Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Just me...

Czy wrocic do polski? studia i zycie

Polecane posty

Gość Just me...

Juz od ponad kilku lat mieszkam w UK a teraz musze podjac wazna decyzje: co dalej? Czy wrocic do polski na studia czy zostac tutaj i dopiero wrocic? czy warto wrocic czy lepiej zostac? Bardzo mnie ciagnie do polski, do prawdziwego zycia, do znajomych i rodziny... tutaj sie dusze. Wiem ze zycie w polsce nie jest takie kolorowe (wrecz przeciwnie) ale jakie jest Wasze zdanie? Mam 18 lat i ta decyzja jest bardzo wazna, od niej wiele zalezy.

Gość szukam głuuupka
masz 18 lat i mieszkasz w uk?? Rozumiem, ze z rodziną?? jak mozna sie dusic mieszkajac za granica, w uk.. ja bym wszystko oddała zeby miec skonczone studia i mieszkać w londynie... nie masz kobieto do czego przyjeżdząć. brak pracy, a jak znajdziesz to za 900... nie, nie funtów. za 900zł. Zero perspektyw, popierr polska mentalność. daj sobie spokoj

Gość Just me...
Tak mam 18 lat i mieszkam w angli z rodzicami od 5 lat... Jak mozna sie dusic? Normalnie. Moze i jest tutaj lepsze zycie pod wzgledem finansowym ale nie jesli chodzi o znajomych. Tak na prawde albo moze sie podobac zyciew angli albo nie, nietstety ja naleze do tych ktorym sie nie podoba... Duzo tutaj przeszlam a przed wyjazdem niezylo sie nam tak zle, nietstety los tak chcial ze musialam wyjechac. Tutaj trzeba przyjechac i samemu doswiadczyc tego zycia zeby miec jakiekolwiek zdanie na ten temat. Teraz mam szanse wrocic, ale wlasnie zastanawiam sie czy warto mimo tego ze tak bardzo ciagnie mnie do Polski.

Gość nie wracaj tutaj nie ma
zadnej przyszlosci ani perspektyw

Gość fdsfds
wracaj do Polski w podkokach . Podam ci kilka powodow ktore cie zacheca 1. Polska sie bogaci bardzo szybko , a zachod stoi w miejscu . 2. POlska nie jest biednym krajem 3. Miejsce Polaka jest w POlsce .

Gość no wlasnie wlasnie
Nie wracaj bo nie ma do czego ;/ No chyba, ze skonczysz tu studia (sa o stokroc tansze niz w ANGLII) i wrocisz do ANGLII.

Gość niepewna28
tez mieszkalam w anglii i troche cie rozumiem, jednak chyba wolalabym pojsc na studia w uk,bo wtedy masz pewnosc,ze dostaniesz dobra prace a w polsce jak znajdziesz cudem prace to za jalmuzne

Gość Just me...
Lily- moge studiowac w angli i chyba tak by bylo najlepiej, skonczyc studia w UK i dopiero wrocic do Polski lub zawsze bede mogla zostac tutaj (mam nadzieje ze jednak wroce). Ciagle zmieniam zdanie na ten temat tzn. gdzie studiowac. Moja rodzina tez ma rozne zdania na ten temat, dlatego napisalam tutaj. Chce sie dowiedziec jakie inni maja zdanie, moze znajdzie sie ktos kto tez byl w takiej sytuacji...

Mieszkam za granicą i hmmm ... sama miewam ciągoty, żeby wrócić. W moim przypadku jest jednak trudniej, bo mój partner jest stąd, ale Ciebie nic nie trzyma. Może warto byłoby jednak zrobić BA w UK, a na magisterskie przyjechać ewentualnie do Polski? Zobaczyłabyś wtedy, jak wyglądają perspektywy w PL i jak Ci się tak naprawdę życie w PL będzie podobało.

Gość Just me...
Widze ze odradzacie mi powrot...

Gość mkHDuawgdwe
ja tez bym w zyciu nie wracała! Pracowałam i zylam w Irladnii-w Dublinie i zmusilo mnie zycie,by wrocic...DO DZIS ZALUJE I WSPOMINAM TE FAJNE DNI ZA GRANICA! Skonczylam studia,a juz 2 lata szukam pracy i nic.....Znam perfect angielski,mam doswiadczenie i co z tego jak nie moge znalezc pracy?

Gość mam podobny dylemat

Gość Just me...
Chyba jednak zostaje...

