Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama zamotana

wielojezyczne dzieciaki

Polecane posty

Gość karguliczka123
jak dzieciak skończy 5 moze 6 lat porozdziela sobie te języki:) nie martw się:)moje powory mieszały do szóstych urodzin:)

Hej:-) Ja na stale mieszkam w Turcji ( rodze za 12 dni) i tez czeka mnie wychowywanie corki w 2 jezykach. Choc na codzien uzywam tureckiego to planuje rozmawiac z corka tylko po polsku. Znam bardzo duzo mieszanych par i ich dzieciaki na prawde fantastycznie sobie radza:-) Najciekawszy przypadek to malzenstwo portugalsko-polskie. Dzieci rozmawiaja z mama po polsku, z tata poportugalsku, w szkole po turecku. Rodzice rozmawiaja ze soba tylko po angielsku, wiec sila rzeczy dzieciaki nauczyly sie czwartego jezyka. Jesli chodzi o perski to jest dop przeskoczenia:-) Uczylam sie go na studiach, gdy juz przyzwyczaisz sie do alfabetu, to sama gramatyka jest calkiem latwa:-) Za to arabski byl moja zmora....

Gość mama zamotana
wikiniki postanowilismy wychowywac go pokazujac i to i to a zdecyduje sam, ja nie jestem mega religijna, maz nie jest mega religijny i jakos sie godzimy, zauwazylam nawet ze przy okazji namow tesciowej do modlenia maz zaprotestowal, ze ma malego zostawic w spokoju bo nasze postanowienie jest inne wiec chyba sie dogadalismy

Gość mama zamotana
karguliczka 123 a twoje maluchy jakie jezyki mieszaja ?:)

Gość mama zamotana
malina trzymamy kciuki za porod :) a rozumiem ze w turcji bedziesz rodzila ??

do jak mozna byc w mojej rodzinie na poczatku tez bylo gadanie,ze wywiezie do Iranu, ze nalozy czador , ze to i tamto, ze bede muzulmanka i poki co nic sie nie sprawdzilo. Wiekszos imigrantow nie po to ucieka ze swoich krajow aby zyc tak samo w nowym kraju. Poza tym kazdy facet jest inny. Ja znam dobrych Iranczykow jak i tych ktorych sama bym do kopalni i zatopila. A religia zawsze lepiej wszystko obgadac przed ewentualnym slubem (ale to juz na pozniej propozycja). Zobacz co on wie o Islamie, czy sam sie modli, jak sam mowi o innych kobietach, o swojej mamie. I jesli zdecydujesz sie to musisz byc silna mimo wszystko :)

mama zamotana: bardzo dobrze ,ze stoicie przy swoim i nie poddajecie sie presji otoczenia.Wasze rozwiazanie tej kwestii wydaje sie najbardziej racjonalne,gratuluje zdrowego podejscia do sprawy:)

Gość mama zamotana
dziewczyny ja na dzisiaj uciekam, poniewaz w nocy jade po moich rodzicow na lotnisko, musze sie uszykowac i odpoczac chwile bo do pokonania 550 km, zajrze do was w jutro po powrocie, fajnie sie gada moze tu zostaniemy na dluzej ??? pozdrowionka

Malina mowisz perski latwy ;) zapewne jak sie ma dobrego nauczyciela to tak. Ja niestety mam leniwego meza :( ale juz za miesiac Iran wiec stawiam, ze bede musiala tam mowic po persku. A porodu szybkiego i w miare bezbolesnego zycze :) imie tureckie czy polskie?

jak mozna byc - odpowiem na Twoje pytanie. My poznalismy sie w Turcji, podczas mojego stypendium naukowego. Na poczatku rodzice podchodzili do tego zwiazku z rezerwa ( wiem, ze w Niemczech prawdopodobnie podejscie do takich zwiazkow jest znacznie gorsze i rozumiem powod). W naszym zwiazku nie ma roznic kulturowych i religijnych - rodzina meza nie praktykuje Islamu. Bralismy slub koscielny w Polsce. Jestemy razem juz 8 lat, wiec nie mam zadnych watpliwosci co do naszego zwiazku. Znam jednak dziewczyny, ktore po wakacyjnych milosciach dawaly sie zbajerowac tutejszym podrywaczom, niektore znajomosci konczyly sie slubem...i zaraz potem szybkim rozwodem. p latach spedzonych w Turcji wiem, ze nie zdecydowalabym sie na zycie w tradycyjnej i REIGIJNEJ rodzinie muzulmanskiej. Jestem pelna tolerancji, ale sama nie ptrafilabym zyc w taki sposob.

