Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

wrozka chrzestna

jaki jadłospis dla 5 miesieczniaka?

Polecane posty

Hej, jestem mamą 5 miesiecznej dziewczynki. Napiszę Wam jej dzienny jadłospis . 7-8 Mleczko na dzien dobry (przeważnie 150 ml lub 120) 11-12 Obiadek ze słoiczka około13 mleczko (150 ml lub 120) Wtedy spi okolo 2-3 godziny i po spaniu kaszka około 17-18 deserek ze słoiczka Czasem w miedzyczasie jakieś chrupki Na noc o 19.30 mleczko/ W nocy raz bądź 2 razy mleczko/ Czy moja mała dobrze jada? Jakie jadłospisy mają wasze malenstwa 5 miesieczne?

Tez mam corke, ktora skonczyla 5 miesiac. Nasz plan to: 8.00 mleko 120ml 11.00 owoc przeze mnie przygotowany 14.00 gotowane warzywo 17.00 mleko 120 19.30 kaszka 150 Niestety nie chce nic pic innego jak mleko. Tak bylo ostanio ale od poniedzialku mamy w domu grype zoladkowa i cos jej sie strasznie poprzestawialo. Wiec ten tydzien tylko mleko mleko i mleko :/

nie dodalam, ze w nocy budzi sie na mleko czasem o 4.00 - 5.00 i zjada 120ml.

moja mała tez nie chce pic soczków ani wody. Czasem jej kupuje soczki bo a może a nóż widelec zechce wypic. Dzisiaj wypiła troszkę.

3,480 kg wazyla przy porodzie 6,550 wazyla przy ostatnim szczepieniu Moja te nie chce pic wody. Czasami ja "oszukuje" i do wody nasypuje troche mleka aby kolor i posmak sie zgadzaly i wtedy miedzy karmieniami wypije kilka lykow. Napisz ile twoja wazy.

a kiedy było to ostatnie szczepienie? Moja mała urodziła sie zwagą 3500g, ale ze względu na to, ze nie umiała chwytać brodawek i mało piła na oddziale miała wysoki spadek masy do 3200g. Do tego od wyjscia z oddzialu miała rotawirusa i wiecznie wymiotowala i odwadniała się. Dopiero po wielu tygodniach doszła do normy. Przy ostatnim szczepieniu, które odbyło się 28.01 wazyła 6500g i mierzyła 70 cm.

a jakie warzywka małej gotujesz? Tak sobie myślę, może spróbuj z soczkami. Woda nie ma żadnego smaku, a mojej dzisiaj zasmakował soczek Bobo Fruta marchwiowo-jabłkowo-bananowy. To zawsze coś innego od wody.

Podana przeze mnie waga jest z dnia 09.02 Dlugosc ciala wynosila wtedy 64 cm. Wychodzi na to, ze wszystko w normie. Ja karmilam piersia do 4-5 miesiaca. W sumie to od 4 miesiaca zaczelam dokarmiac mlekiem modyfikowanym bo mala nie najadala sie i byla niespokojna. Niestety teraz jest nieciekawie bo w tym trygodniu chce jesc tylko i wylacznie mleko. Ulubiona gruszka, banan, marchewka spotyka sie z g;osnym protestem.

Urodzila sie 16 wrzesnia. Podaje jej marchewke, ziemniaka, dynie (ale to jeszcze z zamrozonych zapasow bo nie ma juz w sklepach :( Wiesz, ja nie bardzo chce kupowac sloiczki e chce sprobowac z sokiem jablkowym, no i wsponianiana wczesniej herbata rooibos. Musze tylko przeczekac ten tydzien aby mala wrocila do zdrowia. Jezeli masz ochote pogadac to bede jutro, bo teraz zabieram sie za kino domowe. Dobranoc!

Gość moja je tak
7-8 rano piers 12 pol sloiczka warzyw ( kupione lub robione przeze mnie) plu piers albo 180 ml mleka nan 16 pol sloiczka owocow plu piers lub 180 mleka 20 kaszka na moim mleku ( 2 lyzki stolowe kaszki na ok 50 ml mleka) podawana lyzeczka plus 100 ml mleka lub piers 22 piers 4 piers waga 7100 dlugosc 65 cm

Gość weroniśka.w
cytat: Nasz plan to: 8.00 mleko 120ml 11.00 owoc przeze mnie przygotowany 14.00 gotowane warzywo 17.00 mleko 120 19.30 kaszka 150 czy twoje dziecko wytrzyma od 8.00 do 17.00 na kolejne mleko? w między czasie dajesz dziecku dwa razy słoik owoc iwarzywa

Gość to ja tez sie dopisze
tylko ze moje dziecko ma 4,5 miesiaca 6-piers (nie wiem ile) 8:30-piers (nie iem ile) 11-piers okolo 40+60 sztucznego (tylko) 14-piers znow okolo 40+80 sztucznego 15:40- owoc (pol sloiczka narazie) w miedzy czasie piciu (woda lub herbatka koperkowa) 18-piers okolo 100 21-sztuczne 150-180 22-piers(nie wiem ile) 3-piers (ne wiem ile ) co myslicie? on w dzien po prostu nie chce wiecej jesc :( a jest za chudy:( wazy 6500 a ma 70 dlugosci