Gość nie wracaaaaj
NIE WRACAJ! ja tylko czekam az skoncze studia magisterskie (zostaly mi 3 semestry) i spadam do londynu.nei moge sie doczekac! tyle tylko ze moj facet jest anglikiem wiec jest mi latwiej ,nie bede sama.Ale ty tez masz rodzine! nie wracaj do polski bo tu jest syf i nedza. pracuje niby na dobrym stanowisku a zarabiam takie grosze ze nawwet na waciki nie mam,jestem na utrzymaniu rodzicow i mojego lubego i mam tego dosc,to upokarzajace.boze,jeszcze tylko 1,5 roku.

Gość Rozsadna kobieta
Just me - a ja ci poradze zeby wrocic! Wywnioskowalam ze wypowiadaly sie tu osoby ktore z emigracja nie mialy za duzo do czynienia. Badz tam gdzie jest twoje serce! Jesli ciagnie cie do powrotu to wroc! Posmakuj zycia studenckiego w polsce. To jest glupie gadanie ze skonczysz studia w uk i bedzie ci latwo znalezc w pl prace! Bedzie znacznie trudnie! Jak na CV bedziesz miala napisane ze skonczylas podajmy University College London, to polskiemu pracodawcy tyle to mowi co angielskiemu Akademia Ekonomiczna gdzies tam. Ja ci radze studiowac w Anglii tylko wtedy gdy zamierzasz tam zostac i tam pracowac. Najlepsze jest to jak kiedys jakas laska napisala skonczylam Middlesborough University ( chyba 112 na liscie w Angli) i zalila sie ze w pl pracy nie moze znalezc. Smiesza mnie ci ktorzy mowia ja zaraz jak skoncze studia wypierniczam do UK. Oni sa naiwini nie znaja realiow tamtejszergo zycia, mysla ze kokosy leza na ulicy! Ani sie obejza i bede popylac spowrotem. W pl nie jest zle, zarobki na poczatku nie wysokie ale u nas mozesz awansowac, a w uk zawsze pozostaniesz kims obcym

Gość Rozsadna kobieta
do tego angole zawsze beda nas polakow traktowac jak gorsza rase. Tu posmakujesz zycia studenckiego, bedziesz wsrod swoich, w aglii trudniej sie przyzywczaic do ich zartow, zwyczajow itd. Ja nie raz czulam sie obco. Wrocilam do pl i mimo ze zarabiam mniej to kasa przestala sie dla mnie liczyc. W pewnym momencie docenisz inne rzeczy w zyciu. Owszem trzeba pracowac by sie utrzymac jak wszedzie ale pieniadz nie jest najwazniejszy. Przyjaciele, rodzina, itd Naprawde uwierz warto wrocic.

Gość była emigrantka
Wróciłam tutaj 2 lata temu, pełna nadziei i optymizmu... Chciałam dokończyć studia, co już zrobiłam, jakoś ułożyć sobie życie, ale... Niestety wiem, że była to najgłupsza decyzja w moim życiu. Chcę wyjechać ponownie już na dobre. Wszędzie jest chleb o dwóch skórkach, ale tutaj zarabiam 1000 zł i raczej mam zerowe szanse na samodzielność :O

Gość globalna wojna termojądrowa
ja byłam w stanach, więc o realiach angielskich się nie wypowiadam. ale żałuję, że z własnej woli wróciłam do tej polskiej patologii, bo też sobie szłam za własnym sercem. tylko co mi po tym sercu teraz, jeśli mając 28 lat ciągnę pieniądze od rodziców, bo w żadnej pracy mnie nie chcą skoro na jedno miejsce jest stu chętnych? 🖐️

Gość takajednaaaa
rozsadna kobieta,nie uogolniaj.ja uwielbiam anglie ,anglikow itd. Moj maz jest anglikiem i nei czuje sie obco.Jak dla mnie Polska to porazka,jak jestem w polsce to wlasnei czuje sie obco. Tutaj kazdy tylko wiecznie wkurzony,szczegolnioe widac to np w supermarketach,te wkurzone panie.ale w sumie sie im nie dziwie,jak pracuja za glodowa stawke.Moze dla ciebie kasa sie nie liczy,ale ja po 5 latach studiow,praktyk ,roznych kursow chce miec porzadna prace.Mam dosc bycia na utrzymaniu rodzicow.Nie chce wieczeni oszczedzac ,oplacac tylko rachunki i kupowac tylko najpotrzbniejsze rzeczy.Nie wyobrazam sobie zycia bez podrozy na przyklad,a jak podrozowac za polskie wynagordzenia. Autorko,naprawde,nie wracaj,bedziesz zalowac!!!!! Jak zaczniesz studia w anglii to na pewno poznasz nowych ludzi!!!

