Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość obladioblada

matematyka

Polecane posty

Gość obladioblada

kto pomoze z matmy? nie jestem z tego przedmiotuy najgorsza a za to sie zabrac ni emoge;p oto tresc: wyznacz dodatnia liczbe rzeczywista wiedzac ze suma sześcianu i kwadratu tej liczby jest 12 razy od niej wieksza. rozpisalam takie cos : xdo 3 + xdo 2 = 12x a dalej zielono;p

Gość pomocmat
no to juz połowa sukcesu za toba; ) poczekaj chwileczke zaraz Ci pomogę

Gość pomocmat
x^3+x^2=12x /:x x^2+x=12 x^2+x -12 = 0 ---rownanie kwadratowe, delta=49 , pierwiastek z delty=7 a więc miejsca zerowe czyli rozwiazania to : x1=-4 i x2=3 ;)

Gość pomocmat
btw wyszlo -4 i 3 a w zad dane jest ze liczba ma byc dodatnia wiec rozwiązaniem jest tylko 3 ;D

Gość obladioblada
dzieki Ci bardzo dobry czlowieku :D a chcesz z jeszcze jednym zadaniem sie pobawic? ;p ;D

Gość pomocmat
nmzc ;P no w sumię czemu nie ;P dajesz

Gość obladioblada
jes boj ;D a wiec: firma za pierwszy miesiac proponuje wynagrodzenie 1000 zl , a za kazdy nastepny o 6% pierwszego wynagrodzenia wiecej niz za miesiac poprzedni. Ile mozna zarobic przez rok w tej firmie? (podaj z dokladnoscia do 1zl) ;D

co za głupoty. Nie dzieli się nigdy równania przez niewiadomą. Możesz jedynie ją wyciągnąć przed nawias

Gość pomocmat
jędzusia oczywiście że można podzielić ! jeśli oczywiście nie mamy do czynienia z nierównością , ale w równaniu jak najbardziej. zaraz zabiore sie za next zad

nie można w równaniu również. Nie dzieli się przez niewiadomą NIGDY. Ponieważ dodatkowo masz rozwiązanie x=0

oczywiscie ze mozemy dzielic przez niewiadoma tym bardziej ze liczba ma byc dodatnia a zero do takoiwych sie nie zalicza.

Gość pomocmat
kurde był taki wzór z n i sie podstawialo liczbe miesiecy itp i wszystko pieknie wychodzilo ale nie chce mi sie szukac wiec żmudniejsza metodą zrobię ;/ x -wynagrodzenie 1 miesiąc x=1000 2mies x=1000*0.06+1000=1060 3m x=1060*0.06+1060=1123,6 4m x=1191 5mies x=1262,46 6m x=1338.2 7m x=1418,49 8m x=1503.59 9m x=1593,8 10m x=1689,42 11m x=1790,78 i uff 12mies x=1898.22 czyli odpowiedz 1898 zł ;)

to proponuję to zrobić nauczycielowi matematyki. Nie chodzi o odpowiedź do zadania, ale o rozwiązanie. Tak na marginesie jestem matematykiem i wiem co piszę

skoro jestes matematykiem to chyba powinienes wiedziec ze do zadan zaklada sie pewne warunki, w tym konkretnym akurat ma byc dodatnia rzeczywista a wiec przez x mozna dzielic.

Gość pomocmat
jędzusia niewiem czemu taka teorie masz i ile lat temu maiłas matematyke ale ja jestem w 2 kl Lo z matmą na poziomie rozszerzonym i niedawno miałam dzisł o równaniach kwadratowych i w 80% w zadaniu dzielioismy przez x ...

a ja jestem mgr matematyki i nie ucz mnie rozwiązywać równań. Uczycie czegoś co dziewczynie może zamieszać w głowie. Tutaj chodzi o wyszukanie rozwiązania. A dzielenie przez x usuwa jedno rozwiązani. Chcąc dzielić tak jak mówisz, nakładając założenia, to je musi opisać na początku i w momencie dzielenia musi napisać odpowiedni komentarz.

Gość pomocmat
ellinka ma rację .. przeciez nie można [podzielic przez daną niewiadomą wtedy gdy jest ona zerem , przyznaję popełniłam błąd powinnam napisac załozenia i w nich ze x jest rozne od zera ale w tym akurat zadaniu nie trzeba bo jak elinka juz napisala rozwiazaniem czyli x jest liczba dodatnia , gdybysmy mieli nieroznosc ni emoglibysmy podzielic bo x mogłaby byc liczba ujemna wiec zmienilby sie nam znak a my bysmy o tym niewiedzieli.. ale w równaniu.. jak najbardziej...

Gość obladioblada
ej sluchajcie znalazlam na necie takie cos : http://matematyka.pl/168425.htm i tak jest tak rozpisane jak pisala pomocmat tylko ze na koncu jest jeszcze wszystko zsumowane. ;]

Gość czrna a moze sniada
2 zad można prościej 1000* (1,06) do potęgi 12 i już xD

Gość pomocmat
czarna a moze sniada o ten wzor mi chodzilo tylko za cholerę nie mogłam sobie go przypomniec ;D autorko wątku tak zsumuj to wszystko z tego natłoku liczenia zapomniałam ze w zadaniui chodzilo o to ile zarobi się przez cały rok;)

Gość obladioblada
a wzory na n sa takie : procent prosty- Kn=Ko + Ko x p/100 x n i procent skladany - Kn=Ko (1+p/100)^n

i dzieki takim nauczycielom matematyki nie uczy sie w szkole myslenia. na studiach technicznych to jest nie do pomyslenia :o

pon pierwsze nie powiedziałam, że jestem nauczycielem, a po drugie jestem po studiach technicznych. Życzę powodzenia w takim myśleniu.

Gość viki viki
jędzusia, przecież zadanie jest sformułowane "znajdź liczbę DODATNIĄ rzeczywistą", więc o co Ci chodzi? Skoro w założeniu x jest dodatnią liczbą rzeczywistą to można przez x dzielić obie strony równania nie tracąc rozwiązań.

Gość jędzusia po jakiej jestes
uczelni? jeśli oczywiście można wiedzieć...

viki viki: zgadza się, ale chcąc zrobić tak jak wyżej jest zadanie zrobione, trzeba dokładnie te założenia napisać, i w momencie dzielenia trzeba napisać konkretny komentarz dlaczego się tak robi, że to nie zmieni rozwiązania. Jednak wyżej te warunki nie zostały napisane i autorka tematu jeżeli przepisze to tak jak jest, to nauczyciel może jej nie zaliczyć zadania. Niestety, ale matematycy są bardzo skrupulatni. Jestem po Politechnice Krakowskiej.

Gość prawie nauczyciel
ja bym też nie dzielił obustronnie przez niewiadomą tylko przeniósł 12x na lewą str i wyłączył wspólny czynnik przed nawias, a dalej to już wiadomo :)

dokładnie tak bym to zrobiła, wtedy nie trzeba myśleć o założeniach w trakcie rozwiązywania