Gość jak mozna byc
Dzeiekuje za wytlumaczenie i naprawde bardzo podziwiam Was. Tak macie racje trzeba byc silnym. No to chyba dam mu szanse:-)

Gość karguliczka123
ja urodiłam się w Moskwie ale jak skończyłam lat 5 przeprowadziliśmy się do Polski:)mąż Anglik.Od 10 lat mieszkamy w Norwegii

Imie miedzynarodowe:-) Melisa:-) Porod raczej bedzie troche bolezny, bo to CC, ale jestem dobrej mysli:-) Wracajac do perskiego - faktycznie mialam swietna nauczycielke.

Gość jak mozna byc
Malina, jak myslisz dlaczego w Niemczech tak ludzie reaguja i tu mowie o Niemcach nie o Polakach.Nie rozumiem tego!Idziesz z mezczyzna ulica to omalo Cie nie wyzwa od najgorszych:-(

Karguliczka to wspaniale, nie przeczytalam wczesniej,a czy mowisz do dziei po rosyjsku? Malina widze ze studiowalas jakas orientalistyke? zazdroszcze :)

Gość mama zamotana
jak mozna byc bo w europie niestety duza czesc arabow to faktycznie ten najgorszy sort, niestety musze to powiedziec wczesniej mieszkalismy kilka lat w hiszpanii tez sie tam napatrzylam na arabow z bajki oczywiscie podkreslam duza czesc nie wszyscy

Gość karguliczka123
nasze dzieciaki były początkowo ogłupiałe,ja zresztą podobnie:)tak naprawdę to ja nawet nie potrafię powiedzieć jaki to mój rodzinny jezyk:(mój siedmioletni synek mowi,że jego ojczyzna i ojczysty jezyk to angielski i Anglia,piętnastoletnia córka,że Polska i polski:)

Nazilla - mieszkamy w stanach i w sumie to z hiszpanskim moj maly ma najmnijejsza stycznosc bo tylko tesciowa i pare osob z meza strony mowi do niego po hiszpansku. bardzo budujace to co pisala osoba wyzej ta co ma duze dzieci mojej kuzynki dzieciaki przyjechaly tutaj jak mialy 1,5 i 6 lat i po jakims czasie nie chcialy w ogole mowic po polsku pomimo ze wysylala ich do polskiej szkoly i w domu tylko polski mieli. teraz mowia po polsku chociaz brakuje im slow czasami i czasami odmieniaja smiesznie, no i akcent. dzieciaki innego kuzyna urodzily sie tutaj. rodzice polacy a dzieciaki nie mowia po polsku. rozumieja ale nie mowia. moze teraz zaczely ale pol roku temu mowily gorzej od mojego malego np. powtarzaly wyrazy cio -cia daj cia-sto. maja prawie 6 lat.ale oni zaczeli mowic jak mieli 4 lata (blizniaki). w ich przypadku to chyba wina ich mamy bo ona polka a im sama miesza i mowi niektore wyrazy po polsku inne po angielsku :O a co do pisowni to bede chciala go wyslac do polskiej szkoly (w weekendy maja klasy) mam nadzieje ze chociaz w podstawowym stopniu nauczy sie pisac i czytac.

