Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tego się nie spodziewałam.....

czy koleś ma prawo do....czy ktoś się zna na sprzedaży

Polecane posty

jakiś facet,starszy kupił od mojego chopaka auto uzywane,ze 3 dni temu,oglądał samochód i się zdecydował.niestety właścicielem jest ojciec chłopaka,który nie mógł uczestniczyć w sprzedaży,gdyż dosyć,że mieszkamy w innych miastach,to na dodatek obecnie przebywa za granicą,i sprzedaż auta byłaby niemożliwa. facet dziś dzwoni,że chce ...oddać auto!!że z z synem obejrzał i mu się silnik nie podoba(wcześniej oglądał auto.Auto oczywiście jest sprawne,ale starsze i używane!koles grozi sądem,strasząc,że nie podpisywał umowy właściciel co radzicie w tej sytuacji?czy facet ma prawo rezygnacji z zakupu?!

Gość prawo bez prawa
a spisaliscie umowe?czy w umowie bylo cos na temat mozliwosci odstapienia i jesli tak to w jakim terminie?jesli nie bylo to ma prawo.

czy ktoś kto świadomie coś kupił,podpisał umowę może ot tak zrezygnować,bo mu sie coś przestało podobać?

nie ma prawa. moze skarżyć swojego syna ze podpisał za niego. widziały gały co brały

tak umowa podpisana,o odstąpienu w umowie nie jest nic zapisane

Gość kobieta idealna
Propoowałabym się zgodzić. Konsekwencje prawne sfałszowania podpisu są znacznie większe.

Gość krzysztoff
nie sadze . Gdyby to był sasiad to moglby pozwac , ale syn moze reprezentowac ojca...

szczerze mówiąc,nie chcę ubliżać wszystkim osobom starszym,ale są niektórzy naprawdę nieodpowiedzialni,myślą,że mogą robić co chcą mój chłopak jeszcze mówił,że może obejrzeć auto z kim chce,a jak cos mu wyjaśniał-to on ucinał to i mówił,że on to wszystko wie,a później dzwonił!!z 4razy dziennie z pytaniami o olej,itp.

Gość prawo bez prawa
jesli jest usterka o ktorej nie poweidzieliscie osobie kupujacej to wina lezy po waszej stronie, malo tego owszem moze zaskarzyc jesli pozwolenia na sprzedaz nie bylo. niekt nie moze reprezentowac drugiej osoby bez pisemnego poswiadczenia.

Gość Madalinka Pralinka
jeśli syn nie jest włascicielem auta to nie może go sprzedać!! czyli umowa jest nieważna! jeśli jednak miał jakies pewłnomocnictwa, czy sa inne okoliczności sprawiające, że umowa jest ważna - to klient ma prawo odstąpić od zakupu bodajże w ciągu 10 dni...

Gość dupa bobra
po pierwsze w świetle prawa umowa jest nieważna bo tylko i wyłącznie właściciel może podpisać zgodę sprzedażny ( umowę) a po 2 w prawie gdzieś jest ze do 7 dni można zwrócić zakupiona rzecz ( nie dotyczy sie to tylko samochodów a każdego nabywanego przedmiotu)

"czy ktoś kto świadomie coś kupił,podpisał umowę może ot tak zrezygnować,bo mu sie coś przestało podobać?" no nie moze, ale umowa jest niewazna bo nie podpisywal wlasciciel. moze pelnomocnictwo na syna byloby wazne, ale nie wiem (patrz google)

Gość krzysztoff
niekt nie moze reprezentowac drugiej osoby bez pisemnego poswiadczenia. jak najbardziej moze . Ojciec mogl zlecic synowi sprzedaz samochodu . SAmochod w obrebie rodziny nalezy poniekąd do syna .

jesli umowa sprzedaży nie jest podpisana przez właściciela przedmiotu sprzedawanego to jest nieważna. de facto sprzedaliście CZYJEŚ auto. to moze ja sprzedam komuś tego cara, wezme kasę, a do was wyślę po odbiór...

ale czemu mam się zgodzić? niech w końcu ludzie sie nauczą odpowiedzialności za podjęte decyzje koleś od początku wiedział,że to mój cchlopak bedzie podpisywał,a nie jego ojciec,który jest właścicielem jeszcze beszczelnie straszy sądami!

