Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama zamotana

wielojezyczne dzieciaki

Polecane posty

Gość mama zamotana
oj maja te dzieciaki mieszanki jezykowo kulturowo religijne ;)

Gość ERFGREF
MOJE 2 CORKI TREZ SA 4 JEZYCZNE, ZACZELY MOWIC W WIEKU 1,7 ROKU,ALE MIESZLAY JEZYKI DO 5 ROKU ZYCIA POTEM JUZ IDELANIE JE RZDZIELAY. mOWIA PO POLSKU BO JA POLKA , PO FRANCUSKU U FLAMANDZKU BO MIESZKAMY W BELGII I SA TO JEZYKI OBOWIAZKOWE I PO SERBSKO-CHORWACKU JAKPO ZE MAZ I JEGO RODZINA POCHODZI Z TAMTAD. TERAZ MAJA 12 I 15 LAT I MOWIA BIEGLE W 4 I UCZA SIE KOLEJNYCH.

Gość mama zamotana
no to w takim razie normalne jest mieszanie jezykow dosc dlugo, przyznam ze w moim otoczeniu nie mam az tyle dzieci z mieszanych malzenstw zeby moc podpytac, dlatego kazda informacja od was jest dla mnie suuuuuper wazna :)

moja mala w przedszkolu uczy sie jezyka francuskiego,chcialabym aby to byl jej trzeci jezyk,ale nigdy nic nie wiadomo:)

Gość mama zamotana
nazilla heheh ja to juz gotuje jak marokanka typowa heheheh bo moje dziecko uwuielbia moczyc chleb w sosie :)

Gość mama zamotana
wikiniki my mozemy chciec sobie :) a maluchy sa uparte i robia co chca :)

tez prawda:)ale odrobina motywacji moze bardziej pomoc niz zaszkodzic:)

mama zamotana ja niestety gotowac nie umiem oprocz podstawowych rzeczy. Wracajac do twego zycia w Maroku, to masz ten plus, ze jest w miare cywilizowany kraj. Ja sobie nie wyobrazam zycia w Iranie z tajna policja moralna, podzielonymi autobusami jak i najwyzszym poziomie w wieszaniu mlodocianych przestepcow :(

Gość ERFGREF
MY POPROSTU MOWILISMY W 4 JEZYKACH MIEDZY SOBA WSZYCY PO FRANCUSKU, W SZKOLE MIALY FALMANDZKI, Z DZIADKAMI I WUJKAMI I CIOSCIAMI OD STORNY MEZA TYLKO PO SERBSKO-CHORWACKU BO NIE ZNAJA INNYCH JEZYKOW, JA MOWIE DO NICH PO POLSKU CALY CZAS KIEDY JESTESMY SAME, TKA SAMO OJCIEC MOWI DO NICH PO SEBSKO CHORWACKU LUB EWENTUALNIE FRANCUSKU. a CO DO TLUMACZNIA TO SAME PO JAKIMS CZASIE ZACZLEY ROZROZNIAC TO BYLOI JAKOS KOLO 5 ROKU ZYCIA. WYSTARCZYLO WYTLUMACZYC W JEDNYM JEZYKU I POWIEDZIEC ZE KAZDY WYRAZ JAK USLYSZA NP PO POLSKU TO ON MA SWOJ ODPOWIEDNIK W INNYCH JEZYKACH. I POWOLI SAME DOCHODZILY DO TEGO, NA POCZATGKU JAK WSZYTKIE DZIECI WIELOJEZYCZNE W SZOKLE BYLY PROBLEMY PRZEZ PIERWSZE 2 LATA, ALE POTEM JUZ CALKOWIECIE ZNIKNAL, PSYCHOLOG POWIEDIZAL ZE TO CALKOWICIE NORMALNE I ZE DZIECI WIELOJEZYCZNE NA POCZATKU MIESZJA I MAJA TRUDNOSCI W PRZESTAWIENU SIE TYLKO NA UZYWANIE 1 JEZYKA ALE PO JAKIMS ROKU LUB 2 SIE PRZYWYCZAJA.