Wydaje mi sie, ze maja dosc wszechobecnych Turkow. Turcy sa narodem kochajacym swoja kulture i nie poddajacym reformie w tym wzgledzie. Mysle, ze to bardzo dziala ludziom na nerwy. Dziewczyny z zakrytymi wlosami itp. Ja nawet w Turcji widze niechec jaka palaja "nowoczesni" Turcy w stosunku do tych z tradycyjnych rodzin. Sama czasem zloszcze sie na meza, ze komentuje w negatywny sposob zakryte kobiety, lub facetow wychodzacych z meczetu.

Gość karguliczka123
ja do swoich dzieci to mowię różnie.jak jesteśmy w domu to w większości po polsku,po rosyjsku dla przypomnienia:)z mężem to też raczej po angielsku.Ja to nawet juz myślę w kilku językach:(a zawsze chciałam być sklepową w supermarkecie:)Mowiłabym jednym językiem i miałabym spokój:)a tu życie jakoś tak się poukładało wielojęzycznie

Podpisze sie tez pod stwierdzeniem, ze niestety wielu Turkow przebywajacych na emigracji w Europie to ludzie, ktorym udalo sie wyrwac z wiosek na wschodzie kraju, ludzie niewyksztalceni itp. Oczywiscie nie wszyscy, ale chyba wiekszosc. Moim zdaniem w Turcji osoba ze znajomoscia jezykow i wyksztalceniem ma znacznie wieksze szanse na zrobienie kariery zawodowej niz w Europie.

Gość mama zamotana
wciagnela mnie ta pogawedka ale juz na serio zmykam :) napiszcie mi jeszcze dziewczyny jak z uroda waszych dzieci ?? jakie geny silniejsze ??

Malina moj maz podobnie jak Twoj traktuje kobiety zakryte, rowniez nie toleruje mezczyzn z brodami i bez wasow latajacych po ulicy w pijamach. Jak byl mlodszy to razem z kolega podbiegali i podnosili hijab ;) Co do urody, to synek blondyn i niebieskie oczy. W sierpniu bedzie koljene wiec zobaczymy czy teraz wygral tata czy tez znowu ja :)

hej dziewczyny Jestem mama 8,5 miesiecznej Marianne ktora bedzie 3 jezyczna. Ja jestem Polka, jej tata jest z poludnia Indii i mowi po tamilsku, mala urodzila sie w Anglii gdzie studiowalam i poznalam mojego meza. A teraz mieszkamy w Texasie przez najblizsze kilka lat to napewno za kilka lat zacznie sie uczyc Hiszpanskiego. Z wiadomych wzgledow w domu rozmawiamy po angielsku gdy jestesmyw 3 . Ja mowie do malej po polsku, jej tata w jego jezyku. Co do urody mala wyglada jak nasza mieszanka. Jej ojciec ma bardzo ciemna skore , prawie az tak ciemna jak afroamerykanie.Ma ciemnobrazowe oczy, krecone wlosy Ja z kolei jestem bardzo blada,mam oczy piwne, ciemny braz-kolor wlosow . Mala ma cere lekko opalona:-D oczy robia jej sie coraz ciemniejsze z kazdym dniem, wlosy z kolei maja moj kolor ale z wygladu zaczynaja przypominac wlosy jej ojca. Ot taki mix Mam nadzieje ze ten topic nie upadnie Pozdrawiam

witaj Kasza, jak sie mieszka w Texasie? my mieszkamy w ny. jak pogoda u Was? co do wygladu to moj maly jasny blondyn z niebieskimi oczami ale powoli wlosy ciemnieja i pewnie bedzie mial po mnie ciemny blond. moj maz ma brazowe oczy i bardzo ciemno brazowe wlosy (dopatrzylam sie w zeszle lato w sloncu bo wczesniej myslalam ze ma czarne wlosy) a ja ciemne blond i niebieskie oczy ale nie wiem czy maly taki jasny po mnie bo u meza w rodzinie tez sa i blondy i niebieskie oczy (jego mama i jego brat).

