Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Mamą być

Ból po lewej stronie klatki piersiowej, pod żebrem. Co to może być?

Polecane posty

Witam. Od kilku dni, boli mnie strasznie (najczęściej przy oddawaniu moczu, czasem przy chodzeniu) lewa strona brzucha, pod żebrami. To są takie krótkie skurcze, które mijają po kilku do kilkunastu sekund. Na forach piszą różne rzeczy od trzustki po torbiele jajników, ale niedawno byłam u ginekologa, robił USG i nic nie wykrył, z torbieli, więc nie wiem co to może być. Jutro idę do lekarza, ale chciałabym się mniej więcej zorientować i przygotować co to może być. Z góry dziękuję za odpowiedź! :)

Gość =====OLA=====
Mogą to być bóle spastyczne nerwicowe, ale takie pulsujące dokuczliwe cykliczne występuja też przy tętniakach jamy brzusznej. Zrób usg jamy brzusznej, możesz wykluczyć lub potwierdzić. Przy tętniakach poszerzona jest aorta. Może to też być np. początek jakiegoś wirusa, np. półpaśca, teraz uaktywnia sie wirus opryszczki. Też często boli, z tym, że wysypka pojawia się później od momentu zarażenia. Usg jamy brzusznej pokaże też co w nerkach, śledzionę, przeponę, trzóstkę. Przed badaniem musisz być na czczo i wypić pół litra niegazowanej wody, wtedy obraz jest lepszy

Gość "kamieniarz"
sugeruję kamien lub piasek w nerce, albo zapalenie trzóstki, OLA dobrze pisze, zrób usg jamy brzusznej

Gość =====OLA=====
pardon, trzustka przez u a nie ó, juz się poprawiam

Kamieniarz i Ola, a jest jakaś reguła wieku? Ja jestem młodziutka i tak wcześnie tętniak? Dziękuję wam za odpowiedź.

Gość =====OLA=====
Muszę Cie pocieszyć. Tętniaki u młodych osób występują raczej rzadko, ale nie mozna ich wykluczyć. W każdym razie bólu, który utrzymuje sie przez kilka dni, nawet z przerwami nie nalezy lekceważyć. Na pewno okaże sie, że jest ok, że np. to cos w rodzju kolki jelitowej, jelita czasem się "zapętlają" czy coś w tym rodzaju i też mogą dawać podobne objawy, niemniej zrób usg, by się uspokoić - zdróweńska życzę

Oleńka - dziękuję za pocieszenie, hehe :) Ale przy oddawaniu moczu ta kolka? Mi się bardziej wydaje, że coś z nerkami. Nie wiem, na jutro umówiłam się do lekarza, jeśli chcesz to napiszę Ci co mi jest :)

Gość =====OLA=====
Jeśli np. jesteś w ciąży (moje gratulacje), to nerki często dają o sobie znać, ostre bóle nawet z gorączką, spotykałam takie przypadki. Niemniej to powinno być pod kontrolą lekarza

Oleńka - bardzo bym chciała, hehe :) Dzisiaj byłam na kontroli, dostałam skierowanie na USG, morfologię, OB, CiTO i mocz badanie ogólne :) Powiedziała, że najprawdopodobniej trzustka, więc chyba nie nerka :P Nie wiem, w poniedziałek się okaże.