Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Klaudik

Pierwsza wizyta u ginekologa - czy tak powinno byc?

Polecane posty

Gość mam pytanko koleżanki
a ile wyszło?

Gość czarno czarni
Usg to ultradźwięki a nie promienie rentgena :o One są obojętne dla organizmu.

jest prawo ze trzeba byc u lekarza przed 10tc, ale zniesli na 2 lata, ze wystarczy zasiwadczenie ze sie chociaz raz bylo u lekarza podczas bycia w ciazy. Wiec luzik co do tego :D

Gość Do ANNNNA
Co za bzdury wypsiujesz, usg niczego nie naswietla: "– Boją się, że ultradźwięki zaszkodzą zdrowiu ich dziecka. A niesłusznie. Badania ultrasonograficzne wykonuje się od ponad 30 lat. I do tej pory w literaturze medycznej nie pojawiły się informacje potwierdzające te podejrzenia. Tak dla przypomnienia, obraz USG uzyskuje się za pomocą niesłyszalnych fal dźwiękowych, a nie promieniowania, jak podczas badania rentgenowskiego. Uspokajam więc mamy i zachęcam do badania{" zrodlo http://polki.pl/rodzina_ciaza_artykul,10009073.html poczytaj sobie ciemniaku A co do wizyty autorko to tak wlasnie stwierdza sie ciaze, nie widze zadnych nieprawidlowosci, usg powinno byc ale jesli go nie ma w gabinecie to jak ma zrobic, zrob sobie morfologie i badanie ogolne moczu, powinnas tez miec karte ciazy jesli jest zalozona potem oddajesz ja przy porodzie, czasem lekarze nie zakladaja jej od razu ze wzgled na duza liczbe poronien do 12 tyg. a druga sprawa musiz nauczyc sie zadawac pytania! troche asertywnosci, nikt sie nie domysli czego ty nie wiesz i co bys chciala sie dowiedziec!

Gość Klaudik
Oj, wiem, ale chyba bylam tak zestresowana cala wizyta, badaniem itp. ze wszystko wylecialo mi z glowy :( na nastepny raz bede juz pamietac :P poza tym jesli chodzi o karte ciazy to w ogole nie mialam pojecia ze cos takiego sie zaklada i ze powinnam to dostac..

Wiat ja rowniez jestem pierwszy raz w ciazy, i takze chodze do panstwowego lekarza, na pierwszej wizycie mialam zrobione usg lekarz stwierdzil 5 tygodniowa ciaze, dostalam skiertowanie na morfologie, mocz glugoze i cos tam jeszcze ale nie pamietam a takze lekarz poniformowal mnie, abym zrobila badanie na okreslenie grupy krwi, a takze wypisal recepte z witaminami kolejna wizyte mialam za tydzien takze mialam robione usg i otrzymalam pierwsze zdjecie, wyniki moczu wyszly mi nie najlepiej takze dostalam jakies ziolowe tabletki na pozbycie sie bakterii. Załozona zostala karta ciazy Po dwoch tygodniach mialam kolejna wizyte a takze powtorzylam badanie moczu, lekarz pobral probke do cytologii i zrobil usg

NowaTu co Ty mówisz, jakto znieśli na 2 lata? od kiedy? słyszał ktoś jeszcze o tym? powiedzcie coś więcej

dziewczyny bez jaj napiszcie o co chodzi z tym becikowym bo już nic nie wiadomo. przed chwilą grozili, zę jak któraś nie będzie miała zaświadczenia najpóźniej w 10tyg. to becikowego nie dostanie a teraz co znów wymyślil?

http://dziecko.onet.pl/40991,0,0,znowu_nowe_becikowe_2010,artykul.html Tu stronka jeszcze przed obradami, potem juz tylko powiedzieli ze przyjmuja to na 2 lata. Zeby koniety mialy czas sie oswoic z chodzenie do gienia...

Gość Klaudik
Ja tez o tym slyszalam w telewizji, tylko nie bylam pewna czy juz to wprowadzili czy dopiero za jakis czas :P Podobno bylo to spowodowane tym ze wiele matek nie dostalo becikowego bo nie mialy zaswiadczenie od lekarza przed 10tc itp... ale czy juz to obowiazuje i cyz ktos to w ogole rozpatruje tego nie jestem pewna Kamis777: no wlasnie ja tak sobie wyobrazalam pierwsza wizyte, ale mi nie polecono zrobic zadnych badan, oprocz grupy krwi, wiec nie wiem. Mam nadzieje ze przy nastepnej wszystko sie wyjasni :)

Nowa Tu link się nie wyświetla. czyli co, do 2012 są takie zasady jak wcześniej, zę każda kobieta dostaje becikowe tak?

Trzeba zlikwidowac spacje... Becikowe dostanie sie na zasadzie pokazania zaswiadczenia od lekarza ze w okresie ciazy bylo sie pod opieka lekarza, nie wazne od ktorego tygodnia ciazy :)

Klaudik nie boj sie zadawac pytania lekarzowi to wkoncu on jest dla ciebie nie ty dla niego :)

to w sumie dobrze, ze to zniesili bo bardzo głupie to było:( przecież niektóre kobiety w 10 tc nie wiedzą jeszcze...a moze przez te 2 lata im przejdzie i zniosą to na zawsze, jak myślicie?:)

KOMIS podana strona nie istnieje...

KAMIS, sorka;)

Gość Do annnnnnna
Trzeba być ignorantem, żeby takie bzdury pleść, że USG uszkadza płód... Od kiedy fale dźwiękowe szkodzą? To nie rentgen!:) Czasem jak jedna z drugą coś palnie, to nie wiadomo.. śmiać się, czy płakać... :/

Klaudik--lekarz wylicza datę porodu z miesiączki i to jest normalne:) nie ma tu nic złego....usg-teoretycznie nie musi Ci zlecać bo powinno się je wykonac jeśli się nie mylę do11tc badania...hmmm...no cóż,raczej powinien zlecić...kartę ciąży koniecznie powinnaś dostać...

a na marginesie to może zmień lekarza--jeśli to możliwe...będzie prowadził Twoją ciążę przez następnych kilka miesięcy i fajnie abyś miała z nim dobry kontakt i aby wyjaśnił wszystko co Cię niepokoi