tutaj przydatna jest umiejętność jazdy na jednej łyżwie, lewą nogę lekko zginamy w kolanie i jedziemy na jednej łyżwie, prawą nogą hamujemy układając płozę prostopadle do kierunku jazdy. nagły zwrot - wykonujemy taki ruch, aby obydwie łyżwy nagle zmieniły położenie względem jazdy o około 40 st. w prawo lub w lewo. Siła pędu sprawi, że nadal będziemy się poruszać do przodu, jednak przekrzywione łyżwy wywołają tarcie i zmniejszą prędkość z rozszerzonymi nogami - rozszerzamy lekko nogi i skręcamy łyżwy tak, aby ich przednia część była skierowana do środka, reszta ciała powinna w tym momencie zostać odchylona do tyłu, na tyle aby wyrównać się z siłą pędu. Powodzenia.} :P