Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość magda9512

zy powinnam się martwić? Dziecko wg USG jest o tydzień młodsze niż z OM

Polecane posty

Gość magda9512

Ostatnią @ miałam 27 grudnia. Wczoraj miałam pierwszą wizytę u gina i wynika z usg, że ciąża ma 7 tygodni i 2 dni, a ma na pewno dokładnie tydzień więcej. Czy pomiar usg ma jakąś tolerancję błędu? Czy to powód do niepokoju? martwię się bardzo, że coś jest nie tak:(

Gość dupa bobra
pomiar z usg jest bardziej wiarygodny niz obliczenie z miesiaczki

Gość magda9512
Czyli jednak jest powód by się martwić, bo ciąża na 100% jest starsza:( Co to może oznaczać?

Absolutnie nie!!!!!!!! Z usg beda ci rozne wyniki wychodzily podczas ciazy! Kieruj sie data OM plus minus 2 tzg! w pierwszej ciazy czasami wychodzilo mi ze dziecko glowke ma na 21 tydtien a cialko na 17.....tez sie martwilam, nie potrzebnie;) Mala urodzila sie zdrowa i proporcjonalna;)

Gość magda9512
Sprawdziłam usg z pierwszej ciąży i zgadzało mi się co do dnia. Wiem kiedy miałam owulację i wtedy i teraz. Monica----------> a pierwsze usg zgadzało się u Ciebie i pokrywało z dniem owulacji? czy nie wiesz kiedy dokładnie miałaś owulację?

Pierwszy porod idealnie pokryl sie z data z OM! Wedlug usg mialam przynajmnije 5 roznych dat!! Teraz mam ustalona date porodu wedlug usg, bo nie mialam okresu! I dupa....jestem 6 dni po terminie i nawet objaw porodu nie mam;)

Aha autorko! Tydzien to naprawde niewiele! I tak tylko 5 % porodow zdarza sie w terminie, dziecko przychodzi na swiat wtedy kiedy chce;)

masz identyczną sytuację jak u mnie, od początku ciąży dziecko jest mniejsze o tydzień na każdym jednym usg, lekarz(a właściwie dwóch lekarzy) powiedział, że zarodek długo się zagnieżdżał i dlatego ciąża faktycznie jest mniejsza, żaden powód do zmartwień u mnie to jeszcze tłumaczy jeden istotny element, robiłam sobie betahcg 10 dni po zapłodnieniu i wyszła mniej niż 1 co całkowicie wyklucza ciążę, pielęgniarka powiedziała "ciąży brak" a tu masz, dopiero 5 dni po dniu spodziewanej miesiączki na teście "sikanym" wyszła druga bledziutka kreseczka teraz mam 28 tydzień, wszystko jest w najlepszym porządku:) pozdrawiam

Moniva Ivancan tak, masz rację wyniki później mogą wychodzic różne - każde dziecko rośnie w swoim tempie, ale jeśli autorka topiku jest w 7 tyg to na tym etapie usg jest wiarygodne i pokazuje prawdziwy wiek ciąży

nie martw się 🌻 u mnie też z 1. usg tak wynika, w poprzedniej ciąży też tak było i wszystko w porządku, najważniejsze, by rozwijało się i rosło :) a tydzień rozbieżności? ot, po prostu tak bywa ;) wg mojego lekarza nie ma powodu do niepokoju, ciekawe, czego dowiem się w czwartek? (wg OM będzie 14tyg+1dzień, wg usg sprzed miesiąca 6dni mniej)

Gość magda9512
Problem w tym, że u mnie test wyszedł już 11 dni po owulacji więc nie ma mowy o pomyłce. W ogóle to teraz spojrzałam na to usg i zgłupiałam całkowicie, bo termin porodu to usg wyznacza aż na 12 dni później niż z OM??? Jak to możliwe skoro z usg wynika, że ciąża jest tylko tydzień młodsza? To znaczy, że ma trwać aż 41 tygodni????:O

Gość magda9512
A czy Wasi lekarze mówili cokolwiek na temat tego pierwszego usg? mówili, że coś się nie zgadza? Czy nie było problemu od początku z tymi rozbieżnościami?

nic się nie bój, a przede wszystkim nie panikuj, lekarz powiedział że wszystko dobrze? jeśli tak to nie masz się czym martwic

Gość magda9512
Nawet słowem nie wspomniał , że coś jest nie tak. Dzięki za słowo pocieszania:) Mam nadzieję, że jednak jest ok:)

popieram poprzedniczki- nie ma powodu do zmartwienia. nigdy nie wiesz ile czasu jajeczko wedrowalo do macicy i ile czasu sie zagniezdzalo. mam pytanie do Monica Ivancan- co lekarz mówil na te rozbieznosci w wymiarach dziecka? mam podobna sytuacje- główka na 19 tc ( tak jak powinno byc) tułów i inne wymiary tez w tych okolicach ( 18+3, 18+5) jedynie kosc udowa odstaje od normy, bo jest tylko na 17+3 tc :( czyli o poltora tygodnia za krótka w porównianiu do reszty ciałka. te usg robił mi gin którego nie lubie bo straszy ciezarne ( w trakcie badania stwierdziłze róznica wynosi 3 tyg, dopiero w wynikach sobie przeczytalam ze poltora), mój prowadzacy mówi ze nie ma sie czym martwic? czy na pewno?

