Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

myszsza

czy usg tzw genetyczne jest obowiązkowe?

Polecane posty

moge odmowic lekarzowi i powiedziec ze nei zrobie bo nie mam kasy??

Gość buahahahahaha
jezu a czy lekarz moze ci cos nakazac???? w jakim ty kraju zyjesz??????

Gość DrMengele
NIC NIE JEST OBOWIAZKOWE. Prawa pacjenta sie klaniaja, mozesz odmowic nawet "obowiazkowych" szczepien i nawet matka boska cie nie zmusi.

Gość dziwna jesteś !!!
a nie możesz iść na NFZ ??? w ciąży powinno się wykonać 3 razy USG lekarz cię nie zmusi, ale pamiętaj, że niektóre wady można wykryć tylko na tym USG i leczyć jeszcze przed porodem

Gość mnajhsajks
ty jestes dziwna...ciekawe jak ci lekarz wyleczy np zespol downa w ciazy i wcale nie trzeba robic usg 3 razy ja mieszkam w norwegii i tu robi sie przewaznie raz i nie robi sie miliona roznych badan jak w polsce za ktore trzeba placic.cala opieka w ciazy wizyty badania jest darmowa i nikt tu nie robi zadnej sensacji z bycia w ciazy.przez co nikt sie nie musi stresowac denerwowac i spokojnie byc w ciazy ...ja wlasnie jestem w 3 miesiacy...a tu rodzi sie 50%wiecej zdrowuch i zywych dzieci niz w polsce

otoz obowiazkowych szczepien nie mozna odmowic pzrerabialam to z moim synem keidy wlepiono mi grzywne za brak szczepienia pzrze 8mcy a jesli chodzi o usg genetyczne to termin z nfz to 20 maj usg mam robione co 3 tyg co i tak uwazam ze zbyteczne ale to inna historia chodzi mi o to ze lekarza kazal mi przyjsc na to genetyczne, powiedzialam mu ze nie mam kasy a on na to ale to badanie musi byc wykonane w tym tygodniu :/ no i nie wiem czy jak pojde na nastepna wizyte nie opierdzieli mnei dlaczego nie przyszlam i nie wiem co jeszcze :/ n atemat zbednosci badan sie eni wypowiadam bo kazdy moze miec inne doswiadczenia i opinie, ja nie robie badan jak nie musze

Szczepienia obowiązkowe są bezpłatne stąd moga zmusić.Jeśli USG genetyczne masz płatne - moga się pocałować.

Gość re321
Może zespołu downa nie wyleczysz ale np wytrzewienie jelit czy wady serca to dobrze jest wiedzieć o nich przed porodemponieważ takie dzieci muszą przyjść na świat w odpowiedniej placówce zdrowia..Natomiast co do opieki w Norwegii to dziękuje za to że będąc w ciąży jestem w Polsce.

Gość dziwna jesteś !!!
przecież w PL opieka w ciąży jest bezpłatna ! usg też ! nawet dla nieubezpieczonych !

Gość mnajhsajks
a ja dziekuje ze jestem w Norwegii..uwierz mi ze opieka chociazby w czasie porodu i nastawienie personelu jest tu nieporownywalnie lepsze..i kazda kobieta ktora tutaj rodzila ci to powie..tu mozna ciaze spokojnie i normalnie przezywc a nie panikowac ciagle i non stpo jezdzic po lekarzach

Gość gośćlola
Swoją drogą to smutne,że nie możesz podglądać dzidziusia...to cudowne przezycie-zwłaszcza dla męża,ktory wtedy sobie dopiero obrazuje...ja też się cieszę,że w Polsce mamy tak rozwiniętą medycynę!

Gość Lokkk
Do "dziwna jesteś!!!" To powiedz proszę wszystkim w jaki sposób i jakie schorzenia wykryte na etapie 12 tc leczy się u płodu...czekamy z niecierpliwością. W międzyczasie wspomnę o tych kilku, o których zapewne wszyscy wiedzą: 1. zespół Downa - brak możliwości leczenia, 2. zespół Turnera - 99% płodów ulega spontanicznemu poronieniu, o tych które się urodzą można poczytać w necie, w każdym razie w czasie ciąży nie ma mowy o leczeniu, 3. zespół Edwardsa - większość płodów obumiera samoistnie a te które się urodzą najczęściej dożywają najwyżej roku w ciężkim stanie - brak możliwości leczenia, 4. zespół Patau - 80% dzieci umiera w ciągu kilku dni od narodzin (chyba nikt ich nie leczył w łonie matki), ponad 90% nie dożywa pierwszego roku itd. Generalizując...raczej niewiele da się tu wyleczyć, a jedynie w miarę wcześnie usunąć ciążę jeżeli okaże się, że płód ma wrodzone wady. Ale żeby tak się okazało usg genetyczne nie wystarczy - daje tylko spore prawdopodobieństwo prawidłowej diagnozy. Trzeba zrobić dodatkowe badania i nadal być świadomym, że mówimy o statystycznym prawdopodobieństwie, choć już dużo wyższym. Dlatego moim zdaniem (obecnie grubo rozważamy z żoną te kwestie będąc w pierwszej ciąży) jest to zwykły straszak na młode mamy. Macie czuć się chore i lądować w gabinecie z wynikami różnych badań tak często jak się tylko da. Dzisiaj ogłosiliśmy w rodzinie, że będzie dzidzia prezentując zdj.usg. Mojej babci trzeba było tłumaczyć co to jest. Tymczasem ilość stwierdzeń zespołu Downa na świecie rośnie - coraz później zachodzimy w ciążę. Dzięki takim badaniom możemy oczywiście mieć wczesny wgląd w sytuację ale na pewno nic to nie zmienia w kwestii leczenia. Z tego co widzę, prócz zespołu Downa wszystkie wykrywane wady genetyczne są zwyczajnie letalne i zanim dojdzie do 12 tc już płodu nie ma.