Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mvmj

PROBLEM Z ALLEGRO - SPÓR

Polecane posty

Gość mvmj

Ponad tydzien temu ktos wygral u mnie na aukcji pewna rzecz. Minelo 7 dni od zakonczenia aukcji - zero kontaktu i wplaty od kupujacej. Wyslalam 2 maile i przypomnienie z allegro, zero kontaktu, cisza - mimo iz ta osoba regularnie loguje sie na allegro - po kilka razy dziennie, wystawia nowe aukcje. I nie wiem czy zalozyc juz spor na allegro ? Mnie juz w sumie zalezy jedynie na odzewie, ze ta babka ode mnie nie kupi tego przedmiotu ktory wygrala, zalezy mi na jakiejkolwiek reakcji bo potrzebne mi sa pieniadze i wystawie przedmiot raz jeszcze. A spor moze cos ruszy i sie jakos okresli. Nie cierpie cala soba takiej bezmyslnej zabawy w licytowanie :o . Co byscie zrobili na moim miejscu ?

daj spokój te spory to pic na wodę prędzej ją ruszy e-mail od allegro , że ubiegasz się o zwrot prowizji wypełnij formularz zwrotu jak nagle zapłaci zawsze możesz formularz anulować

Gość mvmj
Kiedys mi ten spor pomogl, gdy sprzedajaca wysylala mi wylicytowana rzecz zwyklym listem mimo iz zaplacilam 12 zl za paczke, potem nie chciala oddac mi kasy, zalozylam spor i tego samego dnia mialam zwrot na koncie. Ludzie sie troche chyba tego boja ;) . O zwrot prowizji moge sie starac dopiero za 4 dni, potem kolejne 7 dni aby mi te prowizje zwrocili czyli ze jestem 11 dni w plecy bo musze czekac czy sie czasem pani zdecyduje na zaplate czy moze jednak nie.

twój wybór pamiętaj , że spór może trwać o wiele dłużej a jak go założysz to o prowizję ubiegać się - z tego co pamiętam- nie możesz

*oczywiście do chwili zakończenia sporu

Gość mvmj
Nie moge ? Hmm to zle. Spor mozna zakonczyc w dowolnym momencie, owszem tam chyba jest 90dni i spor automatycznie zostanie zakonczony jesli do tego czasu sprawa sie nie rozwiaze i wtedy niby allegro samo zajmuje sie ta sprawa - prawda jest taka, ze samo all opiera sie na schematach i szablonach i niewiele moga. Licze, ze jakims cudem sie ta babka okresli bo mnie w tej sytuacji wystarczyla chociaz informacje - nie chce tego co wygralam w licytacji, a jak ona milczy to ja nie wiem czy moge wystawic ponownie aukcje czy nie :o

a dzwoniłaś do niej??? po prostu??

Gość może to jednak przypadek
to po prostu napisz do niej, ze towaru juz jej nie sprzedasz i dziekujesz za transakcje, wystaw negatywa oraz wystaw przedmiot ponownie.

Gość mvmj
Dzwonilam - nie odbiera oczywiscie :o

generalnie możesz jeśli minęło 7 dni a ona milczy niektórzy czekają do momentu zwrotu prowizji ale większość- nie albo wystaw zaraz po wysłaniu formularza zwrotu- jako powód podaj brak kontaktu prawda jest taka, że jak będzie wredna to ci walnie negatywa i tak i tak- czy teraz wystawisz przedmiot czy za 10 dni po zwrocie prowizji

powiem ci szczerze , że u mnie jednak głównie przypominają sobie właśnie jak dostają od allegro info , że ubiegam się o zwrot no ale rób jak ci bardziej pasuje

w formularzu masz powód- nie nawiązano kontaktu z kupującym nie pamiętam jak to jest z wysłaniem przypomnienia ale z tego co kojarzę to podając ten powód chyba nie trzeba odczekiwać określonego czasu i chyba przy "odmowie zakupu" nie trzeba czekać

Gość rujyuhjhjuyjujry
spor ci nic nie da.On jest dla kupukacych a nie sprzedajacych. Tez uwazam, ze jedynie zwrot prowizji moze zalatwic sprawe/..

Gość mvmj
Ee nie, od chwili wyslania przypomnienia przez all czeka sie 4 dni na reakcje, po 4 dniach braku kontaktu mozna wyslac zwrot prowizji i nawet jesli nie bylo kontaktu to i tak czeka sie 7 dni na ten caly zwrot i wtedy w tym wlasnie momencie transakcja ulega anulowaniu.

no tak na zwrot prowizji poczekasz nie ma lekko ale uwierz , ze nie każdy cacka się z czekaniem twoje prawo po 7 dniach braku kontaktu przedmiot sprzedać i tyle- no chyba, że w aukcji zaznaczyłaś inaczej, że czekasz ileś tam rób jak uważasz- ostatecznie to twoje pieniądze i twoja transakcja szczerze mówiąc nie spotkałam się ze sprzedawcą bawiącym się w spory

Gość hggghrhtghghghrgyhrtyg
po co masz spor zakładac ? rozumiem jak bys za cos zapłaciła i koles nie przysyła towaru, jedynie popros o wzrot prowizji za przedmiot, zreszta kupujacy ma prawo do 14 dni na wpłate

Gość mvmj
Dobra tylko jesli nie odpowiada na maile, jesli nie odbiera tel, jesli loguje sie na all i wystawia sobie nowe przedmioty, a moje proby kontaktu sa olewane to chyba swiadczy o tym ze ma finalizacje transakcji gdzies. Poza tym skladajac oferte na mojej aukcji zgodzil sie z warunkami jak na nich panuja, wyrazie jest napisane ze na wplate czekam 7 dni - chyba, ze kupujacy odezwie sie do mnie i poinformuje o opoznieniach, no a tego nie zrobil.

Piszę, żeby wszystkich ostrzec. Więc serwis Allegro NIE ROBI NIC żeby pomóc w sporze. Zupełnie umywa ręce, "radząc" żeby dojść samemu do jakiegokolwiek porozumienia ze sprzedającym lub wejść z nim na drogę sądową. I oto cała POMOC serwisu Allegro. Niestety padłam ofiarą nieuczciwego sprzedającego, specjalnie zataił prawdziwe fakty o sprzedawanym przedmiocie, tym samym podwyższając jego wartość. Prowadziłam najpierw spór ze sprzedającym, który twierdził, że wszystko jest w porządku (bo zatajenie faktów to nie kłamstwo) a potem długą korespondencję z serwisem Allegro prosząc, żeby chociaż upomnieli sprzedającego (FACET SIĘ PRZYZNAŁ DO ZATAJENIA FAKTÓW!!!!). NIE ZROBILI NIC, cały czas pisząc, że przypominają, że transakcja się odbywa pomiędzy kupującym a sprzedającym a oni nie są stroną w sporze. Żadnego upomnienia dla nieuczciwego sprzedającego, nic nic nic. Nie mówiąc o blokowaniu konta, bo przecież w ten sposób pozbywali by się ludzi z serwisu... Niech nikt nie liczy na jakąkolwiek pomoc z ich strony, to bezpieczeństwo transakcji, cały regulamin, zasady TO PIC NA WODĘ. Pozdrawiam wszystkich kropka