Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość perfekt love

Czy częste usg może zaszkodzić?

Polecane posty

Gość perfekt love

Zaczynam 4 miesiąc ciąży i już miałam robione 5 badań usg(w tym 2 na ostatniej wizycie-i brzuszne i dopochwowe).Za tydzień mam wizytę i znów będę miała usg.Wynika to z tego,że chodzę jednocześnie do dwóch lekarzy-do jednego prywatnie w renomowanej klinice, do drugiego na NFZ.Wizyty wypadają mi średnio co 2 tygodnie i co 2 tyg. mam robione usg.Martwię się, czy to nie za często i czy to nie zaszkodzi dzidziusiowi?

podobno nie szkodzi, ale sama powiedz czy jest sens robic tak często..??? rób na co drugiej wizycie i tu i tu wtedy wyjdzie co miesiac a to i tak często

Gość DrMengele
To ultradzwieki a nie przeswietlenie promieniami rentgena. Mozesz nawet 100 razy robic.

nie ma żadych dowodów na szkodliwość ale też nie ma dowodów na brak szkodliwości, dlatego USg wykonuje się tak często, jak wynika z konieczności. Bez powodu USG sie nie robi. Jeśli miałaś 5 to widocznie tak było trzeba. Są dziewczyny, ktre przez kilka miesięcy USG zaliczyły kilkadziesiąt razy z uwagi na nieprawidłowości rozwoju ciąży, czy samego dziecka. U kobiet, ktre nie miały problemów w ciaży - wystarczy kilka USG.Jeśli twoja ciąza przebiega prawidowo - nie musisz mieć tyle USG, poinformuj lekarzy o tym kiedy było ostatnie USG, jeśli niedawno u innego lekarza.

Gość DrMengele
Jakby USG szkodzilo to samochody na parkingu tez, czujki od alarmow ktore wykrywaja ruch tez dzialaja na ultradzwieki, o nietoperzach nawet nie mowie :P