Gość Just me...
Rozsadna kobieta- dziekuje za Twoja wypowiedz. Przyznam ze myslalam iz wiecej bedzie takich wypowiedzi. Chyba rozumiesz moj dylemat... No wlasnie czy powinnam isc za glosem serca? Czy nie bede tego zalowac? Czasami da decyzja mnie przerasta... Jesli zostane tutaj to i moze poznam nowych ludzi, ale mieszkam juz tu dobre pare lat i wciaz sie zastanawiam czy kiedykolwiek w koncu nie poczuje sie jak obca osoba. Mam tutaj bardzo dobrych znajomych, jednak wiem ze soba jest tylko wsrod znajomych w Polsce. Znajam realia zycia i w Polsce i w Anglii i wiem ze mimo wszystko wole zycie w kraju z ktorego pochodze...

Gość ja stoje przed podjeciem
podobnej decyzji i nie wiem totalnie co robic mam czas,gora do pazdziernika.nie jestem w anglii i mam juz 21lat

Gość wybor nalezy do ciebie
To musi byc Twoj wybor.

Gość zimal
Uwazam ze ludzie ktorzy mieszkaja w Polsce i nie wiedza jakie sa realia nie powinni w ogole sie wypowiadac na ten temat. NIektorzy nie potrafia zyc za granica poniewaz nie moga sie odnalezc za granica niby sa pieniadze, ale czegos brakuje. Wiecie jacy sa Polacy za granica? Sprzeda Cie za jednego funta i nigdy Polak nie bedzie taki sam jak Anglik. Pozdro

Gość d.irl.
hey ja tez mam 18 lat i mieszkam w irlandi. za pare dni pisze leaving cert i koncze juz szkole .ale problem jest w tym ze nie wiem co mam robic dalej czy zostac czy studiowac w pl. wiem jak sie czujesz i wiem co masz na mysli mowiac "dusze sie" . ja postawilam sobie pare wariantow .wrucic do pl ale jak mi nie pojdzie na studiach to wruce ,lub skoncze studia i do pracy wyjade za granice albo zoztane w irl. na zawsze . tez mnie ciagnie do pl bo jednak chcialoby sie przezyc to typowe zycie polskiego studenta hehe. ja tez mieszka za granica juz 5.5 lat i moj polski nie jez juz taki dobry np mam problem z czytaniem po polsku ale fajnie ze w niektorych uczelniach mozesz studiowac w 2 jezykach ;p... 3lata temu to pisalas jak mozesz to napisz co postanowilas

Gość b.irl.
hey ja tez mam 18 lat i mieszkam w irlandi. za pare dni pisze leaving cert i koncze juz szkole .ale problem jest w tym ze nie wiem co mam robic dalej czy zostac czy studiowac w pl. wiem jak sie czujesz i wiem co masz na mysli mowiac "dusze sie" . ja postawilam sobie pare wariantow .wrucic do pl ale jak mi nie pojdzie na studiach to wruce ,lub skoncze studia i do pracy wyjade za granice albo zoztane w irl. na zawsze . tez mnie ciagnie do pl bo jednak chcialoby sie przezyc to typowe zycie polskiego studenta hehe. ja tez mieszka za granica juz 5.5 lat i moj polski nie jez juz taki dobry np mam problem z czytaniem po polsku ale fajnie ze w niektorych uczelniach mozesz studiowac w 2 jezykach ;p... 3lata temu to pisalas jak mozesz to napisz co postanowilas

Gość kafffofe lody
Ja uważam, że możesz spróbować, skoro masz w UK rodzinę, znasz język, skończyłaś angielską szkołę, to możesz zawsze wrócić, nie masz nic do stracenia (a do zyskania trochę masz, bo nie musisz się na studia w Polsce zapożyczać). Jeśli będzie Ci za ciężko wrócisz do UK i po problemie.

Gość gość
czesc kolego Ja ci tez rozumiem, ja nie jestem polakiem , studiowalem w PL, mieszkalem 10 lat , teraz mieszkam i pracuje na zachodzie, tesknie z polske i Wszystko co tam jest, chcialbym tam wracac i zyc tak jak kiedys, mam dobre studie i moge zyc w PL lepjej niz na zachodzie, rozumiem twoje uczucie i mysli. jak ktos chce do mnie napisac to podajcie maila. pozdrawiam