Gość upi jupi

do przedostatniej wypowiedzi: Dlaczego dajesz dziecku tylko pierś bądź ewentualnie pol słoiczka owoców? ja szłam na żywioł. dzien przed skonczeniem 4 miesiaca mała dostała obiadek (na początek pół żeby sprawdzic czy nie ma reakcji alergicznych) i tak samo z owocami po pół słoiczka. Do tego doszła kasza po drugiej popołudniowej drzemce. po kilku dniach mała zjadała juz po całe słoiczki. Oczywiście dania dawałam to samo po kilka dni bo gdyby wystąpiła jakas wysypka (jak wspomniałam powyzej reakcja alergiczna) to nie wiedziałabym po czym. Teraz moja mała wsówa wszystko :) Tylko nie lubi szpinaku i za dynią nie przepada. Moim zdaniem troszkę nie dokarmiasz malenstwo.

Musisz pamiętać, że taki żołądeczek ma już swoje wymagania. oczywiście, zgadzam się z tym, ze mleko to podstawa, ale organizm potrzebuje już czegoś więcej. Ale nie pouczam, nie umoralniam. Każdy wychowuje dziecko jak chce:) Ja nie chce żeby ktoś mi sie wtrącał więc też się nie wtrącam:) Wyrażam tylko swoją opinię:)

Gość upuppu

Gość ojojoji
7.00---mleko ok 180ml 11.00---obiadek sloiczek 125ml 13.30----mleko 160ml 15.30--- p.ół słoiczka owoców+100ml mleka 19.00---ok 190 ml mleka w nocy nie je nic

Gość moja je tak
wrozka chrzestan wlasciewie do konca 6 miesiaca zycia dzicko moze byc na smaym mleku modyfikowanym lub matki dopiero potem znacznie sie zwieksza zpaotrzebowanie na dodatkowe skladniki odzywcze i mleko juz nie wystarcza. ja dopiero zaczelam wprowadzac nowe pokarmy- zauwazylam za mala interesuje sie tym co my jemy. nie chcialam wprowadzac wczesniej, bo widzialam u znajomych probyb dawania deserkow niespelna 4 misiecznemu chlopCu - wygladalo to takze maly czekal na mlEko a rodzce mu wciskali mus jablkowy do buzi, koncyzlo sie placzem ktory zastal ukojony dopiero butla. dlatego propobuje ufac dziecku - ono samo nam pokaze kiedy jest gotwe na nowe pokarmy. a co do dawania obiadkow 5 miesieczniakom - do konca 7 miesiaca zaleca sie nie podawanie miesa zeby zbytnio nie obciazac nerek dziecka wlasciwie wprowadzanie nowych pokarmow przed roczkiem ma bardziej na celu przyzywczajenie organizmu do trawineia roznych pokarmow niz odzywianie- do roku zycia podstawowylm pokarmem pwoinno byc mmleko_ minimum 500 ml, a jak dziecko chce to nawet wiecej pozdrawiam i dobrej nocy zycze!

Gość ojojoji
popieram nie rozumiem tego rozszerzania dzieciom diety n"na gwałt" Bardziej matki mam wrazenie tego potrzebują niż dziecko:oCzytam tutaj o mamach które 3 miesięczniakom jabłko dają:o po co???? Ja dopiero zaczęłam wprowadzac od niedawna i to kilka produktów.Ziemniaczek,marchewka,pietruszka i jabłko i w zasadzie na razie tyle.Głównie doi mleczko i niech tak będzie :)

moj synek tydzien temu skonczyl 5 miesiecy i takie mamy menu: 7- mleko modyfikowane 210ml 9- owocki (czesto z kleikiem, kaszka lub biszkoptami) 11- kaszka mleczno ryzowa 180ml 14- sloik obiadku 130g 16- mleko 180ml 19.30- mleko 180ml (cala noc przesypia bez jedzienia) wprowadzamy gluten i stad moje pytanie czy podawac gluten codziennie? i czy mleko modyfikowane 2 podawac juz czyli od 6 miesiaca czy po 6 miesiacu?

jak na opakowaniu napisane wprowadzać PO 6 miesiącu, czyli po skończeniu 6 miesiąca. Widzę, ze Twój synek pije bardzo dużo mleka, aż jestem w szoku. Zawsze wszystko wypija?

najlepsze dla rozwoju pokarmowego dziecka jest aby do szóstego miesiąca był tylko na piersi i ja się tego trzymałam. Nie chcę nikogo oceniać, ale zgadzam się z tym że zbyt wczesne rozszerzanie diety jest bardziej potrzebne matce (chyba po to aby móc pochwalić się wśród koleżanek co dziecko już je, co potrafi, ile ma zębów itp - niestety często obserwowana przypadłość mam :) )

Gość upupupupupiii

Gość to ja tez sie dopisze
daje pol sloiczka bo on nie chce wiecej.ale probuje wmuszac wiecej :) dzieki za Twoje rady :) aha daje tylko piers jak wiem ze sie tak naje ,a o niektorych godzinach po prostu mi ja odrzuca napisalam tu bo naprawde juz nie wiem co mam robic bo nawet jak zrobie mu wiecej sztucznego to on i tak zjada tylko to 60 czy 80...jak go zmusic aby jadl wiecej i czy np o 11 czy 14 zaczac dawac tylko butle? wrozko podpowiedz ;)