Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

dwufazowy

do matek śpiących razem z dziećmi - nie boicie się?

Polecane posty

jw, pomijam już możliwe przygniecenie czy też uderzenie dziecka podczas snu, ale przecież może ono również spaść na podłogę!!

mój julek śpi zazwyczaj w łóżeczku, czasem jak marudzi i nie chce spac to biorę go do naszego łóżka, kładę go pomiędzy mnie i męża. też sie bałam, ale jakoś to jest. oczywiście nie śpimy z nim cały czas, jest to godzina góra. no i trzeba uważać.

Gość gjfggggggggg
nie ma sie czego bac..matka bedzie tak czujnie spala ze napewno nic dziecku nie zrobi

Gość ja nigdy nie spałam bo
wystarcza mi doświadczenia inych ludzi w spani z dziećmi.. mąż koleżanki w nocy się przewracał i i ręką uderzył dziecko w nos - nos złamany.

Gość ananananan
spalam z synem do czasu kiedy w nocy nie spadl na głowe i wyladowalismy na chirurgii - wszystko było ok ale to byl ostatni dzien kiedy z nami spal. Przed tym wydarzeniewm uwazalam ze ze mna jest bezpieczny i mam slaby sen wiec jak by cos sie dzialo obudze sie to byl ulamek sekundy. a maz mnie ostrzegał...

Nie spadnie, jeśli jest noworodkiem. Jak zaczyna raczkować - to wystarczy, że łóżko jest obstawione z 3 stron (to akurat nie jest trudne, gdy sąsiaduje z dwoma ścianami a w nogach stoi np komoda) a 4ta strona to.. matka ;)Przygnecenia się nigdy nie bałam, budził mnie najmniejszy szmer, budziłam się przy każdej zmianie pozycji.

Gość a ja uwielbiam taniec
Ja zawsze sie z moja cora tak od okolo 5. Budzi sie i nie ma mowy zeby spala sama w lozeczku. Klade ja pomiedzy mnie i meza i tak spimy do 7:30.

no ale ja tu czytałam, ze matki śpią nawet z rocznymi dziećmi (starszymi również), a przecież takie dziecko już z reguły chodzi!!

Gość heeejka hejkaaa
ja śpię z moją 5 miesięczną córeczką, która od miesiąca (między 1szym, a 4tym jadła wieczorem i rano, więc spała u siebie) jada 23,2,5,8, więc nie chce mi się ciągle wstawać, zanosić,przenosić,odnosić, bo było często tak, że zasnęła przy cycku i przez przenoszenie jej się obudziła...mam czujny sen, więc nie przygniotę, a z drugiej strony robię jej wałek z kocyka, żeby się na ziemię nie sturlała...pozdrówki

Gość gdama
ja śpię z córką (2 miesiące) 6-8 rano, bo jak już się robi jasno to nie da jej się wsadzić do łóżeczka, a jestem zbyt zmęczona żeby ją usypiać, poza tym bardziej się boję że się udusi w łóżeczku niż śpiąc ze mną, bo ona się uwielbia nakrywać w nocy kołderką po czubek głowy. Nie ma mowy o spiworkach, musi być kołderka...kupiłam lekką kołderkę, ale i tak mam schizo straszen..

dwufazowy - moja córka co rano się budzi ok 4-5 i wtedy biorę ją do łóżka. Ma półtora roku i świetnie sama schodzi z łóżka (schodziła zanim nauczyła się chodzić) więc nie widzę tu żadnego problemu.

Gość Marlena Kobiór
A potem będziecie wzywać Super Nianię bo dziecko nie chce spać we własnym łóżku bo nauczyło się spać z mamą. Łóżko małżeńskie jest dla męża i żony a łóżeczko dla dziecka

Śmierć łóżeczkowa w skrócie zwana SIDS to nagła śmierć, która dotyka niemowlęta podczas snu. Dotyczy to głównie dzieci między 2 a 6 miesiąca życia. Zgony mają miejsce najczęściej w nocy oraz nad ranem, rzadko w ciągu dnia. Śmierć łóżeczkowa częściej występuje u chłopców niż u dziewczynek (w stosunku 1,5:1). Bardziej narażone są dzieci, które urodziły się z zamartwicy, wcześniaki, noworodki o niskiej masie urodzeniowej, z niską punktacją Apgar, zaburzeniami oddychania po urodzeniu, dzieci z ciąży mnogiej. Narażone sa także dzieci, których matki paliły w ciąży, piły alkohol oraz dzieci pochodzące z rodzin o niskim statusie społecznym. Najczęściej spotyka jednak ona dzieci, które śpią na brzuszku. Nawet dwukrotnie zwiększa się w ten sposób możliwość wystąpienia śmierci łóżeczkowej. Niemowlę nie powinno spać także z maskotkami, czy też z rodzicami w jednym łóżku. Ponadto nadmierne okrywanie dziecka podczas snu, niewietrzone pomieszczenie, zbyt grube ubieranie na noc także mogą zwiększyć ryzylo zgonu niemowlęcia podczas snu. W pokoju dziecka w nocy powinna być temperatura idealnie między 18 a 20 stopni.

