Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Isssunia

Jakie kosmetyki dla noworodka? Jakiej firmy?

Polecane posty

Gość najlepszy softlan
poczytajcie troche na temat emolientów zawartych w popularnych kosmetykach typu balneum,emolium ,oilatum zanim zaczniecie wprowadzac kogos w błąd!!!!

Gość Softlan mało jeszcze wiesz
o życiu i jest to ewidentne w twoich wypowiedziach. Wiadomą rzeczą jest, że producent chcący sprzedać swój produkt nie napisze na swojej stronie, że produkt jest przeznaczony wyłącznie dla dzieci cierpiących na schorzenia skórne, bo jego celem jest skierowanie produktu do jak najszerszej rzeszy konsumentów. Podobnie producent Loveli i innych proszków niemowlęcych nie napisze, że jego produkt składem wielce nie odbiega od zwykłych środków piorących, bo chce pozyskać liczną klientelę. Trzeba szukać opinii i informacji z niezależnych źródeł a nie ulotek producenckich i ich stron internetowych. :o Jakoś w większości krajów nie ma nawet w ofercie rynkowej proszków dla dzieci, a rodzice nie kupują emolientów mimo że kasy mają 10 razy więcej od polskiego rodzica. I co ty na to? Ja używałam zwykłych najtańszych i najprostszych kosmetyków i prałam ciuchy w zwykłym dorosłym proszku z ciuchami dorosłymi od samego początku i dziecko miało i ma piękną zdrową skórę. Kasę mam, nie bój się, ale kasa to nie wszystko, bo trzeba mieć też wiedzę i sporą dozę zdrowego rozsądku, żeby nie dać się bezmyślnie doić producentom coraz to rozliczniejszego mydła i powidła. Co ci po zapachu kosmetyku jak jest naszpikowany chemią, parafiną i Bóg wie czym jeszcze? Wolę, rzecz prostszą a sprawdzoną. Dziecko to nie tester!

Fajną odżywkę ma Loreal - specjalna dla dzieci o nazwie Tendresse - Mleczko Brzoskwiniowe, jest z z brzoskwiniowym mleczkiem, nie szczypie w oczy i ma fajny zapach, dzieciaki ją uwielbiają. Zobaczyłam ją w sklepie internetowym Kalamis, nie widziałam w zwykłych drogeriach.

Z racji tego, że moje dziecko od urodzenia ma AZS kupuję całkiem niedrogą emulsję do mycia cetaphil restoraderm. Pomaga zachować odpowiednie nawilżenie.

Gość Double_mama
Podzielam opinię, że im mniej - tym lepiej. U mojego pierwszego dziecka kilka lat temu lekarze stwierdzili AZS. Na kosmetyki (emolienty) wtedy wydawałam majątek - emulsja do kąpieli, balsam po kąpieli, specjalny krem do buzi, do pupy, przeciwsłoneczny, itd. Efekt jest taki, że do dnia dzisiejszego mój 6-cio latek ma bardzo wrażliwą, suchą skórę, której jak się czymś nie posmaruje, to łuszczy się jak krokodyl... Z drugim dzieckiem już jestem mądrzejsza - mydło Biały Jeleń, na odparzenia zwykły Linomag (ten zielony, nie ten różowy z misiem) a oliwkuję olejkiem ze słodkich migdałów tłoczonym na zimno... Uważam, że im bardziej podstawowe kosmetyki i ich skład - tym lepiej :-) Mała ma skórę w świetnej kondycji...