w sądzie przegracie. choćby dlatego bym sie zgodziła :D "krzysztoff (...) Ojciec mogl zlecic synowi sprzedaz samochodu . SAmochod w obrebie rodziny nalezy poniekąd do syna." a mieszkanie mojej babci jako że w rodzinie to poniekąd nalezy do mnie i mogę je sprzedac niezależnie od zdania babci, tak? :D głupoty piszesz. jak zlecił sprzedaż auta to powinien dać upowaznienie do takiej transakcji.

nie było żadnych usterek auta!!auto było w 100% sprawne,tylko,że starszy

"jeszcze beszczelnie straszy sądami!" szczelny czy nieszczelny to sprawa hydraulika ;P a ty sie uspokoj bo facio ma racje - umowa jest niewazna :P

Gość krzysztoff
ojciec moze skarżyc syna ze sprzedał czyjes auto bez zezwolenia . JEsli tego nie zrobi umowa jest wazna , bo widocznie sam tatus zechciał by ten samochod sprzedać i polecił to synowi , a sam nie mial czasu znalezc sie na miejscu . oczywiscie zartuje

Gość bzzzz....
Madalinka Pralinka Masz calkowita racje tzn. od umowy kupna sprzedazy mozna odstapic do 10 dni bez podania przyczyny. Sprzedac cos moze tylko wlasciciel a syn wlasciciela jesli mial pelnomocnictwo .... 1.Wlasciciel musi potwierdzic te sprzedaz. 2. Druga stona moze wyznaczyc termin wlascicielowi do potwierdzenia sprzedazy i po bezskutecznym uplywie tego terminu staje sie wolna 2. JEsli brakuje potwierdzenia ten kto zawarl umowe bez umocowania musi drugiej stronie zwrocic to co otryzmal w wykonaniu umowy i naprawic szkode.

Gość krzysztoff
zobaczymy czy ojciec poda do sadu syna za sprzedaz tego samochodu . Prawo jest smieszne . A babcia to nie najblizsza rodzina .

Gość bzzzz....
tego się nie spodziewałam..... Laska zyjesz w panstwie prawa wiec stosuj sie do przepisow prawa. Kodeks przeiwuje to co napisalam umowa jest niewazna chyba ze zostanie potwierdzona a facet mial prawo oddac samochod !!!

Gość dupa bobra
nie marudź teraz trzeba było pomyśleć o konsekwencjach. czy tobie nigdy nie zdążyło się zwrócić czegoś do sklepu po 2-3 dniach? "jak najbardziej moze . Ojciec mogl zlecic synowi sprzedaz samochodu . SAmochod w obrebie rodziny nalezy poniekąd do syna . " - podpiernicze ci auto z parkingu razem z papierami podam sie jako twoja siostra i co? tylko i wyłącznie moje słowa upoważniają mnie do sprzedażny tego samochodu? pomysł trochę

ale dlaczego facet chce tego waszego rzecha zwrocic? cos mu nie pasi? przeszczepa mu sprzedaliscie czy jak? :P

kurcze,ale czy ma znaczenie,że koles wiedział,ze to właściciel nie podpisuje,że się na to zgodził???

no to rodziców mieszkanie - mogę sprzedac?... wiesz, poniekąd nalezy do mnie... :D

"tego się nie spodziewałam..... - kurcze,ale czy ma znaczenie,że koles wiedział,ze to właściciel nie podpisuje,że się na to zgodził???" nie ma znaczenia.

Gość prawo bez prawa
krzysztof to jesli jest rodzina to wtedy ojciec nie musial sprzedawac samochodu synowi zeby syn mogl nim rozporzadzac a dac mu darowizne co i tak wymaga formy pisemnej. wyobraz sobie sklocona rodzine gdzie kazdy mieszka gdzies indziej i nagle jedno sprzedaje auto drugiej osoby bez jej pisemnej zgody. nie ma takiej mozliwosci dzialaliscie niezgodnie z prawem.

Gość krzysztoff
zgadza sie . JA tylko pisza jakie mamy restrykcyjne prawo . Zeby kupic chleb musisz miec podpis i zgode 10 osob , bo inaczej nie kupisz hehe

Gość dupa bobra
pewnie ze ma znaczenie bo gdyby samochód był kradziony i ojciec twojego faceta okazał by sie sąsiadem z bloku obok najemca zostaje na lodzie bez samochodu i kasy