Gość jak mozna byc z
muzulmanem a co najgorsze jeszcze z arabem?????????? :-OCo Wasi rodzice na to powiedzieli?

wydaje mi sie ,ze ich rodzice sa tolerancyjni w przeciwienstwie do ciebie:D

Gość mama zamotana
nazilla szczerze mowiac tez sobie tego nie wyobrazam, maroko jest bardzo zeuropeizowane ale i tak na kazdym kroku odczuwa sie inna totalnie kulture, siostra mojego meza raz pojechala do iraku i przysiegla ze nigdy wiecej, nawet jako muzulmanka, arabka czula sie tam totalnie obco

Erfgref a czy Twoje dzieci nie stawialy oporu z tymi jezykami. Choc patrzac z drugiej strony jesli do pieciu lat opanowaly wszystkie to w wieku nastoletnim nie przechodzily tzw buntu ;)

Gość mama zamotana
jak mozna byc z muzulmaninem hahah ? sprobuj a zobaczysz zamiast zadawac durne pytania ?? a kto ci powiedzial ze na przyklad moj maz jest muzulmaninem heheh??

Gość mama zamotana
erfgref a czy twoje dzieci widzialy wasze kraje ?? czy maja cos takiego ze bardzioej podoba im sie tu czy tam ?? ta kultura czy ta itd ??

Gość jak mozna byc
nie mowilam do Pani tylko do tej Pani z maroko. Pytam bo sprobowalam i wiem jak to jest. Wiec nie moge zrozumiec tego ale no coz jesli sie Wam podoba i powodzi to jak najbardziej. Nie to ze moi rodzice sa nietolerancyjni ale ogolnie wszyscy patrza krzywa na kobiete ktora jest z arabem.Wiem bo przezylam to.

Gość mama zamotana
na mnie nie patrza krzywo, moj maz w mojej rodzinie jest pupilkiem, zwlaszcza mojej mamy, jestesmy ze soba juz dobre kilka lat i jakos to wszytsko sie kreci

Gość ERFGREF
STARAMY SIE Z MEZEM JAK NAJCZESCIEJ JEZDZIC DO NASZYCH KRAJOW, JAKO ZE OBYDWOJE JESTESMY TLUMACZAMI I PRACUJEMY W DOMU JEST TO BARDZO LATWE. dZIECI 2 MIESIACE W ROKU NIE MIESZKAJA WOGOLE Z NAMI, 1 MIESIAC SPEDZAJA W CZARNOGÓRZE GDZIE TERAZ MIESZKAJ ICH DZIADKOWIE, 1 MIESIAC ALE DZIELONY NA 2 SPEDZAJA W POLSCE NA SWIETA BOZEGO NARODZENIA I NA WIELKANOC JAKO ZE TUTAJ W SZLKOE MAJA PO 2 TYGODNIE WOLNEGO NA SWIETA. rAZEM POTEM W LECIE JEDZIEMY DO CZARNOGORY NA 2 TYGODNIE POTEM DO POLSKI NA 2 TYGODNIE I ZOSTAWIAMY DIZECI NA MIESIAC PO CZYM PRZYLATUJA SAMOLOTEM OD DZIADKOW. NIE MA NAJMNIEJSZEGO PROBLEMU, PRZY CZYM MUSZE ZAZNACZYC ZE FAKTYCZNIE PREFERUJA SWOJE PRAWDZIEW POCHODZENIE CZYLI POLSKO JUGOSŁAWSKIE, JAK MOWIA SLOWIANI TO SLOWIANIN I TYLE... BELGOW LUBIA FRNACUZOW TEZ ALE TWIERDZA ZE SLOWIANSKIE NARODY TO JEDNAK JEST COS PIEKNEGO.