Gość jajaahaha
Ja też słyszałam że najlepiej używać jak najmniej kosmetyków. Ja używałam do mycia tylko OILATUM SOFT albo EMOLIUM a po kąpieli tylko oliwkę z NIVEA 9i to też nie zawsze stosowałam bo emolium już nawilża ale mój synek czasami i tak miał suchą skórę w niektórych miejscach to tylko wtedy smarowałam olejkiem. A do pielęgnacji pupy polecam SUDOCREAM nie zawodony nigdy nie miałam problemów z odparzeniem stosować przy każdym przewijaniu:)

Gość Majówka_2013
Ja kąpię córeczkę w Oilatum, jeżeli widzę gdzieś suchą skórkę to używam Linomagu. Z odparzeniami nie ma problemu, więc co kilka zmian pieluchy stosuję maść bepanthen (położna powiedziała, że nie ma co smarować skóry przy każdej zmianie pampersa jeśli wszystko jest w porządku). Sudocremu nie polecam jeśli nie ma odparzeń, bo jednak on jest dość "ostrym" specyfikiem jeżeli skóra jest zdrowa. Chusteczki nawilżane stosujemy tylko w nocy albo poza domem. W domu przemywamy pupę przegotowaną wodą i płatkami kosmetycznymi. Przy okazji polecam gorąco ten blog http://www.srokao.pl/p/moje-analizy.html można przeczytać jakie syfy są w znanych i drogich firmach.

Gość gość
Ja w ogóle nie cudowałam tak jak wy. Jak każdy noworodek dzieciak miał łuszczącą skórę, ale to nie jest żadne AZS tylko vernix. Oczywiście w szpitalu i środowiskowa standardowo wciskali mi emolienty (taka polityka) :o ale ja byłam mądrzejsza i miałam rację. Vernix sam zszedł i nie było potrzeby stosowania wymyślnych kosmetyków. Przez pierwsze dni kąpałam samą wodą i rumiankiem, bo dziecko nie ma bakterii na skórze, żeby wymagało mydła czy innego czyściwa. A potem miałam zwykłe tanie proste kosmetyki z marketu i nie wiemy co to są uczulenia i sucha skóra. A wy wydziwiacie, dajecie się rżnąć na prawo i lewo, a potem rozpacz bo dziecko w podstawówce nadal wymaga kosmetyków dla atopowców, bo skóra niezwyczajna do samodzielnego nawilżania. :o Nie było masowej produkcji emolientów w PL to nie było alergii, a teraz każde jedno nagle ma. :o :D Śmiech na sali. Najfajniejsze jest to, że ten emolientowy biznes to jest wyłączne polskie dziwactwo, na którym się świetnie zarabia, bo w żadnym innym kraju nie ma tego co tu się dzieje, a wy łykacie ten kit!!! :D

Gość gość
Nie wspominając już nawet że podstawowym składnikiem każdego emolientu jest parafina, która jest rakotwórcza, ponieważ to pochodna ropy naftowej. (Plus zakleja pory).

Gość gość
Kupuje z hippa-bez parafiny. Oliwke i balsam. I sudocrem w razie wypadku. Do pupy chusteczki pampers-zamawiam na allegro jak nigdzie nie ma promocji po 12 opakowan-tanio wychodzi.

Gość gość
NIVEA

Gość gość
Ja uważam, że im mniej chemii tym lepiej dlatego kupuję naturalne ekologiczne kosmetyki z ekocertyfikatem. Nie jakieś podróbki co się tylko eko nazywają ale prawdziwe.

Gość gość
Używałam zamiast oliwki Olejek dla niemowląt nagietkowo-rumiankowy Provida Organics a krem Krem Bio Melkfett Ochronny Provida Organics. A przy jakiś problemach od pieluszek to rewelacyjnie sprawdza się Serum SOS Spot-on Odylique Essential Care.

Gość gość
Kto ci autorko powiedział że twoje dziecko będzie potrzebowało wielce kosmetyków? Przez pierwszy miesiąc zmywaj ciało delikatnym żelem do mycia dwa z jednym Hipp (biala seria) i natłuszczaj oliwką z oliwek lub olejkiem migdałowym. Po miesiącu nie smaruj i nie natłuszczaj juz niczym , chyba że dziecko będzie miało przesuszoną skórę . Ja polecam Hipp, Weleda, Eubos (do mycia). Reszta kosmetyków jak Nivea itp to tak zwane pod kosmetyki w kategorii zdrowia i jakości w porównaniu z podanymi wcześniej.