hej dziewczyny!!! witam porannie :) wpadlam i sprawdzam jak nasz miedzynarodowy topik sie rozwija. Kluska_serowa ja kiedys uczylam sie hiszpanskiego i teraz jedynie pamietam quita los pantalones vamos hacer la amor (nie pamietam juz jak pisac, ale zapewne domyslasz sie co to znaczy :D ) ja dzis wieczorem wracam do anglii. dwa tygdonie w Polsce byly super, przytylam :) ale bycie w ciazy na to zezwala.

itam Was Panie. Ja ,rowniez mam oreczke juz 8 letnia.poczatki byly trudne ,ale dla mnie.Dziecko mieszalo 3 jezyki razem ,plakalam ,ze nie moge zrozumiec wlasnego dziecka.Obecnie corcia wlada znakomicie trzema jezykami(japonski,polski i angielski)Jak widze z doswiadczenia dzieci sobie poradza ,tylko trzeba dac im czas.Pozdrawiam serdecznie z kraju kwitnacej wisni

Hejka.... fajny temat ! I nawet nikt sie nie czepia, ze macie za mezow obcokrajowcow innych wyznan, wiec macie szanse przetrwac :-P Zamotana - mieszkam w niemczech i corka mojej sasiadki wyjechala przed laty wlasnie do Maroko. Maja 3 dzieci, wszystkie w wieku szkolnym i dla mnie jest to po prostu rewelacja. Dunia przyjazni sie z moja corka, wiec slysze jak swietnie mowi po niemiecku. Z ojcem po arabsku. Dziadek szlifuje przy okazji ich odwiedzin swoj francuski, wiec z dziadkiem opowiada po francusku, a ksiazki czyta w czasie wakacji po angielsku :-) . Ma 10 lat. Cala trojka ma ogromny potencjal intelektualny i jestem przekonana, ze ma to scisle powiazanie. Moja przyjaciolka , wyszla w niemczech za amerykanina i ich syn mowi z mama po polsku, z ojcem po angielsku a na ulicy po niemiecku. Zaczal stosunkowo pozno mowic bo mial juz ca. 3,5 roku ale tych trzech jezykow juz mu nikt nie odbierze ! Jakie to ma znaczenie w pozniejszym zyciu czy mowilo sie juz jako 2 latek czy 4 latek ? Wydaje mi sie, ze waznym jest by nie mieszac w glowie by kazde zwracalo sie tylko jednym jezykiem do dziecka. Nawet jesli znasz francuski to mow z malym tylko po polsku czy angielsku. Dla meza zostaw francuski....:-) Moje dzieciaki mowily niewyraznie, ale do dzisiaj nie wiem czy to dwa jezyki czy wina smoczka, ale chodzilam z nimi do Logopedy i teraz nie maja problemu. Ja bym nie dala zaprzepascic takiej szansy , bo to ogromny kapital umiec sie porozumiec w tylu jezykach. Badz cierpliwa i wierz w swojego syna, da rade !

Gość mama zamotana
Czesc kobietki ja juz przywiozlam rodzicow z lotniska i patrze jak moj maly szlifuje polski haha Bardzo sie ciesze ze pojawiaja sie nowe babeczki i ze nie nawiedzaja nas wlasnie dziwne rasistowskei osobniki hahah moze uda nam sie pociagnac ten temat i wymieniac sie czesciej doswiadczeniami. Powiem wam ze moj maly zaskoczyl mnie strasznie na lotnisku jak czekalismy na dziadkow, wypatrzyl ich pierwszy z tlumu i zaczal biec i krzyczec ; dziadzia moj babcia dieli (po arabsku moja) i rzucil sie dziadkom na szyje jak wariat hahah bede w kontakcie wieczorem babeczki bo wlasnie wrocilismy dopiero z plazy, jutro planuje zabrac rodzicow na objazd maroka :) A nawiazujac do wygladu dzieciaczkow moj syn jest tez wymieszany smiesznie, oczy ciemne, wlosy ciemne ale nie czarniachce jak u mojego meza, i skora sniadawa ale tez nie tak ciemna jak mojego meza, ze mnie nie ma nic i zawsze na lotniskach pytaja mnie czy to moje dziecko hahahah :)