Gość pani doktorowa
śpimy z synkiem od jego urodzenia, czyli 20 miesięcy i o nic się nie boimy, dzieciak się wyprzytula, nam jest milutko:) czego tu się bac, oczywiście zależy jak się śpi, ja się spokojnie synek też i mąż też:) tak więc spokojnie sobie śpimy całą noc aa mój synek od urodzenia śpi na brzuszku, a ja czujnie (równiez na brzuszku) przy jego boku (teraz mam duży brzuch, wiec chwilowo śpię na boku). jest nam bardzo milutko:)

Gość heeejka hejkaaa
dwufazowy- jeśli chodzi o sen to jestem na 100% pewna, że nigdy jej nie przygniotę, bo zrobiłabym to zapewne już wiele razy przez kilka miesięcy...jeśli chodzi o podłogę mała jak na razie nie ma możliwości przebić się przez "zaporę":), a potem gdy podrośnie i będzie jadała rzadziej będzie spała u siebie, więc nie kracz:) z resztą nie wiem czemu, ale ona zawsze pcha się nie w stronę podłogi, a w moją stronę, że muszę ją co jakiś czas przesuwać, bo zabiera za dużo miejsca:D marleno kobiór - wiesz, u mnie akurat super niania i inne wynalazki nie będą potrzebne, bo mojej 5 miesięcznej córce od zawsze było obojętne gdzie śpi, położyłaś ją u siebie, u nas, na leżaczku i nawet na macie edukacyjnej zasypiała, a powtarzam jak będzie nieco starsza to nie będzie z nami spała, nigdy nie robiła problemów jak ją się odkładało do łóżeczka, ja teraz z nią sypiam, bo po prostu mi tak wygodniej, cały dzień jestem aktywna, więc muszę się wyspać w nocy, a mała je tak jak pisałam co 2,5-3h i po 20-30 min, więc noc byłaby "rewelacja", gdybym musiała ją odnosić i przynosić i przy tym jeszcze by mi się obudziła...ps. łoże małżeńskie nadal funkcjonuje nie tylko w nocy;) a jeśli jest zajęte przez naszą córkę to są też inne miejsca:p ps2. mąż również nie narzeka, że mała śpi z nami, on też się wysypia i wszyscy są zadowoleni... co do śmierci łóżeczkowej żadna z podanych przyczyn mnie nie dotyczy, jedynie to, że córka z nami śpi, aaale czynnikiem zwiększającym ryzyko jest właśnie niespokojny i niezbyt czujny sen rodziców oraz spożycie alkoholu przez rodziców, więc z tym również nie mam problemu...pozdrawiam

Gość co do śmierci łóżeczkowej
zgodzę się z przedmówczynią, kiedyś oglądałam dzień dobry tvn, w którym były znane mamuśki i wybitna pani neonatolog, panie wypowiadały się na ten temat i to prawda, że nie powinno się spożywać przed snem alkoholu kiedy dziecko śpi z nami oraz dziecko powinno spać przy ten osobie, która ma czujny sen i nie zrobi krzywdy, ale chyba każda matka go ma prawda? ja bynajmniej słyszę każde mruknięcie dziecka...tak to nie ma jakiegoś większego zagrożenia, gdy dziecko śpi z nami...a dodatkowym plusem jest szybsza interwencja matki, gdy dziecko złapie zbyt długi bezdech...pozdrawiam

Gość co do śmierci łóżeczkowej
tej*

moje dzieci od poczatku kładłam do łóżeczka. po to przecież je kupiłam. z reszta bałam się że mogę głęboko zasnąć i coś dziecku zrobić.

Gość ertyuio
Od samego urodzenia nasza córka spała w swoim łóżeczku. Brałam ją do łóżka tylko w nocy do karmienia a potem spowrotem ją odkładałam. Nawet jak zdarzyło mi się przysnąć to nigdy nie zasnełam na tyle twarxdym snem by ją przygnieść. Myślę, że w takiej chwili mama ma lekki sen i mało prawdopodobne by przygniotła dziecko. Teraz córka ma 1,5 roku i nie raz przychodzi do naszego łóżka i spimy razem. Jak do tej pory nigdy nic sie nie stało.

Córka skończyła pół roczku i dop[iero 3 raz spała w łóżeczku. Od urodzenia spała z nami w łóżku. Nie bałam się ponieważ córka spała na swoim posłaniu, a nie na mojej poduszcze. Obok rozkładałam rożek, jak była malutka to pod główką miała flanelową pieluszkę, spała albo w śpiworku albo przykryta swoim kocykiem. Nigdy nie nakrywałam córki swoja pościelą. Dopiero teraz nad ranem zabieram Ją z łóżeczka i kłade na swojej poduszce i się przytuam:)

Gość ojojojjoooojjjoo
nie śpijcie z dziećmi wy niedobre matki, bo po łapach dostaniecie hahaha:D możecie przygnieść albo zwalić dziecko na podłogę nooo, albo super niania będzie wasze 4letnie dziecko z łóżka wyganiała:D ooooj bez przesady, matka ma tak czujny sen, że nie udusi dzieciaka, chyba nie wiem jakbyście musiały spać, tak, że ktoś będzie was dotykał, a wy nie poczujecie?