moj maly tez miesza wszystko (polski, angielski, hiszpanski). wybiera sobie te wyrazy ktore mu latwiej wypowiedziec (niestety polski jest najtrudniejszy) wiec miksy mu wychodza np. mommy daj aqua please itd. ale ja sie nie martwie bo w koncu sobie to jakos rozdzieli. narazie zaczyna lapac ze do mnie musi powiedziec prosze a do meza please ale tez nie zawsze pamieta. u Ciebie jeszcze lepszy cyrk jak 4 jezyki :D ale naprawde ja bym sie nie martwila. pomysl jak bedzie mial super od poczatku 4 jezyki moze sie jeszcze w szkole 1,2 nauczy wow :) mojego tez czasami trudno zrozumiec bo niektore wyrazy brzmia tak samo po polsku i po angielsku (np. tu i two a uzywa obydwu wyrazow :D ) albo moja tesciowa kiedys myslala ze na zawal zejdzie bo maly do niej powiedzial buta (zeby mu zalozyla) ona uslyszala puta a puta po hiszpansku to jakis brzydki wyraz i ona biegiem do mnie ze ona go nie uczyla takiego wyrazu i od niej nie slyszal i ona nie wie skad on zna taki wyraz. dopiero jak jej wytlumaczylam co on mowi to jej ulzylo :D

ja akurat nie jestem z Arabem lecz Persem. wg mnie jesli muzulmanin jest bardzo religijny raczej nie powinien sie hajtac z kobieta z innej religii. I w wiekszosci takich przypadkow takie malzenstwa sa z gory zaaranzowane. Chyba, ze nasza uroda tak oslepia ich, ze nie maja wxboru. A kobiety, ktore mimo wszystko wzchodza za bardzo religijnego muzulmanina zapewne wiedza ze czym predzej czy pozniej beda raczej musialz zmienic religie. I czesc to robi albo bo maz chce, albo tex same znajduja cos w Islamie. Ale to moje zdanie

Gość mama zamotana
erfgref czekalam na taka odpowiedz :) i mam nadzieje ze moj syn za kilka lat powie to samo o polsce hahah:)

Gość ERFGREF
A CO DO TYCH MUZLUMANINOW TO JAK SIE MIESZKA ZA GRANICA CHOCIAZBY W BELGII CYZ FRNACJI TO CLZOWIEK CENTRALNIE WIDZI ZE TO SA PORZADNILUDZIE,INNA RELIGIA ALE CO Z TEGO, SA PORZADNI I NIEJEDEN MUZLUMANIN JEST BARDZIJE ZYCZLIWY I WIECEJ CZLOWIEKOWI POMOZE NIZ TKAI FRANCUZ TYPOWY CZY BELG.JA ICH SZANUJE BARDOZ I MAM WIELU PRZYJACIOL WSROD NICH

Erfgref w sumie rewelacyjnie :) ladnie to sobie podzieliliscie.

Gość ERFGREF
NO TAK, A NA M TEZ TO NA DOBRE WYCHODZI JAK DIZEIC PRAWIE 3 MIESIACE W DOMU NIE MA ;)

Gość mama zamotana
co do islamu dziewczynki ja sie nie wypowiem zbyt duzo, moj maz nie jest mega religijny, mieszkal w zachodniej europie 18 lat zanim przyprowadzilismy sie do maroka, jakos tak sie zeuropeizowal, nawet tutaj traktuja go jak obcokrajowca juz hahah, z tymi tematami miedzy soba nie mamy zadnych nieporozumien.

Gość jak mozna byc
Bardzo przepraszam,moglam sie innaczej zapytac i jakos to glupi zabrzmialo:-ONikogo obrazac nie chcialam.Wlasciwie chcialam sie zapytac jak wasze rodziny to widza.Zyje w Niemczeck i jakos nawet dla Niemcow-przynajmniej w moim miescie-kobieta z Turkiem czy Arabem to k.....Dla mojej rodziny to tez problem wielki by byl ae to mnie nie interesuje za bardzo..Poznalam mezczyzne z Algerii i chcialabym z nim byc ale boje sie reakcji otoczenia no i doprowadzal mnie do szalu swoja religijnoscia. jeszce raz sorki za glupia odezwanie z mojej strony.Jak widze ze jednak sie wiedzie to mnie cieszy poniewaz odpycham tego mezczyzne na razie bo sie boje.