Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość syzyfowa

jak to jest z tymi testami?

Polecane posty

Gość syzyfowa

witam, może wyjaśnie wszystko od początku, otóż mój synek ma teraz 3 miesiace, lekarka dała nam skierowanie do rabki (mieszkam na podhalu) do alergologa, ponieważ bylo podejrzenie, że dzieciak ma skazę. pojechaliśmy i lekarz kazał nam iść na oddział, gdzie zrobia mu wszystkie badania, także na skazę. jak dowiedziałam sie, ze mamy czekać 1,5 miesiaca, to sie zalamałam. no wiec dowiedziałam sie, ze takie testy z krwi robia także u nas kosztuja 120 złotych. zastanawiam sie czy ich nie zrobić prywatnie. czy może któraś z mam orientuje sie w tych testach?

Testy na alergię robi się z krwi ale i na skórze też i wtedy płaci się od ilości testowanych alergenów.

Gość syzyfowa
no ja wiem, ze placi sie od ilości alergenów, tylko chodzi mi o to, czy na oddziale w szpitalu robia tylko testy na skaze, czy jakieś inne? bo jak tylko takie na skaze to lepiej wydaje mi sie zrobić prywatnie i nie czekac tak długo?

Nie wiem jak to jest w szpitalu bo ja robiłam prywatnie dlatego że na szpital musiała bym czekać 3 miesiące a przez ten czas dziecko by mi się zadrapało :) Jedne co mogę powiedzieć z doświadczenia to jeżeli można zaczekać z testami aż dziecko skończy rok to warto poczekać bo jak moja córcia skończyła rok to większość alergii jej sam minęła teraz ma 3 lata i tylko soja ją uczula i nadmiar czekolady :) My zrobiliśmy wszystkie możliwe testy jak się później okazało nie potrzebnie.

Gość syzyfowa
no wiesz, tylko my dajemy małemu bebilon ha, a to mleko kosztuje 30 złotych, a mały ma straszne rany po buzi bo tak sie drapie i dlatego sie pytam, a na jakie alergeny robiliście te testy? tylko na skaze, czy na cos jeszcze?

Moja córcia była na Nutramigenie. A zrobiliśmy testy na wszystkie kaszki ,owoce jabłka,pomarańcze,banany,kiwi,truskawki,warzywa marchewka,pietruszka,seler i na najpopularniejsze alergeny czyli soje ulepszacze i barwniki które są w produktach spożywczych. Czekoladę,kakao i nikiel.

Gość syzyfowa
o boże aż tyle, masakra, ale dzieki, a mam jeszcze takie pytanie ile czeka sie na wyniki tydzień, czy wiecej?

Wyniki testów na skórę masz już po godzinie a te z krwi w ciągu tygodnia.

Gość syzyfowa
dobra wielkie dzieki.

Wyniki testów do ukończenia przez dziecko 3 (a w szczególnych przypadkach: 6) lat mogą być zafałszowane i najczęściej są. Mnie nic niewychodziło do 6 r. ż. a chodziłam stale wysypana. potem okazało się, że jestem uczulona na 95% alergenów testowanych na skórze.To jest tak: to, co wyjdzie pozytywnie: uczula. Brak reakcji skórnej lub z krwi - nie jest niestety gwarancją braku reakcji alergicznej w chwili styku organizmu z realnym alergenem.