Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jklrty

Koszty spisania aktu notarialnego. Kto pokrywa?

Polecane posty

Gość jklrty

Witam wszystkich. Może ktoś się orientuje jak to jest z kosztami spisania aktu notarialnego. Otóż mamy do sprzedania działkę, w zasadzie wszystko jest już ustalone, ale kupujący domaga się od nas abysmy się podzielili kosztami spisania aktu. Czy ma do tego prawo? O ile dobrze pamiętam to zawsze kupujący płaci. Pytalismy notariusza i potwierdził to. Czy są jakies odstępstwa?

pewnie jest taka możliwość przy obopólnej zgodzie stron

Gość he he hehehe
Niech bierze koszty na siebie, a jak nie chcę, to niech działki nie kupuje. Popyt na działki budowlane jest tak duży że szybko chętnego znajdziesz

Gość jklrty
Dziękuję za odpowiedzi. Mąż wczoraj powiedział mu to samo. Wiem, że zależy ma na kupnie bo ta działka graniczy z jego posesją.Ale bez przesady, nikt nie bedzie szedl na takie ustępstwa bo on sobie tego zażyczył.

Gość no, cóż....
Kupujący na podstawie przepisów zobowiązany jest do pokrycia kosztu podatku od czynnosci cywilnoprawnych. To na nim ciązy taki obowiązek. Co do kosztów wynagrodzenia notariusz i kosztów sądowych żadne prawo tego nie określa. To kwestia umówienia się stron. Zwyczajowo przyjeło się, że koszty te ponosi kupujący, ale nei jest to reguła. pozdrawiam

Gość gość
u kazdego notariusza spisanie aktu kosztuje inaczej, ja spisywalam u www.notariusz-stencel.pl i nie kosztowalo to duzo :)

Gość gość
Jeżeli interesuje Cię dokładna informacja na temat kosztów to radzę Ci zwrócić się z tym pytaniem bezpośrednio do kancelarii notarialnej. Sam korzystam z usług jednej - http://annakopczynska.notariusz.pl/ którą serdecznie polecam.

Gość gość
mi się wydaje ze to raczej kupujący powinien zapłacić za akt notarialny. Możesz za zawsze poprosić o poradę prawną jakiegoś notariusza, niektóre biura notarialne udzialahj bezpłatnych informacji. Ja osobiście korzystam z usług notarialnych we Wrocławiu http://www.kancelariarejenta.pl/

Gość gość
hmm, najlepiej sprawdzic u jakiegos notariusza. Ja mam swojego sprawdzone www.notariusz-balas.pl zadzwon i zapytaj po prostu

Gość gość
k****, i zaczęło się spamowanie :o jakie g*******e to muszą być kancelarie skoro musza się w necie reklamować i to jeszcze, o zgrozo, na kafeterii. DNO!

Gość gość
zalezy chyba co do notariusza, ja mogę polecic Ci mojgo www.notariusz-balas.pl naprawde warto udawac się do sprawdzonych notariuszy

Gość gość
To kwestia do ustalenia, możecie się nie zgodzić, ale moim zdaniem to nie ma sensu, w dobrej kancelarii notarialnej te koszta nie są aż tak duże, żeby było o co się kłócić. Jeśli potrzebujecie dobrego notariusza to ja polecam www.notariusz-kancelaria24.pl

Gość gość
Wydaje mi sie ze osoba ktora sie o niego ubiega.

Gość gość
Kwestia dogadania się. Czasami właściciel opuszcza cene ale chce by kupujący opłacił koszty notarialne. Czasem robi to sprzedający a czasem koszty są dzielone. Ja niedawno kupowałem mieszkanie u notariusza www.notariuszantkowiakirena.pl i dzieliliśmy się kosztami.

