Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fdddffdfdffddfdffdggddggag

jak mnie wkurza jak ktoś mówi "na dwór" !!!!!!!!!!!! mówi się na pole !!!!!

Polecane posty

Gość na dworze
mówi się na pole chyba tylko u wiesniakow na poludniu

Gość aasssa
tylko wsioki wychodzą na pole , miastowi idą na dwór :P a kretyni na powietrze heheh

Gość powyżej dziurek od nosa
na ściernisko , na rolę.. w radlanki

Gość mopsik mały
A MNIE WKURZA JAK LUDZIE MÓWIA NA POLE ...BO MOWI SIENA DWÓR ... NIE WIEM CO ZA IDIOTA ZACZOL TEN TEMAT ... NA POLNOCY KRAJU MOWIMY NA DWOR W TRÓJMIESCIE SIE TAK MOWI , NAWET LUDZIE Z WARSZAWY MOWIA NA DWOR ... A LUDZIE ZE SLASKA MOWIA NA POLE ... WIEM BO SPRAWDZILAM ..LOL

jestem z żywca !!!!!!!!!!!!!!! i tu się mówi po krakowsku !!! na pole !!!!!!!!! pozdrawiam wszystkich z pasma beskidów i całą małopolske !!!!!

ludzie ze sląska móią na dwór !!! tylko krakowiacy/górale mówią na pole !! tylko oni móią poprawnmie z całej polski !!

Gość llpp
Ja pierwszy raz uslyszalam "na pole" w rozmowach w toku i pomyslalam sobie, ze to jakis prymityw:D

Taaa, poprawnie :O Krakowiacy mówią "oglądnąć" zamiast obejrzeć. Rzeczywiście poprawnie jak nie wiem co :O Ja mówię na dwór, a na pole chodzą wieśniaki :P

Gość cikarkja
Na polu,to można uprawiać ziemniaki lub gnój rozwozić :D Co za głupota!!!!!!!!

i u Nas mówi się oświeć światło !! a u Was zapal :/ jak tak móna mówić?? zapal ?? bleeee no i jeszcze jedno...Bielsko biała, wisła, ustroń, zwardoń, żywiec należą do małopolski !

Gość co za bzdury
nie macie innych problemów?? jaka różnica, przeciez o to samo chodzi :O i nie trzeba byc ze wsi zeby mówic "na pole" :)

Królowa Anglii może sobie powiedzieć..."wychodzę zaraz na dwór" ale nie mieszkaniec bloku czy domu !!! hahahahahaha poprawna forma to tylko i wyłącznie na pole !!

Światło pajacu można zaświecić, a nie "oświecić" jeśli już się spieramy o poprawność języka polskiego :P A tak w ogóle to po co uprawiasz tutaj jakiś galicyjski, regionalny nacjonalizm?

Gość co za bzdury
musze cie rozczarowc, nie tylko na południu tak sie mówi :P

Gość onmp
na slasku mowia na dwor, to w malopolsce mowia na pole.... cale zycie mieszkam na slasku ale pochdze z malopolski i mowie na pole;) jak bylam mala to sie koledzy ze szkoly ze mnie smiali

Jestem z południa i mówię "na dwór", więc proszę nie generalizować :P Dobra, a może zacznijmy wychodzić na zewnątrz, albo na ulicę, albo do miasta, a wsioki na pole i już ;)

"zaświecić światło" ?????? szczyt !!! każdy Ci powie, ze mówi się "oświecić" kożdy u nos :D:) "na dwór" byscie tak powidzieli u nos to śtachetą w łeb byscie dostali

Jeszcze nigdy nie słyszałam, żeby na północy PL ktoś tak mówił. Jak studiowałam na południu i jakiś człowiek spytał się mnie jak jest na polu, to zastanawiałam się o co mu chodzi.

Gość co za bzdury
na forum tez ich pelno ;)

Gość gość...
Na pole to można iść kosić, plewić, zbierać plony .... itede. Od zawsze mówi się na dwór, odkąd się urodziłam. To regionalizm pewnie i jakiś tłumok na siłę chce to zmieniać. Co to ma do rzeczy, że w jednym regionie mówią tak, a w innym inaczej. Przewazmioe każdy mówi gwarą w jakiej się wychował, albo przebywał.

Gość taaaa.........
zwykły mieszkaniec blokowiska co ma niby powiedziec? wychodze na pole? jakie pole? w postaci obsranego trawniczka 3na 3?:D:D:D autorze 0/10 😴