Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość homo hominis

straszą rakiem jelita grubego-gdzie we Wrocławiu można się przebadać?

Polecane posty

Gość homo hominis

kurcze od kilku dni czytam o raku jelita grubego, trąbią, że każdy moze zachorować a ludzie lekceważą profilaktykę. pomyślałam, ze dobrze byłoby zrobić jakieś badania:usg, kolanoskpoię, jakieś markery...no nie wiem. co polecacie? mam 23 lata aha, i wkurza mnie, zę te dolegliwości które podają jako złe sygnały...ma każdy:O bo kogo nie boli brzuch? kto nie miewa zaparć i biegunek? ehh nie wiem

Gość homo hominis
upup

Gość homo hominis
upup, odezwijcie się proszę

Gość proponuję
zacząć od prostego badania (krwi) na krew utajoną, a jako drugie kolonoskopię. Te dwa badania powinny w 99 procentach dać odpowiedź

Gość homo hominis
ale czy trzeba mieć skierowanie? gdzie mogę zrobić to badanie na krew utajnioną? w zwykłym laboratorium? robiłam OB i morfologię- są OK, CZY TO JEST JAKIŚ OBRAZ?

Gość proponuję
W pewnym stopniu tak, chociaż nie zawsze. Na krew utajoną powinien wydać skierowanie na badanie lekarz pierwszego kontaktu, natomiast na kolonoskopię to już chyba gastrolog, ale musisz zapytać swojego lekarza

Gość homo hominis
czyli nie mogę po prostu pójść do laboratorium i wykonać tego prywatnie? musze najpierw iść do internisty? słyszałam, ze oni nie chcą dawać skierować bo to oczywiście kasa...

Gość słodziaczek zucker
Małe sprostowanie, pardon, moja niedokładność. Na krew utajona dajesz próbkę kału, kupujesz w aptece pojemniczek i specjalnym dozownikiem nabierasz niewilką ilość i oddzajesz do laboratorium. Lekarz pierwszego kontaktu nie powinie Ci robic żadnej łaski ze skierowaniem na to badanie. Powiedz, że masz brzydkie podejrzenia u siebie i chesz takie badanie wykonać. A jesli będzie się upierał, wykładając jakieś denne argumenty, to daj sobie spokój, idź np. do spółdzielni lekarskij, gdzie nie powinno być z tym żadnego problemu lub zapytaj w laboratorium, ile kosztuje i zrób odpłatnie. Teraz sporo laboratoriów w przychodniach wykonuje od ręki odpłatne analizy bez skierowań

Gość proponuję=słodziaczek zucker
to ja, ta sama osoba, tylko pseudo z innego wątku mi sie wkleiło

Gość proponuję
Badanie na krew utajoną koszt 15 zł.

Gość homo hominis
15 zł? super, niedrogo:) chciałabym wykonać w prywatnym laboratorium tak gdzie robię ob i morfologię,a le nie wiem czy wykonują...ale chyba w każdym prywatnym laboratorium wykonują, nie?

Gość proponuję
Nie powinno byc żadnego problemu

Gość homo hominis
jeśli okaże się, ze nie ma krwi utajonej w kale to znaczy, ze nie ma raka jelita grubego?

Gość homo hominis
proponuje odezwij się:)

Gość proponuję
Tak, jest duże prawdopodobieństwo wykrycia tego schorzenia w/g krwi utajonej, ale może to badanie również dawać pozytywny wynik przy hemoroidach oraz polipach

Gość proponuję
Nie nakręcaj się proszę tylko spokojnie idź zrobic badania. Na pewno wszystko będzie w porządku

Gość gryczka
Już chyba wszystko zostało powiedziane. Napiszę jeszcze tylko - nie nakręcaj się. Świetnie że dbasz o profilaktykę, ale w tak młodym wieku ta choroba zdarza się naprawdę rzadko. Na pewno wszystko będzie OK :-)

Gość =====OLA=====
Faktycznie czytając i nakręcając się mozna popaść w hipochondrię, więc warto zachowywać się racjonalnie, stosować właściwą dietę i w miarę mozliwości tzw. zdrowy tryb życia (tu - precz używkom! no, może tylko mała kawkaod czasu do czasu)

Gość homo hominis
dzięki dziewczyny za dobre słowo i wsparcie:) zrobię ten test na krew utajoną i będę miała jasność. naprawdę w tak młodym wieku ryzyko jest znikome? nie wiem, nie znam statystyk...