Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fd

MAMO,JAK ZMARL DZIADEK????co odpowiedziec?

Polecane posty

Gość fd

moj 5-cio letni syn ostatnio bez przerwy zadaje mi to pytanie.. moj tato zmarl 4 lata temu na raka..Maly nawet go nie pamieta... czytalam w necie by nie mowic dziuecku,ze ktos zmarl bo byl chory.. dla dziecka nie ma roznucy czy to rak czy kaszel...wiec wiadomo co sobie pomysli.. jak myslicie?jak rozmawiac z dzieckiem na ten tamat...co mowic?

Gość nie wiem jakiego jesteś
wyznania. Ja bym odpowiedziała ze dziadek zmarł i poszedł do nieba i teraz patrzy na małego z góry i sprawdza czy jest grzeczny. Na tym bym się skupiła a nie na medycznym opisie aktu zgonu.

Gość a ja bym próbowala wytłumaczyć
Może bez drastycznych szczegółów, bez zdjęć guzów nowotworowych, ale opowiedz mu trochę, że jest taka choroba, ktora polega na tworzeniu się w organizmie obcych, szkodliwych komorek, które psują działanie calego organizmu, i chociaż są różne sposoby walki z nimi, czasem nie udaje się wyleczyć osoby chorej na raka. Coś takiego, dziecka nie wolno ignorować, tylko można mu przecież udzielić prawdziwej odpowiedzi prostymi słowami.

Poiwedz że do dziadka przyszedł zły wirus, i nie udalo się go przegonic, wtedy dziadek umarł a teraz jest aniołem stróżem dla małego :)