Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość scfsdf

mięsko dla 5,5 mieisęcznego dziecka

Polecane posty

Gość scfsdf

Mój synek za 10 dni skończy 6 miesięcy od paru dni podaję mu przeciery warzywno-mięsne i mam w związku ztym pytanie ile razy w tygodniu ma jesc mięso??

Gość scfsdf
co to znaczy mało? ile konkretnie?

Gość najlepiej daj mu kielbache
bedzie szczesliwy i zbieraj na przeszczep nerek dla synka

Gość scfsdf
Proszę o rzetelne odpowiedzi ,nie interesują mnie złosliwe docinki niedorozwinietych umysłowo ludzików

Chciałam wkleić Ci linka do fajnej stroni o żywieniu ale odrzuca mi go że niby spam więc kopiuję treść ze stronki o żywieniu niemowląt :) Mięso do diety niemowlęcia karmionego wyłącznie piersią przez 6 miesięcy należy wprowadzić w 7-mym miesiącu życia. Najpierw gotowane, mielone mięso powinno stanowić dodatek do zupy w ilości 2 łyżeczek (10 g) raz w ciągu dnia. W 8-mym miesiącu życia ilość mięsa należy zwiększyć do 3 łyżeczek (15 g), a w 10 do 4 łyżeczek (20 g). Podana powyżej waga mięsa to masa mięsa surowego. Mięso, które podajemy niemowlęciu musi być chude i koniecznie świeże z pewnego źródła. Przed dodaniem mięsa do jarzyn, należy je dobrze ugotować, posiekać lub zmiksować. Rozdrobnione mięso powinno być ponownie zagotowane z zupą lub jarzynką. Wraz z wiekiem konsystencja mięsa powinna stymulować żucie i naukę gryzienia. Najlepiej jest zacząć od chudego mięsa drobiowego (indyk, kurczak) lub królika. Następnie należy wprowadzać cielęcinę, młodą wołowinę, schab, szynkę lub ryby. Należy pamiętać, że również dieta niemowlęcia powinna być zróżnicowana i nie należy stale podawać tylko jednego gatunku mięsa. Najlepiej by mięso pochodziło z hodowli ekologicznych i koniecznie było przebadane przez weterynarza. Prawie rocznemu niemowlęciu, które potrafi już gryźć, możemy podawać gotowane mięso pokrojone na małe kawałki, plasterek chudej wędliny (polędwicy, szynki, wędliny z drobiu, dania z rybą) lub mięsa pieczonego w domu oraz pierwsze potrawy mięsne, np. pulpeciki z cielęciny. Dużo bezpieczniej byłoby samemu piec mięso i podawać na zimno zamiast wędliny. Wprowadzanie ryb do diety zdrowych dzieci w powinno przypadać w 7 miesiącu w przypadku karmienia naturalnego oraz o miesiąc wcześniej u dzieci karmionych sztucznie. Pamiętajmy o tym, że jeśli mamy malucha z alergiami pokarmowymi to należy bardzo ostrożnie wprowadzać ryby, które mogą wywołać silną reakcje uczuleniową. Mięso ryb podawane dzieciom powinno pochodzić ze znanego, bezpiecznego źródła. Polecane są świeże ryby morskie, jak: łosoś, makrela, dorsz, morszczuk, mintaj podawane w formie gotowanej oraz jako składnik pasty rybnej.

O, teraz się udało ale to link do całego działu o żywieniu, stronka warta przejrzenia, polecam :)

Gość scfsdf
dziękuję ;-))

Po lewej stronie jest dział "co, kiedy w diecie dziecka" tam są fajne tabelki z konkretnymi produktami

Gość Daj mu do zjedzenia
z kilo wołowiny i będzie dobrze.

Gość ja podaje krolika
10 gram dziennie.