Gość gość
Z kosmetyków do kąpieli to delikatne jest Naturalne mydło do mycia dla niemowląt i dzieci z wiesiołkiem, aloesem i olejem z kiełków pszenicy Aubrey 237 ml a dla starszych dzieci to w bardzo dobrej cenie jest Żel pod prysznic ananas i cytryna FAMILY Sante Naturkosmetik 950 ml. Kupuje je przez internet ( biosna pl )bo taniej i wygodniej.

Gość gość
po co w ogole dzieciom kosmetyki?? juz od urodzenia musicie im z***** skore i napychac chemikaliami?? a potem nie wiedza kretynki skonczone skad choroby sie biora!!!!!!!!!!

Gość gość
z marketowych jak już musisz kosmetyki babydream rossmann. z nie-marketowych olej kokosowy zamiast paskudnej oliwki, ew. olej migdałowy. krem mamy pat&rub, sól fizjologiczna, do prania/płukania biały jelen albo płatki mydlane... do mycia wlosów do dzis nie uzywamy szamponów-woda zalatwia sprawę ;) z mydeł kupowałam w aptece, allerco chyba. a teraz też iały jeleń lub baby bees.

Gość gość
Ja wszytskie mam z serii nivea i jak narazie sobie chwale

Gość gość
szampon jonshons baby żółty i płyn do kąpieli bambi baby i tyle mydło wysusza!

Gość bloomkosmetyki
Witam posiadamy naturalna pielęgnację (bez parabenów, alergenów itp, posiadają certyfikaty) dla niemowląt i dzieci obecnie na wyprzedaży po cenach hurtowych, do wyczerpania zapasów. Pozdrawiam www.bloomkosmetyki.pl

Gość gość
dobre jakościowo kosmetyki to zwykle te najbardziej znane firmy aczkolwiek zdarzy mi się kupic cos tańszego i nieraz dobrze trafie, ostatnio zamówiłam pake kosmetykow dla synka na apteko.pl i maja dobre produkty, warto sobie zajrzec

Gość gość
polecam potestowac rozne firmy bo kazde dziecko jest inne i nie ma jednych uniwersalnych najlepszych kosmetykow dla każdej skory. Ja kupuje zwykle rozne kosmetyki na apteko.pl czy w innych aptekach internetowych ewentualnie na poratalch sprzedazowych

Gość niemnoszka
Ja dostałam od siostry w wyprawce krem Eloderm. Zawiera kompleks omega 3-6-9, różne składniki aktywne jak masło shea, olej macadamia i alantoina. Preparaty tej firmy są bez parabenów, barwników i substancji zapachowych. Dokupiłam sobie jeszcze płyn do kapieli i balsam do ciała. Jak ktoś nie probował to mogę polecić.

Gość leośka
stare, dobre kosmetyki ziajki i ziołoleku a z ,,fanaberii'' olejek eko www.happybabby.pl/zdrowie-i-higiena/pielegnacja-skory-niemowlaka/earth-friendly-baby---rumiankowy-balsam-do-ciala-250-ml,p9314 Normalnie jak pisze to czuję jego przyjemną woń :)

Kupowałam ostatnio na prezent z serii Eloderm emulsję do kąpieli i balsam do ciała. Zapytałam koleżankę, do której szłam z wizytą co mogę przynieść i poprosiła o te kosmetyki. Jej dzidziuś ma bardzo suchą skórę (pewnie AZS), a to są emolienty bez parabenów, substancji zapachowych i barwników

Gość gość
Nie ladujcie dzieciom pochodnycg ropy naftowej od urodzenia! Mydlo Alep i kikka kropli oliwy spozywczej bio do wanienki.