Przyjęło się, że koszty pokrywa kupujący i kropka. Jak się komuś nie podoba niech nie kupuje, a kupca znajdziesz na pewno bez problemu i nie będzie o koszty notariusza się spierał. Wystarczy dac ogłoszenie w kilku najpopularniejszych portalach i się od telefonów pewnie nie opędzisz. Osobiście gorącopolecam serwis Odwlasciciela.pl, w jednym miejscu dodajesz ogłoszenie do około 100 serwisów, w tym oczywiście tych najpopularniejszych, a na dodatek wychodzi taniej niż gdyby dodawać do nich osobno. Jak się uda to pewnie i dostaniesz za tą działkę więcej niż teraz masz otrzymać :-)

Gość gość
"Przyjęło się, że koszty pokrywa kupujący i kropka. Jak się komuś nie podoba niech nie kupuje, a kupca znajdziesz na pewno bez problemu i nie będzie o koszty notariusza się spierał. " Bzdura... A co jeśli strony podpisały już umowę przedwstępną, a na niej zapewne nie było zapisu kto uiszcza opłatę notariuszowi? Owszem, tak się przyjęło że kupujący wszystko opłaca, ale tego nie reguluje żaden przepis ! Tak więc jeśli dojdzie do podpisywania umowy finalnej to kupujący może powiedzieć że płacimy po połowie i kropka. Sprzedający ma w tym momencie dwa wyjścia... albo zapłaci połowę albo będzie musiał odstąpić od umowy, a wtedy musi zapłacić kupującemu karę ustaloną w umowie przedwstępnej

Gość gość
Misle ze osoba ktora jest wnioskodawca, ale warto zapytac specjalisty. byc moze w kancelarii Miastkowskich Wam odpowiedza? Prowadza rozne porady prawne. Namiary macie na http://www.kancelaria-miastkowski.pl/

Gość gość
Mysle, że opsoba ktora wnioskuje o spisanie aktu powinna za niego zaplacic. Warto jednak zasiegnac porady u prawnika. Moze u adwokata http://www.adwokatwroblewski.com.pl/ ? On zna sie na rzeczy.

Gość gość
Na Twoim miejscu sięgnąłbym rady w najlepszym miejscu, czyli właśnie kancelarii notarialnej. Po skorzystaniu z usług www.notariuszpuczylowski.pl/ jestem pewien, iż z pewnością pomoże Ci i odpowie na wszelkie pytania.

Gość gość
Wydaje mi się, że powinien za ten akt placic kupujacy, ale róznie bywa. Może da się inaczej umowic. najlepoiej na ten temat pogadać z notariuszem. W kancelarii http://www.notariusznawoli.com/ na pewno z przyjemnością CI odpowiedzą:)

Gość utada
Niestety takie koszty są niekiedy nieuniknione, więc lepiej skorzystać z profesjonalnej pomocy. Ja taką otrzymałam w Kancelarii pani Cejrowskiej z Tczewa. Szybko pomogła mi uporać się z moją sprawą.

Gość gość
tak , tak i każdy z Polski będzie jechał do Tczewa, puknij się w banie zidiociały spamerze

Gość Darya

Jak potrzebowałam pilnej pomocy notariusza, to zwróciłam się do kancelarii Cejrowska. Szybka bezbłędna pomoc.

Chyba, to zależy od tego jak się umówisz z kupującym, ale zazwyczaj to on pokrywa koszty sporządzenia aktu. Ja kiedyś sprzedawałam mieszkanie w kancelarii www.notariusz-prawobrzeze.pl i to kupujący pokrywał koszty.

Gość Antyreklama
Dnia 22.08.2015 o 16:33, Gość gość napisał:

zalezy chyba co do notariusza, ja mogę polecic Ci mojgo www.notariusz-balas.pl naprawde warto udawac się do sprawdzonych notariuszy

guzik prawda - jest nic nie warty

Gość Antyreklama
Dnia 16.01.2019 o 11:09, MoniaPl88 napisał:

Chyba, to zależy od tego jak się umówisz z kupującym, ale zazwyczaj to on pokrywa koszty sporządzenia aktu. Ja kiedyś sprzedawałam mieszkanie w kancelarii www.notariusz-prawobrzeze.pl i to kupujący pokrywał koszty.

Gość Antyreklama
Dnia 14.04.2015 o 03:59, Gość gość napisał:

Jeżeli interesuje Cię dokładna informacja na temat kosztów to radzę Ci zwrócić się z tym pytaniem bezpośrednio do kancelarii notarialnej. Sam korzystam z usług jednej - http://annakopczynska.notariusz.pl/ którą serdecznie polecam.