Gość magda9512
tilli----------> nie ma najmniejszych powodów do zmartwienia:) Właśnie zerknęłam na usg połówkowe mojego synka i dwa pomiary są naprawdę rozbieżne w czasie: BPD 23w0d FL 21w4d a synek jest całkowicie zdrowy i proporcjonalny:) Zaś mojej koleżanki syn za każdym razem na usg miał nóżki "starsze" od reszty ciałka o 2 tygodnie, a dziś jest zdrowym i normalnie zbudowanym 11-latkiem;) Na Twoim miejscu nie martwiłabym się, bo na pewno wszystko jest ok:)

tilli nie masz sie czym martwic:) Moja siostra tez na poczatkz miala rozne wymiary dziecka, podobnie jak ja:) A dziecko rowniez zdrowe!!! Naprawde wszystko sie wyrowna;)

Gość Mamusia synusiaaaa ....
Mój maluszek od samego początku na USG jest tygodnie większy :) Będzie kawał chłopaaaa :D NIe ma co się martwić :)

Gość trtr
Kiedyś nie było USG i nie świrowano tak z tymi wymiarami. Ja też trochę się martwiłam (no bo to jednak siada na psychę jak coś jest wpisane niepokojącego w opis USG) bo dziecko było za małe (o dwa tygodnie) względem jakichś tam terminów i niektórzy lekarze mnie dopytywali o to czy owo. Jednak ten który ciążę prowadził, mądry człowiek, po prostu powiedział że to chyba dobrze że dziekco najpewniej nieurodzi się wielkie, zresztą że sama przecież ogromna nie jestem. No i urodziła się zdrowa dziewczynka, z masą ciała 2410, i bardzo szybko nadrobiła ten "niedobór". I tylko śmieję się w duchu gdy czasem jakiś lekarz spyta czy paliłam w ciąży że córcia taka drobna się urodziła (nie, nie paliłam). Jakby należało dążyć do tych pięciokilogramowych ofiar McDonaldsa, rozrywających matki w czasie porodu... Magda, nie przejmuj się! :D

Gość trtr
(U nas ta rozbieżność trochę rosła i zawsze byla wzmianka że nie znaleziono przyczyny rozbieżności.)

Gość mamulka bambulka
trtr obawiam sie, ze 5 kg dzeici nie zawsze sa skutkiem obzerania sie matek w trakcie trwania ciazy mcdonaldem;) niestety sprawa tkwi bardzo, bardzo gleboko....w genach:D

Nie martw się magda. Ja jestem po 2 ciążach, w obu miałam rozbieżności do 2 tygodni. Przy drugiej lekarze i ja panikowaliśmy bo przeszłam ospę w 17tc. Chodziłam na usg co 2-3 tyg do końca ciąży. Najważniejsze jest sprawdzanie przy kolejnych usg czy dziecko rośnie proporcjonalnie. Jeśli tak to nie ma się co obawiać. Może po prostu będzie mniejsze - moje szkraby miały poniżej 3 kg. przed ostatnim porodem na ostatnim usg (wg obliczeń tydzień przed terminem) przesunięto mi poród o 3 tyg, bo niby tak wychodziło z usg a ja i tak urodziłam za tydzień.

Gość leolcia
mi na jednym USG wyszlo, ze glowka jest w 19 tyg a reszta cialka w 18 (tzn. ze wielkosc roznych czesci ciala odpowiadla 18-temu tyg a glowka 19-temu). Jak zapytalam lekarza czy OK, to powiedzial ze to jest zupelnie normalne. Ze jak jest grubo ponad 2 tygodnie, to wtedy juz nie jest OK. Ale takie odchylenie, to wogole nie ma znaczenia. Przy nastepnym badaniu wszysto sie wyrownalo. Wiec nie ma sie czym przejmowac.

Gość tak wszystko ok ale Wy podajec
ie tutaj wymiary dzieci z późniejszych usg, gdzie normą są rozbieżności w wielkości główki, brzuszka czy nóżek co do wieku faktycznego dziecka a tu chodzi o pierwsze usg, które określa wielkość czyli czas trwania ciąży

moje pierwsze usg wyszlo ze bede rodzic 6 maja, jezeli mialabym sie sugerowac usg tym ci zrobili mi tydzien temu to znaczyloby ze urodze 3 tygodnie pozniej, bardzo sie martwie, tym bardziej ze rozbieznosc miedzy brzuszkiem a reszta ciala zdarza sie czesto, ale tak jak ja mam, czyli ze caly dzidzius wyglada na 3 tygodnie za wczesnie zdarza sie zadko.

termin z usg 1 tez mi sie nie zgadzal o tydzien, nie masz sie o co martwic, tak czasem jest, poprostu moglo pozniej dojsc do zapolodnienia. Nic sie nie dzieje. Mi z miesiaczki wychodzilo ze urodze 2 maja, a z usg ze 6 :)

Gość Paniko
a czy którakolwiek z was urodziła idealnie w terminie? Podobno tylko 5% kobiet rodzi właśnie idealnie w terminie

Gość dziuuunia
ja urodziłam idealnie w terminie, ale w temacie nie chodzi o termin porodu, a o długość życia płodu

Gość ale co to za roznica
Bo nie rozumiem. czy to takie wazne? kiedys nie bylo USG i tp. i dzieci sie rodzilo i nikt sobie takimi detalami glowy nie zaprzatal. dajcie spokoj.